Oto Polska własnie...

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez qrczak » sobota, 4 lut 2006, 18:09

Kraj, ktory ma dwa razy wiecej studentow niz Francja, a inzynier zarabia tu mniej niz przecietny robotnik.

Kraj, gdzie czlowiek wydaje dwa razy wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butow, gdzie jednoczesnie nie ma biedy a obcy kapital sie pcha drzwiami i oknami.

Kraj, w ktorym cena samochodu rowna sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znalezc miejsce na parkingu. Kraj,w ktorym rzadza byli socjalisci, w ktorym swieta koscielne sa dniami wolnymi od pracy (!)

Cudzoziemiec musi zrezygnowac tu z jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu pod nogami.

Dziwny kraj, w ktorym z kelnerem mozna porozmawiac po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzednikiem panstwowym tylko za posrednictwem tlumacza.

Polacy..! Jak wy to robicie..?"

Widzisz jak dla mnie to są fakty prawdziwe, którym nie sposób zaprzeczyć.
1. Nie potrafimy się rządzić - piszesz.
Według mnie tak. Trzecią już kadensję z rzędu mamy rząd który faktycznie nie ma większościowego poparcia i musi kombinować żeby to poparcie zyskać.
2. Jedyne co potrafimy to obalać komunizm.
Tak, do dzisiaj politycy żyją tym co robili przed 1989 roku i w tym się pławią. Z tego się bierze ciągłe widmo teczek i ciągłe wypominanie przeszłości ppolitycznym przeciwnikom, wciąż się patrzy w przeszłość i żyje przeszłością.

Takie jest moje zdanie.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez HO!HO! » sobota, 4 lut 2006, 18:24

qrczak napisał(a): . Trzecią już kadensję z rzędu mamy rząd który faktycznie nie ma większościowego poparcia i musi kombinować żeby to poparcie zyskać.
.

To nie wina Polaków, ani partii tylko ordynacji wyborczej. Gdyby wybory były większościowe tak jak do Senatu, to nie byłoby już więcej w Polsce problemów z koalicjami.
HO!HO!

Postprzez ewe » wtorek, 7 lut 2006, 13:25

W tym naszym kraju dużo więcej jest takich absurdów ,absurdem jest też to ,że my tu jeszcze żyjemy wydajemy mniej niż zarabiamy a i tak tego sami nie możemy zrozumieć .
ewe
Gwiazdor

Postprzez HO!HO! » wtorek, 7 lut 2006, 13:55

ŁUkasz napisał(a): Gdyby wybory były większościowe tak jak do Senatu, to nie byłoby już więcej w Polsce problemów z koalicjami.

PO zebrała pod tym pomysłem prawie milion podpisów Polaków. Ciekawe czy jedyna słuszna partia (jakie to znajome) go wprowadzi?[/quote]

Z tego co mnie się wydaje, to PiS miał pomysł pośredni między dziś obowiązującym a "czystą" ordynacją większościową.
HO!HO!

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze