przez Olga » piątek, 3 lut 2006, 23:12
''Klucz do koszmaru'' (The Skeleton Key)
"Caroline Elis, młoda pracowniczka hospicjum, podejmuje się opieki nad schorowanym właścicielem opuszczonej plantacji. Od jego żony, Violet, otrzymuje klucz, przy pomocy, którego można otworzyć każde drzwi, również te ukryte. Za tymi drzwiami znajduje się pomieszczenie, do którego przeniesiono różne sprzęty z innych części posiadłości. W śród nich Caroline znajduje przedmioty związane z praktykowaniem magii. Nagle dziewczyna zaczyna być świadkiem niewytłumaczalnych zjawisk. Starając się odkryć ich naturę dokonuje przerażającego odkrycia." /Filmweb/
Niewiele słyszałam i czytałam o tym filmie. Zasiadałam do niego bez przekonania, ale mile się rozczarowałam.
Bardzo ciekawa fabuła zawierająca wszystkie elementy niezbędne dla horroru/thrilleru. Tajemnica, magia, niewyjaśnione wydarzenia, szepty, ukryte pomieszczenie, mroczne postaci .... a to wszystko w starym pięknym domu położonym gdzieś na moczarach i otoczonym ogrodem. Świetna kreacja aktorska Geni Rowlands i Kate Hudson. Nie rozczarowało mnie również zakończenie (a to ostatnio jakaś nowość) .... zwrot akcji, którego widz się nie spodziewa. Warto również zwrócic uwagę na muzykę (sporo bluesa) .... Polecam zdecydowanie każdemu kto lubi filmy z dreszczykiem, narastającym napięciem i ciekawym finałem. Obraz może nie jest wybitny, ale obejrzeć warto.