Kto będzie przyszłym prezydentem K-g?

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Vin » poniedziałek, 30 sty 2006, 12:29

To fajnie.
Dąbkowski ma ogromne szanse.
Vin
Uzależniony

Postprzez Vin » poniedziałek, 30 sty 2006, 12:31

Gargamel napisał(a):BLAaa zaczekaj do poniedziałku,a wtedy zobaczymy czy mam zielone pojącie.

Mamy poniedziałek.
Vin
Uzależniony

Postprzez qrczak » poniedziałek, 30 sty 2006, 12:49

Vincenta napisał(a):
Gargamel napisał(a):BLAaa zaczekaj do poniedziałku,a wtedy zobaczymy czy mam zielone pojącie.

Mamy poniedziałek.

Nie powiedział o który poniedziałek chodzi. :wink:
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Foreigner » poniedziałek, 30 sty 2006, 13:04

Poniedzialek sie jeszcze nie skaczyl wiec dajcie mu szanse.
Foreigner
Weteran

Postprzez Gargamel » poniedziałek, 30 sty 2006, 19:01

Porty funkcjonują w oparciu o określone przepisy tj.Ustawę o portach i przystaniach morskich(Dz.U. z 2002 r. Nr 110,poz.967).-chyba nie muszę doprecowywać ,że jest spółką prawa handlowego i podlega pod te przepisy również.
1.Naruszono Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie wysokości opłat portowych,brak znajomości tonażu BRT statków obciążanych w porcie.
2.Niewłaśćiwe wydatkowanie środków -wydatkowano tylko 6,6 %przychodów, co jest niezgodne ze statutem oraz ustawą- art.9 ust 2 powyższej ustawy.

Mam dalej BLAaa? ......chociaż szanuję ,że zacząłeś przyznawać się do błędów.
Gargamel
Ważniak

Postprzez Olaf » poniedziałek, 30 sty 2006, 19:27

Blaa jako swój koronny argument zawsze wysuwa to, że spółka miała dobre wyniki finansowe, ale tak naprawdę to spółka wówczas kumulowała pieniądze nie wydając je na np. inwestycje w porcie, remonty nabrzeży lub inne takie cele. Dyrektor chwalił się przychodami, ale wystarczyłoby zrobić jedną pożądną inwestycję i te pieniądze byłyby tylko złudzeniem. Ponadto skłócił się z rybakami. Do tej pory wielu z nich, jak wspomina okres blaa to wiesza na nim psy. Ile jednak w tym wszystkim było koncepcji blaa, a ile jego mocodawców np. prezydenta BB vide operacja "czytniki"? Może blaa nie jest niczemu winny, a wykonywał usłużnie wydawane z ratusza polecenia???
Olaf
Bywalec

Postprzez Olaf » poniedziałek, 30 sty 2006, 19:32

A wracając do kandydatów na prezydenta.... To blaa nie ma najmniejszych szans, aby został kandydatem lewicy. Dziś kreuje się na wodza sld, a żadnej już tam władzy nie ma. Znajomości z górą niestety nie pomogą. No i te konszachty z posłem SB nie wyjdą mu na zdrowie. Blaa przestał się liczyć i dobrze o tym wie, ale to wieczny pozorant i musi trzymać fason. Dzisiaj na pewno nie reprezentuje już tego co myślą członkowie sld w mieście, a jego zachowanie jest tam ogólnie potępiane. Wiem to z wiarygodnych źródeł.
Olaf
Bywalec

Postprzez Foreigner » poniedziałek, 30 sty 2006, 21:26

Olafie moj drogi moze na te zrodla zdradzisz :?:
Bylaby ciekawsza dyskusja :]
Foreigner
Weteran

Postprzez BLAaa » wtorek, 31 sty 2006, 08:14

Gargamel napisał(a):Porty funkcjonują w oparciu o określone przepisy tj.Ustawę o portach i przystaniach morskich(Dz.U. z 2002 r. Nr 110,poz.967).-chyba nie muszę doprecowywać ,że jest spółką prawa handlowego i podlega pod te przepisy również.
1.Naruszono Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie wysokości opłat portowych,brak znajomości tonażu BRT statków obciążanych w porcie.
2.Niewłaśćiwe wydatkowanie środków -wydatkowano tylko 6,6 %przychodów, co jest niezgodne ze statutem oraz ustawą- art.9 ust 2 powyższej ustawy.

Mam dalej BLAaa? ......chociaż szanuję ,że zacząłeś przyznawać się do błędów.

Zapis ustawowy, na podstawie którego wydano rozporządzenie o opłatach portowych okazał się niekonstytucyjny, o czym podnosiłem nie tylko ja, ale przede wszystkim duże porty, a tryb jego wprowadzania został skutecznie zaskarżony. Problem polegał na tym, że minister infrastruktury miał go wprowadzić od 1 stycznia 2002r, a wprowadził w bodajże w czerwcu.

Nie napisałeś na co te 6,6 % wydano. Na prace remontowe. Ale w tej kwocie nie ujeto i co mnie wkurza informacji, że materiały zakupowalismy sami, a nie wykonawca, przez co oszczędzono na narzutach. Ustawa o portach nie precyzuje ile kasy i na co trzeba wydawać. każdy krawiec kraje, jak mu materiału staje. Dla przykładu podam, że odchodząc z ZPM, na kontach i lokatach pozostawiłem c.a. 0,5 mln zł (to były zyski netto). Ostatnia "ul. Ratuszowa" podaje, że od 2003 do 2005r obecny szef ZPM wydał na te cele, z powodu których mnie pietnujesz Gargamelu około 0,6 mln zł. Wychodzi z czystej matematyki, że wydał zarobione za moich czasów 500 tys i dorzucił od siebie 100. A zwróć uwagę, że przychody ZPM wzrosły prawie dwukrotnie od tamtego czasu. Dla przykładu, w 2004r ZPM zanotował stratę. To na prawdę nie jest takie proste.

Mało kto zwraca uwagę na to czym ZPM jako spółka dysponuje, a jak dodam, że za moich czasów nie mieliśmy na własność żadnych nabrzeży, to może ktos pokuma, że jedyne co można było z nimi robic, to utrzymywać ich bieżący stan, a nie inwestować. Dodam, że dokumentację po ciężkich bojach dostaliśmy dopiero w połowie 2002r.

Zobaczcie ile kosztuje budowa obiektów sportowych, czy choćby szacunki kładki, to może zdacie sobie sprawę jakimi środkami (i że na g... wystarczą!) może dysponować ZPM, skoro jego przychody w roku 2005 sięgają 1,2 mln zł!

Olafie, czy ja Ci tam na prawdę na imię. Byli tacy rybacy, którzy mnie nie lubili, ale też tacy, co sporo zawdzięczają. Psioczyli zawsze Ci, którzy mieli zaległości płatnicze, lub Ci, którym nie pozwalałem sobie wchodzić na głowę. Dyr. portu nie jest od tego, żeby go tam lubić, a partykularne interesy jednego, czy drugiegi "interesanta" portu nie moga być wyznacznikiem polityki portowej miasta.

A jeżeli chodzi o moje aspiracje polityczne, nie musisz się martwić. I przyjaźni z kimkolwiek mi nie wypominaj. Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » wtorek, 31 sty 2006, 08:26

Achaja napisał(a):A co to za poseł?

Pewnie chodzi o Sebę. Mojego swata na zaręczynach i świadka na ślubie.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez U-S » wtorek, 31 sty 2006, 12:45

Olaf napisał(a):A wracając do kandydatów na prezydenta.... To blaa nie ma najmniejszych szans, aby został kandydatem lewicy. Dziś kreuje się na wodza sld, a żadnej już tam władzy nie ma. Znajomości z górą niestety nie pomogą. No i te konszachty z posłem SB nie wyjdą mu na zdrowie. Blaa przestał się liczyć i dobrze o tym wie, ale to wieczny pozorant i musi trzymać fason. Dzisiaj na pewno nie reprezentuje już tego co myślą członkowie sld w mieście, a jego zachowanie jest tam ogólnie potępiane. Wiem to z wiarygodnych źródeł.

Oj, żebyś się nie zdziwił...Jakichś masz kiepskich informatorów...
U-S
Weteran

Postprzez Gargamel » wtorek, 31 sty 2006, 15:56

No niestety pudło Łukaszku.Jak masz wątpliwości co do warygodności mojej osoby, to jestem w stanie publicznie zapytać administratora,a raczej poprosić o odpowiedź czy Gargamel ma jednego nicka i czy pisze pod tym nickiem i od kiedy.Administratorzy proszę potraktować to jako wyrażenie zgody przeze mnie na ujawnienie tego faktu.ędę wdzięczny jak będzie to możliwe .

Jak będziesz miał coś do powiedzenia Łukasz to daj znać.I nie przerywaj z łaski swojej całkiem merytorycznej dyskusji jakimiś bezproduktywnymi jak zwykle plotkami.Pozdrowienia dla posła,który jest za, a nawet przeciw w imieniu wszystkich nie wręczonych bukietów kwiatów. :)

BLAaa sprawa jest oczywista-wydatkowałeś pieniądze nieprawidłowo.Możesz sobie doliczyć do tych nakładów na modernizacje i remonty kładkę na rzece, ale to przedsięwzięcie tylko gra na twoją niekorzyść,bo ten cud techniki za niemałe pieniądze rozsypał się przy pierwszej krze na rzece,pomijając zasadność wydatkowania środków przez ZPM właśnie na ten cel.
Szkoda ,że nawet z przepisami prawa wydanymi przez Ministra próbujesz polemizować.Ty nie znałeś(a powinieneś) tonażu BRT i wobec tego nie byłeś w stanie dokonywać zmian wysokości opłat oraz zmian ich sposobu naliczania.Poza tym nie dziwię się ,że rybacy byli źli na Twoje działania,bo nie zrobiłeś niemalże nic w tym okresie dla nich, trzymając pieniądze w"skarpecie".A to w mojej i nie tylko mojej opinii było ewidentnym uchybieniem.
A co z planem inwestycyjnym,przetargami terminami wykonania np. kładki i wieloma innymi sprawami.Mnóstwo tego.
Gargamel
Ważniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg