Ku przestrodze dla piratów

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Stavro » piątek, 6 sty 2006, 16:00

HO!HO! napisał(a):
Stavro napisał(a): .. a poza tym sciagam na wlasny uzytek...to co im do tego :?:

:lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: najpierw niech przeszukaja komputery wlasnych dzieci... we wlasnym domu nie beda ptrzebowac zadnego nakazu... od razu wykrywalnosc im sie poprawi :wink:
Stavro
Rycerz forum

Postprzez qrczak » piątek, 6 sty 2006, 16:03

Stavro napisał(a):
HO!HO! napisał(a):
Stavro napisał(a): .. a poza tym sciagam na wlasny uzytek...to co im do tego :?:

:lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: najpierw niech przeszukaja komputery wlasnych dzieci... we wlasnym domu nie beda ptrzebowac zadnego nakazu... od razu wykrywalnosc im sie poprawi :wink:

Przy okazji niech sprawdzą komputery na komendach, zdarzały się nawet pirackie Windowsy na policyjnych kompach.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez r00t » piątek, 6 sty 2006, 16:07

.. :) na wszystko jest rada...

1. http://www.linux.org
2. http://www.openoffice.org
3. http://www.linuxgames.com
4. http://www.gimp.org
5. http://www.nvu.pl

..i tak dalej.... :)

123. http://users.adelphia.net/~alienrace/ <- a może to u nas w sieci jako serwer... taki darmowy Q3 :)
124. http://www.americasarmy.com
125. http://www.enemyterritory.pl/
Ostatnio edytowano piątek, 6 sty 2006, 16:13 przez r00t, łącznie edytowano 1 raz
r00t
Administrator

Postprzez Stavro » piątek, 6 sty 2006, 16:11

hehe juz to widze...we wszystkich instytucjach i komendach np. policji w Polsce uzywamy linuksa i open office'a ...ale bylyby oszczednosci dla panstwa... :wink:
Stavro
Rycerz forum

Postprzez r00t » piątek, 6 sty 2006, 16:14

się nie śmiej... bo to jest całkiem możliwe.. i nie ze względu na płatne/niepłatne tylko ze względu na standard dokumentów... w całej administracji publicznej.
r00t
Administrator

Postprzez Stavro » piątek, 6 sty 2006, 16:16

r00t napisał(a):się nie śmiej... bo to jest całkiem możliwe.. i nie ze względu na płatne/niepłatne tylko ze względu na standard dokumentów... w całej administracji publicznej.

coz to znowu za standard ze linux lepszy :?:
Stavro
Rycerz forum

Postprzez r00t » piątek, 6 sty 2006, 16:26

ehhhh... nie chodzi o linuxa.... tylko o format dokumentów... który jest całkowicie ustandaryzowany i przenaszalny na różne platoformy... chodzi o to że Jan Kowalski też będzie mógł sobie napisać program poprawnie obsługujący ten format... bo specyfikacja będzie jasna i dostępna dla wszystkich a dokument nie będzie zawierał elementów chroninych i binarnych.. tak jak to ma miejsce w przypadku M$ Office... To jak impelmentacje SGMLa czyli HTML 4.01 lub XHTML 1.1.... OpenDocument jest oparty o XMLa ... moim zdaniem tego światu potrzeba... możliwości wyboru!

proponuję trochę poczytać... to nie jest kwestia linux nie linux
r00t
Administrator

Postprzez kulA » piątek, 6 sty 2006, 16:38

Stavro napisał(a):hehe juz to widze...we wszystkich instytucjach i komendach np. policji w Polsce uzywamy linuksa i open office'a ...ale bylyby oszczednosci dla panstwa... :wink:

ty nie wierzysz a we francji zandarmeria przechodzi na firefox'y i thunderbird'y
kulA
Rycerz forum

Postprzez padalec » piątek, 6 sty 2006, 17:57

HO!HO! napisał(a):
Stavro napisał(a):poza tym jesli sie nie myle to policja potrzebuje nakazu zeby moc przeszukac mieszkanie..wiec szaremu czlowiekowi raczej nic nie grozi...a ze kazdy sciaga z netu to oczywiste... po to jest w koncu internet...

k.p.k.
Art. 219. § 1. (...) w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w sprawie lub podlegających zajęciu w postępowaniu karnym, można dokonać przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że (...) wymienione rzeczy tam się znajdują.
§ 2. W celu znalezienia rzeczy wymienionych w § 1 i pod warunkiem określonym w tym przepisie można też dokonać przeszukania osoby, jej odzieży i podręcznych przedmiotów.

Art. 220. § 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone.
§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć.

Błagam Cię o egzemplarz z dedykacją tego komentarza k.p.k. który piszesz! Uświadom mnie: czy cytowanie ustawy narusza prawa autorskie jej twórców? Jakie to okropne, że policjanci mogą przeszukać mieszkanie bez nakazu! To skandal w państwie prawa! Aż mnie ciarki przeszły... A jeżeli się okaże, że rzekomi policjanci są przebranymi włamywaczami lub, co gorsza - mordercami (albo gwałcicielami)... Co mam wtedy zrobić?! Strasznie się boję...
padalec
Dyskutant

Postprzez HO!HO! » piątek, 6 sty 2006, 18:06

padalec napisał(a):
Błagam Cię o egzemplarz z dedykacją tego komentarza k.p.k. który piszesz! Uświadom mnie: czy cytowanie ustawy narusza prawa autorskie jej twórców? Jakie to okropne, że policjanci mogą przeszukać mieszkanie bez nakazu! To skandal w państwie prawa! Aż mnie ciarki przeszły... A jeżeli się okaże, że rzekomi policjanci są przebranymi włamywaczami lub, co gorsza - mordercami (albo gwałcicielami)... Co mam wtedy zrobić?! Strasznie się boję...

Wkleiłem przepisy. Jak się nie podobają możesz wnieść reklamację do ustawodawcy.

Od kiedy to panie prowokatorze, niby-prawniku to mamy w naszym systemie coś takiego nakaz na podstawie którego się przeszukuje, albo wchodzi do pomieszczenia?
:lol: :lol:
HO!HO!

Postprzez ewe » piątek, 6 sty 2006, 18:19

Policja może wejść do mieszkania ,nawet jak odmówisz wpuszczenia to moą wywalić drzwi, a na nakaz prokuratorski mają aż 7 dni czasu
ewe
Gwiazdor

Postprzez padalec » piątek, 6 sty 2006, 18:35

HO!HO! napisał(a):
padalec napisał(a):

Wkleiłem przepisy. Jak się nie podobają możesz wnieść reklamację do ustawodawcy.

Od kiedy to panie prowokatorze, niby-prawniku to mamy w naszym systemie coś takiego nakaz na podstawie którego się przeszukuje, albo wchodzi do pomieszczenia?
:lol: :lol:

Najdroższy Mój Mentorze! Miało być "nakaz". Tak jak "oszczerstwo". Podziwiam lotność Twego umysłu. Myślę, że gdy nabierzesz nieco ogłady i doświadczenia i siłą swej woli nauczysz się poskramiać zapalczywość swojego intelektu, Twoja żonglerka branżowymi skrótami myślowymi stanie się mniej nieporadna. Cytowałeś ustawodawców? Niesamowite. Ale pamiętaj! To piractwo!
padalec
Dyskutant

Postprzez Vin » piątek, 6 sty 2006, 18:59

padalec :D

Doskonale potrafisz wyprowadzić w maliny i sprowadzić na ziemię.
Vin
Uzależniony

Postprzez marek » piątek, 6 sty 2006, 19:35

Stavro napisał(a):
r00t napisał(a):się nie śmiej... bo to jest całkiem możliwe.. i nie ze względu na płatne/niepłatne tylko ze względu na standard dokumentów... w całej administracji publicznej.

coz to znowu za standard ze linux lepszy :?:

r00t próbował ci tłumaczyć, ja dołolżę swoje 3 grosze.
1. nie wszystko można skomentować pustym śmiechem
2. co jest lepsze, windows -> linux, to kwestia zastosowań,
3. do OpenOffice'a możesz się zacząć przyyzwyczajać, dopóki MS nie doroobi service packa do twojej legalnej kopii MS Office. poddstawa przywzyczajenia: Dz.U. nr 212 pozycja 1766 z roku 2005. jeżeli znajdziesz tam na przykład format *.xls to masz u mnie, w zalezności od wieku, piwo albo czekoladę
4. kwestie własnościi postaram się wytłuumaczyć na małym przykładzie (tym razem nie ma w tym żadnej nadinterpetowanej prowokacji). Wyobraż sobie że napisałes program, jesteś programistą, żyjesz z opłat licencyjnych. I ktoś kopiuje twoje dzieło, powiela w setkach egzemplarzy i rozpowszechnia. Nie handluje tym, ściąga i udostepnia innym. Na własny użytek.
No i co?
Czujesz się okradziony?
5. teza: najpierw zacznij od siebie jest o tyle słuszna co powszechnie usprawiedliwia własne działania. Skoro inni kradną to ja tez mogę. Tyle że, to znowu filozofia Kalego, wiesz ta opowieść o krowie.
marek
V.I.P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze