Na kogo zagłosujesz w II turze wyborów prezydenckich ?

Tutaj można przeprowadzać ankiety na różne tematy.

Na kogo zagłosujesz w II turze wyborów prezydenckich ?

Ankieta wygasła poniedziałek, 24 paź 2005, 13:41

Kaczyński Lech
8
12%
Tusk Donald
51
74%
w II turze już nie głosuje
10
14%

Liczba głosów : 69

Postprzez Uri » środa, 19 paź 2005, 08:30

HO!HO! napisał(a):
Uri napisał(a): . Prawnik = człowiek przyzwyczajony do układów i kolesiarstwa. Won!

Hehe, dobre. Uwielbiam takie merytoryczne dyskusje.

mają swój czar, nie? :P miło porzucać błotem wyssanym z palca ;)
Uri
Weteran

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Slayer » środa, 19 paź 2005, 10:40

HO!HO! napisał(a):
Slayer napisał(a):smutne jest tylko to, ze Kaczynski przehandlowalby ten kraj za poparcie w wyborach...

Wyluzuj Slayer. Zaczynasz gadać jak jakiś fanatyk. To tylko wybory. Poza tym trochę obiektywizmu. Bo równie dobrze mógłbym powiedzieć, że Ty byś np. zabił za Tuska. Takie komentarze tyle wnoszą do dyskusji, co Twoja powyższa wypowiedź.

uwazasz? czyli jezeli kandydat na prezydenta ustala jedno z najwazniejszych stanowisk w kraju, liczac na poparcie innej partii w wyborach, to wszystko jest OK i ja przesadzam? wez nie badz smieszny.
Slayer
Terminator

Postprzez HO!HO! » środa, 19 paź 2005, 11:54

Slayer napisał(a): czyli jezeli kandydat na prezydenta ustala jedno z najwazniejszych stanowisk w kraju, liczac na poparcie innej partii w wyborach, to wszystko jest OK i ja przesadzam? .

To straszne. Jak mógł.
I jeszcze zabiega o poparcie kolejnych grup społecznych. Normalnie przestępca.
HO!HO!

Postprzez Slayer » środa, 19 paź 2005, 11:57

bla, bla, bla populizm i inne smieci...
Slayer
Terminator

Postprzez HO!HO! » środa, 19 paź 2005, 12:02

Slayer napisał(a):bla, bla, bla populizm i inne smieci...

bla, bla. Czytałeś program PISu? Wejdź na stronę PiS i pogadajmy o konkretach. Bo jak na razie to Ty reprezentujesz populizm. bla, bla
HO!HO!

Postprzez Slayer » środa, 19 paź 2005, 12:23

a to ciekawe, ja populista? i mowisz mi to po przeczytaniu najlepszej powiesci zgatunku s-f, zaraz po programie samoobrony ? jak to sie o nim mowi w kregach finansowych? bodaj program ksiezycowy...
3 miliony mieszkań, tysiąc złotych miesięcznie dla każdego pracodawcy zatrudniającego nowego pracownika, obniżka podatków, w tym dla najbogatszych, znaczny wzrost wydatków na wojsko, kulturę, edukację, drogi, koleje etc

normalnie istna utopia, do tego jeszcze moze mercedes w kazdym garazu?

idziemy dalej... chca zeby minister zdrowia podpisywal wszystkie kontrakty medyczne w polsce (sic!), potem jeszcze deficyt budzetowy wyjety z d* na poziomie 30mld zl. w ktorym nie uwzgledniono, cytuje: "wydatkow na otwarte fundusze emerytalne i kosztow wynikajacych z zablokowania moliwosci zaciagania pozyczek przez fundusze i agencje rządowe"

a teraz jeszcze kilka slow o utopii jaka nam PiS serwuje
# dwie stawki PIT - 18 i 32 proc. przy zachowaniu kwoty wolnej od podatku "nie mniejszej niż dziś";
# obniżenie stawki PIT dla osób prowadzących działalność gospodarczą do 18 proc.;
# zlikwidowanie podatku od zysków z lokat i giełdy;
# ulga w podatku CIT dla firm tworzących nowe miejsca pracy;
# zwolnienie pracodawców przez 2 lata od opłacania składek na ZUS za nowo zatrudnionego pracownika;
# ulga prorodzinna dla rodzin o dochodzie brutto na osobę nie większym niż 500 zł;
# utrzymanie dotychczasowej stawki VAT (22 proc.) i stawek preferencyjnych na "artykuły pierwszej potrzeby";
# likwidacja m.in. Narodowego Funduszu Zdrowia, Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, a po zmianie konstytucji - Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji oraz Rady Polityki Pieniężnej;
# finansowanie ochrony zdrowia z budżetu, stworzenie koszyka gwarantowanych świadczeń zdrowotnych;
# wprowadzenie komercyjnych ubezpieczeń zdrowotnych;
# wprowadzenie euro, dopiero gdy "koszty integracji monetarnej będą zdecydowanie niższe od ewentualnych korzyści";
# utrzymanie w rękach państwa pełnej własności takich spółek, jak Bank Gospodarstwa Krajowego, Totalizator Sportowy, Lasy Państwowe, LOT, TVP, Polskie Radio, a także sieci energetycznych, gazowych, kolei i kopalni węgla;
# nacjonalizacja części majątku PGNiG, obejmującej polski udział w gazociągu jamalskim;
# zachowanie kontroli państwa w takich spółkach, jak PKO BP, PZU, Grupa Lotos, Poczta Polska, KHGM Polska Miedź, Polskie Sieci Elektroenergetyczne.

sorry ale ten program jest tak samo naiwny i wprowadzajacy ludzi w blad, jak ich kalkulator podatkowy zamieszczony rowniez na owej stronie...

aha gratuluje wyboru drogi HO!HO! :)
Slayer
Terminator

Postprzez Slayer » środa, 19 paź 2005, 12:28

btw. przytocze jeszcze moze kilka cytatow ludzi ktorzy na ekonomii znaja sie troche bardziej niz my... oczywiscie chodzi mi o ich opinie o programie PIS... nie to ze mam jakakolwiek nadzieje ze to przemowi Ci do rozumu, ale moze chociaz sie nad tym zastanowisz.

Andrzej S. Bratkowski
"Program PiS trudno nawet określić mianem konserwatywnego, skoro prawa socjalne górują w nim nad własnościowymi"

Janusz Jankowiak
"System podatkowy według PiS nie służy redystrybucji dochodów, do czego został stworzony, tylko prowadzeniu polityki socjalnej, prorodzinnej" (no patrz jak u Leppera)

Rafał Antczak
"W programie PiS brakuje "bezpieczników", czyli rozwiązań na wypadek niepowodzeń w realizacji ambitnych pomysłów gospodarczych"
Slayer
Terminator

Postprzez Slayer » środa, 19 paź 2005, 12:29

aha i jeszcze opinia Religi na temat programu opieki zdrowotnej:
http://dziennik.pap.com.pl/?dzial=ZDR&poddzial=POL&id_depeszy=17506873
Slayer
Terminator

Postprzez HO!HO! » środa, 19 paź 2005, 12:42

a teraz jeszcze kilka slow o utopii jaka nam PiS serwuje
# dwie stawki PIT - 18 i 32 proc. przy zachowaniu kwoty wolnej od podatku "nie mniejszej niż dziś";

co w tym takiego nierealnego (PO 15% , chyba bez kwoty wolnej)

# obniżenie stawki PIT dla osób prowadzących działalność gospodarczą do 18 proc.;

gdzie problem widzisz? - aktualnie jest 19%

# zlikwidowanie podatku od zysków z lokat i giełdy;

doskonały pomysł. już przy wprowadzaniu tego podatku wielu ekonomistów mówiło, że jest on potrzebny, ale jeszcze nie teraz w Polsce, nie na tym etapie rozwoju giełdy i nawyków oszczędzania wśród Polaków.

# ulga w podatku CIT dla firm tworzących nowe miejsca pracy;

jaki problem?

# zwolnienie pracodawców przez 2 lata od opłacania składek na ZUS za nowo zatrudnionego pracownika;

w czym problem? Poczytaj sobie uzasadnienie. Lepiej zwolnić pracodawców niż płacić zasiłek, w którym też jest ZUS.

# ulga prorodzinna dla rodzin o dochodzie brutto na osobę nie większym niż 500 zł;

trzeba podjąć działania w tym zakresie (namiastką tego są becikowe i tak się składa, ze nie wprowadzone przez PiS, ale lokalne samorządy, które widzą w aktualnych tendencjach demograficznych duży problem), bo jak tak dalej pójdzie to Polska się wyludni.

# utrzymanie dotychczasowej stawki VAT (22 proc.) i stawek preferencyjnych na "artykuły pierwszej potrzeby";

jaki problem?

# likwidacja m.in. Narodowego Funduszu Zdrowia, Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, a po zmianie konstytucji - Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji oraz Rady Polityki Pieniężnej;

świetny pomysł.

# finansowanie ochrony zdrowia z budżetu, stworzenie koszyka gwarantowanych świadczeń zdrowotnych;

teraz jest chaos, dlatego PiS proponuje przejściowy powrót do systemu budżetowego z późniejszą decentralizacją. Masz lepszy pomysł? A może teraz jest wszystko oki?

# wprowadzenie komercyjnych ubezpieczeń zdrowotnych;

straszne, bądź poważny. nawet popierane przez Ciebie PO ma podobny pomysł.

[i]# wprowadzenie euro, dopiero gdy "koszty integracji monetarnej będą zdecydowanie niższe od ewentualnych korzyści";

? Lepiej, żeby się nie opłacało?

# utrzymanie w rękach państwa pełnej własności takich spółek, jak Bank Gospodarstwa Krajowego, Totalizator Sportowy, Lasy Państwowe, LOT, TVP, Polskie Radio, a także sieci energetycznych, gazowych, kolei i kopalni węgla;

No i ?

# nacjonalizacja części majątku PGNiG, obejmującej polski udział w gazociągu jamalskim;

Tu był popełniony błąd, co zresztą również Rokita zauważył. Jak można sprzedaż było to razem z infrastrukturą i rurami?

# zachowanie kontroli państwa w takich spółkach, jak PKO BP, PZU, Grupa Lotos, Poczta Polska, KHGM Polska Miedź, Polskie Sieci Elektroenergetyczne
.

Polska racja stanu.

Co się konkretnie nie podoba? Jakie są alternatywy? A może nic nie zmieniać? Dalej prezentujesz populizm. Bo na razie tylko się szyderczo śmiejesz, ze wszystkiego czego nie znasz lub nie rozumiesz. A może po prostu za tym śmiechem kryje się pustka?

Nie twierdzę, że to program doskonały, ale zachęcam do konstruktywnej krytyki.
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » środa, 19 paź 2005, 12:54

Slayer napisał(a):btw. przytocze jeszcze moze kilka cytatow "

A własne zdanie masz?
HO!HO!

Postprzez Slayer » środa, 19 paź 2005, 13:02

heheheheheh rozumujesz dokladnie tak jak Kaczynscy ich srodowisko :D
jest 19%, niech bedzie 18, jeden w ta czy w tamta... tylko ze ten procent to grube miliony zlotych, ktorych brak w budzecie trzeba czyms zastapic, razem z kolejnymi utopijnymi propozycjami powieksza dziure budzetowa... a potem co PiS zrobi, by pokryc braku w budzecie spowodowane swoja socjalna polityka? moze wezma kredyty, zaciagna pozyczki? jedne prosocjalne obietnice i zapewnienia splacamy jeszcze od poprzedniego ustroju...
a konstruktywna krytyka? jest jej pelno w srodowisku finansistow, ludzi ktorzy znaja sie na rzeczy, czytaj uwaznie prase a zobaczysz... a propozycje, sadze ze byly lepsze, tylko w ich haslach zabraklo wlasnie taniego populizmu, dlatego nie spodobaly sie spoleczenstwu, ktore przeciez kocha byc oklamywane, kocha tych ktorzy obiecuja najwiecej.
Slayer
Terminator

Postprzez Slayer » środa, 19 paź 2005, 13:05

HO!HO! napisał(a):
Slayer napisał(a):btw. przytocze jeszcze moze kilka cytatow "

A własne zdanie masz?

zalosny komentarz... myslisz ze rozmawiasz z profesorem ekonomii? wierz mi taki nie tracilby czasu na rozmowy z Toba... moze dlatego ze z tych kregow malo kto popiera program PiSu bo jest on poprostu nierealny...
Slayer
Terminator

Postprzez HO!HO! » środa, 19 paź 2005, 13:05

Slayer napisał(a): .

Widzę, że się odniosłeś do powyższego. Typowe. Mity i cytaty.
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » środa, 19 paź 2005, 13:06

Slayer napisał(a):[ myslisz ze rozmawiasz z profesorem ekonomii? wierz mi taki nie tracilby czasu na rozmowy z Toba.. .

Za to z Tobą, specjalistą od wszystkiego, to by pewnie długo debatował.
HO!HO!

Postprzez Slayer » środa, 19 paź 2005, 13:10

aha przypomnialo mi sie cos odnosnie zwolnienia ze skladek ZUS i tej 1000zl ulgi CIT... otoz w niemczech probowano zorbic cos bardzo podobnego i skonczylo sie tak, ze pracodawcy dzielili istniejace etaty na mniejsze, zamiast zatrudniac nowych ludzi... oczywiscie wszelkie profity z budzetu zgarniali rowno.
myslisz ze u nas, z naszym rodzimym zmyslem do kombinowania i omijania prawa bedzie innaczej? ciekawe kto wtedy za to zaplaci? chyba my wszyscy nieprawdaz?
Slayer
Terminator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: ankiety