Problem z WinXP

Tutaj rozmawiamy na tematy dotyczące oprogramowania komputerowego... (Linux, FreeBSD, Windows itp.)

Problem z WinXP

Postprzez Slayer » wtorek, 4 paź 2005, 15:19

Mam problem z winda (chyba ze to wina sprzetu, sam nie wiem), w czasie grania (counterstrike, gothic) w losowych monemtach wyskakuje blue screen i zaczyna sie 'zrzucanie pamieci fizycznej na dysk', lub tez komp restartuje sie sam nie wyrzuciwszy zadnego komunikatu. Jest to dosc uciazliwe i zdarza sie czesto, ale zaobserwowalem to tylko podczas grania.

bylbym wdzieczny za pomoc, jesli ktos wie co moze byc przyczyna tych bledow.
Slayer
Terminator

Postprzez r00t » wtorek, 4 paź 2005, 15:22

jaki sprzęt? ...ile ramu jaki chipset.. itp.

to wygląda na problem sprzętwy... zajrzyj do rejestru zdarzeń i zobacz co tam słychać... czy są jakieś komunikaty z czerwonym wykrzyknikiem...
r00t
Administrator

Postprzez aramis » wtorek, 4 paź 2005, 15:27

Stawiałbym na uszkodzenie pamięci.
aramis
Bywalec

Postprzez Slayer » wtorek, 4 paź 2005, 15:44

2x256 ddr ram, procek sempron 2400+ (czest. ramu obnizona do fsb procka wiec nie powinni ze soba kolidowac), chipset plyty: nforce2.

w rejestrze zdarzen sa jakies bledy aplikacji.

Aplikacja powodująca błąd gothic2.exe, wersja 2.6.0.0, moduł powodujący błąd gothic2.exe, wersja 2.6.0.0, adres błędu 0x002c374c.

a w podgladzie zdarzen systemu jest od cholery tych krzyzykow, dosc czesto powtarza sie:
Device slot returned an invalid status value. See data for detailed information.
-> zrodlo: nvatabus
Slayer
Terminator

Postprzez r00t » wtorek, 4 paź 2005, 16:13

niektórzy powiedzą że jestem monotematyczny ale... słowo "sempron" dużo mi mówi...

pokombinuj ze sterownikmi.. poszukaj może są nowe wersje... przede wszystkim chodzi o kartę graf i chipset płyty...

a jeżeli to nie pomoże....cóż.... masz pecha...

po zainstalowaniu jakiegoś Intela problemy znikną.... :)
r00t
Administrator

Postprzez Slayer » wtorek, 4 paź 2005, 16:24

r00t napisał(a):po zainstalowaniu jakiegoś Intela problemy znikną.... :)

pieniadze tez :)
tymbardziej, ze trzeba by dodatkowo zakupic jakas plyte pod, i tak drogie, procki Intela

niestety ze sterownikami juz probowalem... zainstalowalem najnowsze z dostepnych na stronie nvidia (karta graf.) i gigabyte (plyta gl.)... powaznie nie masz jeszcze jakis pomyslow? bo te komunikaty naprawde sa bardzo dokuczliwe, tymbardziej ze ich przyczyna to zagadka...
Slayer
Terminator

Postprzez r00t » wtorek, 4 paź 2005, 17:07

...no sam zobacz.. masz PC który jest jakimś tam urządzeniem... wszycy na około instalują te same sterowniki i te same systemy... ale nie wszyscy mają problemy... a dlaczego? bo PeCet PeCetowni nie równy... jedyny pomysł jaki przychodzi mi od głowy to wykonanie testu pamięci jakimś programem.. np MemDoc... bo to może być problem pamięci... jeżeli jednak test się powiedzie to masz pecha... i trafiłeś na scalak (procesor) który ma problemy...

ps. jak nie masz kasy możesz kupić Celerona D... będziesz miał sięty spokój i zero wykrzykników w logach systemu....

ps2. uwierz mi .. widziałem dużo dziwnych zachowań PCtów z AMD pod maską....
r00t
Administrator

Postprzez Slayer » wtorek, 4 paź 2005, 17:11

ok, dzieki za pomoc
poprobuje z tymi programami do diagnozy ramu... moze akurat beda mial szczescie i bedzie to jedynie wadliwa pamiec (lepsze to niz procek :P ).

btw. testy pamieci powinno sie robic na kazdej z osobna czy na podlaczonych razem?
Slayer
Terminator

Postprzez r00t » wtorek, 4 paź 2005, 17:13

razem... bo tak mają pracować w systemie...
r00t
Administrator

Postprzez Slayer » wtorek, 4 paź 2005, 20:21

dzieki Wam wszystkim za pomoc. zobacze czy cos uda sie zwojowac z ta pamiecia.

btw. czy test wykaze ktora konkretnie pamiec jest wadliwa (o ile oczywiscie jest) ?
Slayer
Terminator

problem z AMD

Postprzez Andy35 » czwartek, 6 paź 2005, 12:55

ja proponuje wymienić odrazu obudowe bo wymiana procka na Intela może nie dać rezultatu :))))))
Nigdy nie korzystałem z Intela i nie miałem problemów z AMD więc pogawędka na temat który procek jest lepszy jest z pogranicza jajko czy kura?? Każdy ma swoje zdanie a problemy występują zawsze bez względu na platforme.
A może kupić sobie Amige????
Andy35
Nowicjusz

Postprzez piotrekk-g » piątek, 14 paź 2005, 16:20

miałem podobna sytuacje z ta niebieska plansza ale na szczescie mam w chacie 2 kompy zamieniłem karty graficzne z ATI n Geforce i problem z głowy
piotrekk-g

Powrót do :: software