Problem z pamiecia RAM

Wszystko co tyczy się sprzętu, sterowników i problemów z tym związanych.

Problem z pamiecia RAM

Postprzez Slayer » sobota, 24 wrz 2005, 15:31

Mam dwie kosci 256MB PC 3200 TwinMosa, jedna starsza a druga swiezo dokupiona z mysla o pracy w dualu (obie tego samego modelu). podlaczylem kosci, w biosie pojawia sie napis 'dual channel' enabled i niby wszystko jest dobrze do czasu gdy winxp zacznie sie uruchamiac... Wtedy dzieja sie cuda: albo wyskakuje jakis blue screen, ale czesciej windows wogole nie odpala i komp restartuje sie przy uruchamianiu windy.
Z poczatku myslalem, ze zrabala sie instalka i probowalem zainstalowac system od nowa, ale tu takze pojawil sie problem, bo w instalatorze takze wyskakiwaly bledy typu nie mozna otworzyc pliku setupdd.sys, albo ze brakuje jakiegos tam innego pliku etc. (winda orginalna i instalowana juz kilkukrotnie nigdy nie bylo problemu).

Sprawdzalem ta nowa pamiec na innym kompie (z innym 256MB ramem twin mosa) z tym samym efektem, nie dzialaja razem w dualu ani tez normalnie (jedna kosc w slocie na dual druga w normalnym i pojawiaja sie te same problemy).

Chcialbym zareklamowac ta nowa kosc w komputroniku, ale tutaj pojawia sie problem: zadna z kosci dzialajac solo nie sprawia zadnego problemu, wiec nie wiem czy nie odesla mi jej spowrotem stwiedzajac ze jest sprawna.

Bardzo prosze o pomoc, bo nie mam pojecia co z tym zrobic.
Slayer
Terminator

Postprzez r00t » niedziela, 25 wrz 2005, 22:56

..jezeli kostki działają osobno to mogą odesłać... i raczej tak zrobią....

żeby nie było takich akcji są do kupienia tak zwane "dual channel kit".... i jeżeli chce się mieć dual channel to ram trzeba kupować właśnie w takich zestawach... inaczej mamy ruletkę.. albo zadziała albo nie...
r00t
Administrator

Postprzez kikpop » poniedziałek, 26 wrz 2005, 05:53

r00t napisał(a):..jezeli kostki działają osobno to mogą odesłać... i raczej tak zrobią....

żeby nie było takich akcji są do kupienia tak zwane "dual channel kit".... i jeżeli chce się mieć dual channel to ram trzeba kupować właśnie w takich zestawach... inaczej mamy ruletkę.. albo zadziała albo nie...

i taka jest prawda, kosci musza byc dobrane komplementarnie tak jak tranzystory mocy we wzmacniaczach
kikpop
Nowicjusz

Postprzez Slayer » poniedziałek, 26 wrz 2005, 19:10

kurde ale tutaj jest mowa o tych samych modelach z tej samej serii... przeciez w dualu czestokroc dzialaja pamieci innych firm, wiec czemu pamieci z tej samej serii nie chca razem wspolpracowac w DC?
Slayer
Terminator

Postprzez Bruno » poniedziałek, 26 wrz 2005, 19:15

Slayer napisał(a):kurde ale tutaj jest mowa o tych samych modelach z tej samej serii... przeciez w dualu czestokroc dzialaja pamieci innych firm, wiec czemu pamieci z tej samej serii nie chca razem wspolpracowac w DC?

Bo sa dobierane na etapie testow w fabryce.
Bruno
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

kości RAM

Postprzez Andy35 » poniedziałek, 3 paź 2005, 13:36

Bruno odkryłeś ameryke brawo
Andy35
Nowicjusz

Re: kości RAM

Postprzez Bruno » wtorek, 4 paź 2005, 18:20

Andy35 napisał(a):Bruno odkryłeś ameryke brawo

Dziekuje.
Bruno
Rycerz forum

Postprzez Uri » sobota, 22 paź 2005, 10:44

mam podobny problem: do jakiejsc anonimowej kosci 256 DDR 333 MHz dokupiłem GoodRam 512 DDR 333 MHz i dzieją sie podobne cuda... czasem nic sie nie dzieje przez 8 godzin, czasem nie moge nic uruchomic. system nie pamieta ustawien osobisty po restarcie, do tego "Dochodzi do siebie po powaznym bledzie" przy kazdym uruchomieniu.

wtf?
Uri
Weteran

Postprzez Bruno » sobota, 22 paź 2005, 11:08

Uri napisał(a):mam podobny problem: do jakiejsc anonimowej kosci 256 DDR 333 MHz dokupiłem GoodRam 512 DDR 333 MHz i dzieją sie podobne cuda... czasem nic sie nie dzieje przez 8 godzin, czasem nie moge nic uruchomic. system nie pamieta ustawien osobisty po restarcie, do tego "Dochodzi do siebie po powaznym bledzie" przy kazdym uruchomieniu.

wtf?

Jesli to ma pracowac w trybie DualRam, to kosci musza byc po pierwsze identyczne (co nie gwarantuje sukcesu), ale po drugie sa dobierane na etapie produkcji.
Uri wszystko powyzej bylo juz napisaen...
Bruno
Rycerz forum

Postprzez Uri » sobota, 22 paź 2005, 11:26

nie maja byc DualRam...
Uri
Weteran

Postprzez Bruno » sobota, 22 paź 2005, 11:34

Uri napisał(a):nie maja byc DualRam...

http://www.memtest86.com/ przestuj je razem, a pozniej kazda z osobna, moze tylko jedna z nich szwankuje...
A postaraj sie przy okazji zamienic pamiecia, moze inna zaskoczy w tym ukladzie - inaczej lipa.
Bruno
Rycerz forum

Powrót do :: hardware