przez Olga » czwartek, 21 lip 2005, 16:52
"TENGU" Graham Masterton
Opowieść o demonicznej zemście ...
W potwornie zniekształoconym ciele Kappy kryje się śmiercionośna moc, która sprawia, że na Kalifornię spadają najokrytniejsze japońskie demony. Będzie to pierwszy krok do całkowitego zniszczenia Ameryki.
Tylko jeden człowiek zna plany Kappy. Czy zdoła go powstrzymać ...
Opis może brzmi trochę głupkowato, ale książka jest na prawdę fajna, wciągająca i interesująca. Polecam. Tak samo jak i inne książki Mastertona (czytałam już kilka i są na prawdę warte uwagi)
"Uśpieni" Lorezno Carcaterra
Lorenzo, Tommy, Johm i Michael to typowe dzieci ulicy. Wychowują się na Manhattanie, w kwartale zamieszkałym przez imigrantów, zwanym Kuchnia Piekła. Obcując na co dzień z przemocą, pod okiem rządzących ulicą - i nie tylko - gangsterów uczą się trudnej sztuki przetrwania, pociechę i ratunek znajdując w chłopięcej przyjaźni. Rychło jednak trafiają przed sąd i w konsekwencji do domu poprawczego, gdzie rządzą reguły twardsze i brutalniejsze niż w Kuchni Piekła.
Lorenzo Carcaterra nie zadowala się opisem dramatycznych zdarzeń i odkrywaniem okrucieństwa. Stawia też pytania o granice przyjaźni, lojalności, wolności i prawa.
Książki tej jeszcze nie skończyłam, ale widziałam film nakręcony na jej podstawie (Robert de Niro, Dustin Hoffman, Brad Pitt, Kevin Bacon). A wychodząc z założenia, że książka jest najczęściej lepsza, to od razu mogę ją polecić ludziom o silnych nerwach. Jest smutna, poruszająca, przerażająca i pouczająca. Przyjaźń, cierpienie, zemsta ....