Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez Slayer » sobota, 16 lip 2005, 09:53

Slayer
Terminator

Postprzez James Francis Ryan » niedziela, 17 lip 2005, 19:43

"Porachunki" z Robertem Duvallem - bardzo fajny (zawsze mi się podobał) :spoko:
"Szpiedzy w Helikopterze" - Robert Vaughn i David McCallum -kolejny z serii filmów "The Man From U.N.C.L.E - przemawia przez niego jakaś prostota ,ale nie wiem czemu zawsze go szanuję :spoko:

No i nowiutki "The Woodsman" z Kevinem Baconem -bardzo dobry :spoko: choć nie dla wszystkich.
James Francis Ryan
Coś tam napisał

Postprzez Easy Rider » niedziela, 17 lip 2005, 20:43

" Wehikuł czasu" stara wersja -trochę śmieszno, trochę straszno :)
Easy Rider
Terminator

Postprzez Slayer » niedziela, 17 lip 2005, 21:14

Kroniki Ridick'a... lepsze od pierwszej czesci, ale i tak nie ma sie o czym rozpisywac :)
Slayer
Terminator

Postprzez Olga » poniedziałek, 18 lip 2005, 01:21

Noc ... nudno ... więc obejrzałam sobie:

Monster-in-law (Sposób na teściową)
Co prawda oglądałam w wersji angielskiej, bo napisów nie dopasowałam, ale dało się wszysko zrozumieć.

Nieszczęśliwa w miłości, piękna Charlotte Charlie Cantilini wreszcie spotkała mężczyznę swoich marzeń, doktora Kevin’a Fields’a. Na swojej drodze napotyka tylko jeden problem - jego matkę. Apodyktyczna i kontrolująca wszystko, nie do wytrzymania, zmienna Viola Fields. Strach o to, że straci syna zaczyna odbijać się na jej karierze, toteż postanawia rozbić szczęśliwą parę stając się najgorsza na świecie teściową. Pomocą Violi w zwariowanych intrygach jest jej asystentka, Ruby. Rękawica zostaje rzucona, kiedy Charlie wreszcie decyduje się na walkę z teściową, i wygląda na to, że Viola spotkała wreszcie godnego przeciwnika.
opis z filmweb

Jennifer Lopez, Jane Fonda (świetna rola, udany powrót na ekrany po dość długiej nieobecności), Michale Vartan ........ film lekki, przyjemny, prosty, trochę zwariowany, z humorem ... odpowiedni na zabicie nudy. Bez rewelacji, typowa komedyjka romantyczna z Happy Endem. Można obejrzeć.
Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez yennefer » poniedziałek, 18 lip 2005, 12:31

ostatnio nadrabiam zaleglosci filmowe. ;)
i tak, do tej pory udalo mi sie obejrzec m.in. Hannibala [Hopkins jak zawsze rewelacyjny, aczkolwiek szkoda, ze nie bylo juz w tej czesci Jodie Foster]
Red Dragon - zaskoczyl mnie pozytywnie. spodziewalam sie, ze trzeci film z tej serii bedzie juz niewypalem, ale nie bylo tak zle, fakt, ze powtorzone sa watki z I czesci, ale mimo wszystko wciaga od samego poczatku :twisted:
Szkola Uwodzenia 1 - to juz wlasciwie tak dla odswiezenia, mam sentyment do tego filmu ;)
wczoraj natomiast obejrzalam Rekonstrukcje... powiem jedno - ten film jest jednym wielkim znakiem zapytania. od poczatku do konca, trzeba uwaznie sledzic, co sie dzieje na ekranie, choc i to niewiele da, bo gdy dotrzmy do ostatniej sceny stwierdzimy, ze wiemy jeszcze mniej niz na poczatku. :|
film opowiada o poszukiwaniu milosci, idealnego partnera, ale zarazem o poszukiwaniu marzenia o tej milosci. i tak naprawde nie wiadomo, czy to co widzimy jest rzeczywistoscia, czy tez iluzja... bo przeciez "to tylko film, mimo to... boli".
polecam tym ktorzy maja ochote na cos ambitnego.
yennefer
Mieszka tu

Postprzez Suzy » poniedziałek, 18 lip 2005, 17:00

"5x2" - François Ozon

Twórca m.in. "8 kobiet" i "Basenu", w swoim najnowszym filmie zgłębia tajniki trudnej sztuki bycia razem, przedstawiając pięć kluczowych scen z życia kobiety i mężczyzny. Krok po kroku rekonstruuje rozpad związku dwojga bohaterów, prowadząc widza przez pięć epizodów z ich życia (stąd tytuł, 5x2). Robi to jednak w sposób nietypowy i zaskakujący. Struktura filmu polegająca bowiem na odwróconej chronologii w subtelny sposób zachęca do czytania między wierszami tej historii. Sceny wybrane przez Ozona z powodzeniem można uznać za kluczowe momenty w życiu każdej pary (ślub, narodziny pierwszego dziecka, itd.) Zachowanie Marion i Gilles'a w każdej z tych sytuacji jest natomiast często zaskakujące. Reżyser jednak stara się nie osądzać, ani nie usprawiedliwiać postępowania bohaterów.

Marion (Bruni-Tedeschi) i Gilles (Freiss) to piękni i wykształceni przedstawiciele klasy średniej. Gdy widzimy ich pierwszy raz, podpisują w obecności prawnika akt rozwodu. Zanim jeszcze skończy się ta scena, w filmie nastąpi niespodziewany zwrot, każąc zwątpić czy niepowodzenie tego małżeństwa da się łatwo wytłumaczyć.

Ozon kończy film w najradośniejszym momencie, być może chcąc w ten sposób powiedzieć, że kiedy już przeminie ból i cierpienie, pozostaną nam tylko te najlepsze wspomnienia, dzięki którym całe doświadczenie nabierze sensu.

- rzeczywiście te ostatnie momenty filmu (szczególnie ze ślubu) robią największe wrażenie... mi osobiście film bardzo sie podoobał, choć pewnie niektórzy będą znudzeni

polecam dla zwolenników francuskiego kina
:spoko:
Suzy
Gwiazdor

Postprzez Basketman » poniedziałek, 18 lip 2005, 21:16

Oglądałem "Honey"
Zarąbisty filmik. Boski.
Basketman
V.I.P

Postprzez Olga » poniedziałek, 18 lip 2005, 22:38

Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez Basketman » poniedziałek, 18 lip 2005, 23:42

Basketman
V.I.P

Postprzez Nowinka » wtorek, 19 lip 2005, 00:12

Nowinka
Coś tam napisał

Postprzez Tomas » wtorek, 19 lip 2005, 10:17

Crash - Jeden z najlepszych filmow jakie mialem mozliwosc ogladac. Szczerze mówiąc to chyba jeszcze zaden nie wywarl na mnie takiego wrazenia. Polecam wszystkim !!!!
Tomas
Bywalec

Postprzez Suzy » wtorek, 19 lip 2005, 16:19

Suzy
Gwiazdor

Postprzez cushu » wtorek, 19 lip 2005, 22:33

Dwie pozycje z kina dla niewymagających, czyli i - filmy którym dałem piętnaście minut, ale jakimś cudem zatrzymały mnie przy ekranie do końca. Jeżeli chodzi o pierwszy, to nic specjalnego... poza jedną bardzo nośną sceną, czyli pokazaniem człowieka z zasadami i ideałami wsród dorobkiewiczów gotowych sprzedać własną matkę. Ogród, ziemia, pole, otoczone drapiącą chmury warszawą - a po środku jeden człowiek rozgniatający w dłoniach ziemie, która wykarmiła jego rodzine. No coś pięknego.
Jeśli chodzi zaś o pozycję drugą, to oczywiście John Woo daje tutaj popisy rodem z Mission Impossible, co wiele do filmu (jak dla mnie) nie wnosi. Za to ukłon należy się Panu Philipowi K. Dickowi, na którego opowiadaniu oparty jest film. Fabuła bardzo fajnie pomyślana, ale nie będę jej zdradzał, bo znowu musiałbym wymyślać te dziwne tuningowe części. Mi osobiście przypomina to detektywistyczno-przygodowe gierki, w których bohater posiadał w swoim inventory niespotykane przedmity, bez których nie sposób było ukończyć grę.
cushu
Terminator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: film