Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez anula » czwartek, 2 cze 2005, 16:12

"hide and seek"- film naprawde trafił w moj gust :D
anula
Ważniak

Postprzez FiDo » czwartek, 2 cze 2005, 16:28

"Baraka" - naprawde wspanialy film dokumentaly bez narratora. super zdjecia, super muzyka (m.in. Dead Can Dance). polecam trailer: http://film.onet.pl/10814,film.html

film jest z 1993 roku, ale niedlugo premiera w kinie IMAX, kto ma mozliwosc, polecam skorzystac!
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Ged » czwartek, 2 cze 2005, 20:23

Primer

Jeden z lepszych filmów SF jakie pojawily sie w ostatnim czasie. Od pierwszej sceny wciaga widza w sam srodek akcji- tak jak lubie. Ruchliwa kamera, surowe ujecia nadaja mu ton paradokumentu. Nie polecam czytania opisow tego filmu, zeby nie psuc sobie satysfakcji z jego odbioru.

Bardzo ciekawy, solidnie zrealizowany pomysl, ktory udowania, ze nie trzeba miec abstrakcyjnych pieniedzy, zeby zrobic ciekawy film.

Co innego z promocja, ale od tego mamy nasze forum =)
Ged

Postprzez Suzy » piątek, 3 cze 2005, 02:16

"Lost In Translation" czyli "Między słowami"
Reżyseria :Sofia Coppola
Obsada : Bill Murray, Scarlett Johansson, Akiko Takeshita,

Dwoje Amerykanów w Tokio –
1 - zapomniany, starzejący się aktor telewizyjny (Bill Murray) - którego żona kompletnie poświeciła sie dzieciom stajac sie mu kompletnie obcą osobą - przyjeżdża do Japonii, aby wziąć udział w zdjęciach do filmu reklamowego.
2- młoda kobieta, żona z dwuletnim dopiero stażem (Scarlett Johansson) - kompletnie zapracowanego męża artysty - nudzi się, pozostawiona sama sobie.
Pewnego dnia ich ścieżki przetną się...
Dwoje Amerykanów w Tokio – to początek pięknej przyjaźni.
Ważne jest bowiem to, co kryje się MIĘDZY SŁOWAMI.

to niesamowita opowieść o samotności... o odwiecznym i prozaicznym pragnieniu człowieka by być zwyczajnie potrzebnym innej istocie... o pragnieniu bycia kochanym ..... by nie być tylko czyimś dodatkiem do życia... ale by je komuś całkowicie wypełniać.... to niesamowity film bez watków typowo sexualnych... przepełniony jednak wszechogarnijącym pragnieniem dotyku....

Sofia Coppola - „Mogę tylko powiedzieć, dlaczego chciałam zrobić ten film: marzyłam o tym, by opowiedzieć o mojej miłości do Tokio. Poza tym film mówi o tych momentach w życiu, które, co prawda, są wspaniałe, nie trwają jednak długo. Zmieniają jednak mimo to Ciebie i całe Twoje życie”.

polecam
Suzy
Gwiazdor

Postprzez Tomas » piątek, 3 cze 2005, 17:36

Hostage - bardzo dobry filmik, wkoncu dobra sensacja. Świetny pomysł, realizacja, a co najwazniejsze nie bedziecie sie nudzić. Trzyma w napieciu do końca Polecam!!
Tomas
Bywalec

Postprzez Baltazar Gąbka » piątek, 3 cze 2005, 17:46

Tomas napisał(a):Hostage - bardzo dobry filmik, wkoncu dobra sensacja. Świetny pomysł, realizacja, a co najwazniejsze nie bedziecie sie nudzić. Trzyma w napieciu do końca Polecam!!

ogladalem 2 dni temu i potwierdzam, fabula niby oklepana ale umiejetnie dodano pewne wydarzenie by napiecie wzroslo a fabula byla oryginalna
Baltazar Gąbka

Postprzez Tomas » piątek, 3 cze 2005, 17:57

pastor napisał(a):Sin City - no co, powiem tylko Frank Miller, Robert Rodriguez i Quentin Tarantino...

nic chyba wiecej nie musze mowic, film mnie powalil na kolana...

Bardziej brutalnie to sie chyba nie dało. Zdecydowanie dla dzieci to to nie jest :D :D
Tomas
Bywalec

Postprzez keeper » piątek, 3 cze 2005, 21:45

"Basen" F. Ozon..kino francuskie cierpi..chociaz nie, jeszcze nie teraz z tym sądem, bo znowu dostanę przez plecy gumową pałą... Czuje się rozczarowana, jak zwykle naczytałam się tych bzdur na okładce . Miało być lepko, klimatycznie, sensualnie. Było nudno i nieskładnie. 2/3 dialogów odklepali po angielsku. Charlotte Rampling grająca postać Sary, angielskiej autorki krymianłów poszukującej weny w willi swojego wydawcy w Prowansji była sucha, żylasta i małoprzekonywująca. Nawet w momencie odkrywania swojej seksualności zachowywała się jak pensjonarka w papilotach i kapciach z króliczym futerkiem.. Ale! Ludivine Sagnier grająca postać Julie- córki owego wydawcy, która przybywa do willi i której seksualność została już dawno odkryta i to wielokrotnie..jest fascynująca. Kreacja Sagnier to duży atut tego filmu, o ile nie jedyny. Obie panie nie chca, ale tolerować siebie muszą. Z tą wzajemna fascynacją jest gorzej, ale za to całkiem ciekawie pokazany jest proces twórczy. Przez cały czas trwania filmu mamy wrażenie, ze coś się zaraz wydarzy..lada moment, za chwilunie, no może nie teraz, ale za 15 minut na pewno..czekac musimy długo, a kiedy już się dzieje (bo w filmie mamy jednego trupa), to na twarzach pojawia się grymas niedosytu. Zakończenie może wydac się frapujące, ale pytanie: o co chodzi? bez odpowiedzi pozostaje tylko przez chwilę..
Basen był fajny, ale "Basen" nie..
keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez kamila » piątek, 3 cze 2005, 23:07

Mam pytanie:
Na TVP1 leciał 9 odcinek Stephena Kinga, Szpital "Królestwo", odcinków jest 10, także ostatni jeszcze obejrze, ale ma prośba, pytanie brzmi: Czy jest tu ktoś, kto nagrywał wcześniejsze odcinki? Była bym bardzo, ekhm ... 'dźwięczna' :wink:
kamila
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Baltazar Gąbka » piątek, 3 cze 2005, 23:09

Dirty Dancing - tak tak ogladalem to with Natalka. Zostalem nijako zmuszony, ale ciekawe widoki mi to zrekompensowaly :lol:
Baltazar Gąbka

Postprzez cushu » piątek, 3 cze 2005, 23:47

kamila napisał(a):Mam pytanie:
Na TVP1 leciał 9 odcinek Stephena Kinga, Szpital "Królestwo", odcinków jest 10, także ostatni jeszcze obejrze, ale ma prośba, pytanie brzmi: Czy jest tu ktoś, kto nagrywał wcześniejsze odcinki? Była bym bardzo, ekhm ... 'dźwięczna' :wink:

serial jest Baxleya, King jest tworcza scenariusza. Dla mnie serial beznadziejny, nie umywa sie do orginalu, moze rozbiegana kamerka von Triera nie wszystkim pasuje, ale w tym wypadku i tematyce swietnie laczy sie z zimnym i niespokojnym klimatem. Amerykanska wersja jest tylko dowodem na beznadzieje przecietnego widza z USA. Kowboje (czyli tak zwane pif-pafy) maja ostatnio tendencje do brania tego co dobre na swiecie i krecenia amerykanskiej wersji, bo inaczej sie u nich nie sprzeda. Ale szczytem ignorancji jest wysylane tego spowrotem w swiat. Jak tak dalej pojdzie, to niedlugo na ekrany kin wejdzie amerykanska wersja filmu z kamer przemyslowych w sklepie Bryza.
cushu
Terminator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: film