przez ewe » czwartek, 14 gru 2006, 11:06
Myśliwiec - zapomniałas już jaki szum robiłaś niedawno , o mało się nie za[beeeeeep] ,jak to ujmujesz.
QB - najpierw przeczytaj posty wyżej , to się dowiesz jak można oszukiwać , a może dopiero wróciłeś z saksów?
Nasi rodzimi pseudokapitaliści to raczej zwykli wyzyskiwacze , którzy pracowników ,kadrę maja za nic. Dlatego w większości firm np: budowlanych zatrudnia się ludzi kilku legalnie i resztę nielegalnie , na co zreszta sami pracownicy przystają . Płaci się ok 5-7zł /h.
To nie jest oszustwo i wyzysk ? To sie nazywa niewolnictwo. Ludzie pracują , bo muszą dać żryć rodzinie , nie myślą co będzie później, nie przejmuja się brakiem ubezpieczenia, ubrań, czy hamskim traktowaniem.
Ostatnio troszkę podnoszone są stawki za godz. u takiego np: ....... , ale i tak nie można powiedzieć ,że zaczał on już "szanować" dobrych pracowników. On też czuje się jeszcze pewnie i dla niego jak widać liczy się przede wszystkim jego zysk.
Zyczę wszystkim przedsiębiorcom naszym dolegliwego braku pracowników.
Inna sprawa z trudnością w prowadzeniu własnego biznesu , choć jest to skutkiem też nielegalnego zatrudniania .
Zawsze za wzór podaję firmę budowlana z Norwegi , gdzie ostatnio też pracowałem.
Zarobki na rękę kształtowały sie następująco : Szefuncio zarabiał tylko 3 razy tyle co ja , prawie niewykwalifikowany cieśla/sneaker. Mam nadzieje , że i u nas do tego dorosna