Porozmawiajmy o jazzie...

Ten dział dotyczy muzyki i wszystkich spraw z nią związanych. Jeżeli lubisz słuchać, grać, komponować czy rozmawiać o muzyce - pisz tutaj.

Postprzez Suzy » piątek, 6 sty 2006, 00:02

Henry_Chinaski napisał(a):Doo Bop nie jest plyta wydana po jego smierci, ale nagrana po jego smierci. Kiedy umarl okazalo sie, ze muzyka nie tylko byla w jego sercu, ale i jelitach. Martwy Miles wypierdzial cala plyte lezac w trumnie tuz przed pogrzebem i tym samym byl pierwszym kolesiem, ktory zagral na wlasnych zwieraczach. To sie nazywa "live after death". Nawet przez pewien czas krytycy muzyczni polemizowali z soba, zastanawiajac sie czy gdyby Davis zyl dalej, moglby zostac pierwszym czlowiekiem z jedna glowa grajacym symultanicznie na dwoch trabkach.

... to dobrze, że nie dawałam uciąć tej swojej ręki ... teraz byłabym asymetryczna :wink:
Suzy
Gwiazdor

Postprzez rysio » niedziela, 8 sty 2006, 01:21

pastor napisał(a):Litania Stańki, czy Garbarek... US3, Tab Two, Miles Davis, nie mowiac juz o polskim zespole "Skalpel" czy fenomenalny Bobby Mcferrin na kilku glosach... ehhh to jest muzyka...

skalpel to nie zespol tylko dwoch djów, to ze puszczaja dzez nie znaczy ze graja dzez
rysio
Terminator

Postprzez rysio » poniedziałek, 9 sty 2006, 07:32

moim zdaniem puszczania nie mozna uznac za granie... nie jest bowiem prawda, ze kazdy kto sobie kupi plyte we flamenko i pusci ja sobie w domu na seedy plejerze, zaraz jest artysta, chyba sie zgodzicie...
wogole cale zamieszania wokol didżejów to jest jakies smieszne, to rzemieslnicy, tak jak sprzedawca podaje z półki mleko czy pol kilo kawy, zmielonej, z ziaren chilijskich wzgorz, tak oni podaja z polki kawalek stworzony porzez kogos innego..
bardzo lubie skalpela posluchac, ale z nieopuszczajaca mnie swiadomoscia, ze to jednak ODtworcy a nie tworcy... ich zabawa plytami jest przyjemna dla ucha ale na instrumentach nie graja
rysio
Terminator

Postprzez rysio » poniedziałek, 9 sty 2006, 10:36

nie wiem jak dzialaja westbam i inni wspomniani powyzej, zle chemical brothers na 100% tworza, ich djska rutyna zastapiona byla juz dawno probami prawdziwego komponowania (zobacz: where do i begin, let forever be)

poza tym u nich na plytach graja prawdziwi muzycy
we wkladkach doszukalem sie ze sa tam gitary elektryczne, basowe, klarnety itp. wystarczy poszukac.

natomiast jesli ktos uzywa tylko gramofonu, to ja stwierdzam ze nie mozna go nazwac muzykiem dopoki nie zagra scratchowana plyta melodii (co jest mozliwe - widzialem to sam, ale czlowiek ktory to robil nie nazywal siebie djem, i ja tez og tak nie nazwe)

inna sprawa gdy ktos tworzy przy pomocy automatow perkuzsyjnych, samplerow, sekwencerow, i klawiszy (chocby klawiszy klawiatury komputerowej, ktorymi tez mozna grac ;)) wtedy jest to napewno muzyk, ale z racji koniecznosci zaplanowania wszystkiego z gory zanim zagra, nie jest to raczej muzyk jazzowy. urszula dudxziak uzywa czesto sekwencerow i tego typu rzeczy, zeby samplowac swoj glos i do tego dospiewywac partje improwizowane, to juz jest jazz.... a chodzi o to jedno slowo - improwizacja ;)
rysio
Terminator

Postprzez Henry_Chinaski » poniedziałek, 9 sty 2006, 11:30

Rysio: nie zapominaj, ze zyjemy w dobie postmodernizmu, u ktorego podstawy lezy twierdzenie, ze wszystko juz bylo i nic nowego nie mozna stworzyc, dlatego wykorzystujemy to, co juz stworzone. Z takiego punktu widzenia, ludzie ktorzy sampluja stare nagrania, robia z tego muzyczny kolaz, sa artystami, ktorzy w pelni oddaja kulturowy charakter naszych czasow.

Co do improwizacji, to nie zapominaj ze improwizacja jazzowa, nie wiele z improwizacja ma wspolnego. Z improwizacja, jako czyms spontanicznym. Sluchacz to tak odbiera, ale wszystko co slyszymy jest dokladnie wyliczone.

Oczywiscie nie uwazam, ze Skalpel to Jazz, ale nie odbieralbym im miana artystow, ani mozliwosci improwizacji, zwlaszcza ze to jedyni Polacy wydajacy w Ninjatune, co swiadczy o ich poziomie jesli zobaczyc, jacy inni artysci tam wydaja.
Henry_Chinaski

Postprzez rysio » poniedziałek, 9 sty 2006, 20:13

Rysio: nie zapominaj, ze zyjemy w dobie postmodernizmu,

po pierwsze - nie zapominajmy o tamacie - nie zajmujemy się dysputami na temat tego kto jest artystą, tylko mieliśmy rozmawiać o dżezie ;)

ze zyjemy w dobie postmodernizmu, u ktorego podstawy lezy twierdzenie, ze wszystko juz bylo i nic nowego nie mozna stworzyc, dlatego wykorzystujemy to, co juz stworzone. Z takiego punktu widzenia, ludzie ktorzy sampluja stare nagrania, robia z tego muzyczny kolaz, sa artystami, ktorzy w pelni oddaja kulturowy charakter naszych czasow.

nie sądzę że wszystko już było, dziedziny sztuki i nauki przeplatają się miedzy sobą (weźmy einsteina i prace powstałe przez wywołany jego odkryciami popłoch w duszach ludzkości - antyutopie i inne, które wyrażają niepewność jutra, niepewność wczoraj, niepewność wszystkiego.)
choćby w dziedzinie badań nad ludzkim mózgiem jesteśmy jeszcze daleko w polu, nie mówiąc o badaniach nad istotą ludzkiego UMYSŁU, który jest pzrecież motorem wszelkiej tworczości.

Co do improwizacji, to nie zapominaj ze improwizacja jazzowa, nie wiele z improwizacja ma wspolnego. Z improwizacja, jako czyms spontanicznym. Sluchacz to tak odbiera, ale wszystko co slyszymy jest dokladnie wyliczone.

w\g mnie to nie jest prawda, nic nie jest wyliczone, jazz jako moim zdaniem najwyższy poziom muzycznego wtajemniczenia, wykorzystuje przede wszystkim improwizację w jej najczystszej formie, czasami w kawałkach "wyliczony," jak piszesz, jest fragment, kilka dzwięków, zagrywka, lub riff, a na jej temat muzycy urządzają niesamowite wariacje (jak fenomelannie pokazane jest, jeśli widziałeś, w filmie milosa formana - gdy mozart zasłyszawszy jedna zwrotke kompozycji salieriego siada do jakiegoś klawesynu i zaczyna zmieniać, ulepszać, dodawać własne dźwięki, bawiąc się muzyką) czego dowodem są przecież słynne jam sessions - muzycy wogóle się nie znają a grają razem zupełnie nową nie słyszaną dotąd przez żadnego z nich muzykę - wpływają na siebie nawzajem. wypluwając z siebie dźwięki wywołane wpływem chwili a nie zapisane na karteluszku partytury. co zaplanowane - jazzem nie jest - takie formy to współczesna muzyka symfoniczna - patrz krzysztof penderecki, czy henryk mikołaj górecki...
Oczywiscie nie uwazam, ze Skalpel to Jazz, ale nie odbieralbym im miana artystow, ani mozliwosci improwizacji, zwlaszcza ze to jedyni Polacy wydajacy w Ninjatune, co swiadczy o ich poziomie jesli zobaczyc, jacy inni artysci tam wydaja.

i ja nie odbieram im miana artystów, bo jednak mimo że sami nie grają, a tylko puszczają innych wytwory, to tworzą coś prawie nowego (to tak jak z odsmażanymi pierogami czy ziemniaczkami - są przecież fantastyczne), ale nie są to dżezmeni
co do ninja tune, to cenię tę wytwórnię, najbardziej panów coldcut, ale to jednak kilka kroków od jazzu...
rysio
Terminator

Postprzez Nash Johnson » środa, 25 sty 2006, 16:29

Qrcze!
Kto wpadł na pomysł założenia tak genialnego tematu?
Nie wiedziałem, że są w kołobrzegu luzdie słuchający jazz'u :) Ja osobiście należe do dużych pasjonatów ów muzykie! Nie słucham jej czasem, raczje bez przerwy!
Nash Johnson
Ważniak

Postprzez rysio » środa, 25 sty 2006, 23:03

od powiedź na pytanie nasha brzmi: Chater_

a co do zdziwienia.... hmmm chyba wszedzie są ludzie którzy słuchają dżezu. tak jak wszędzie są ludzie którzy słuchają np. foklorystycznej muzyki ;)
rysio
Terminator

Postprzez rysio » piątek, 27 sty 2006, 01:24

i jeszcze polecę mój chopl ostatnio:
zespół Simple Acoustic Trio
utwór na podstawie przeboju Bjork - hyperballad

nie lada gratka dla fanów jazzu i bjork - jednoczesnie!
rysio
Terminator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: muzyka