Kuba, rok 1958. Amerykańska rodzina przeprowadza się na Kubę, gdzie ojciec bohaterki otrzymuje intratną posadę. Zamieszkują w bardzo ekskluzywnej dzielnicy Hawany wśród innych amerykańskich rodzin. Kate ma 18 lat i wchodzi w wiek dojrzałości w specyficznej i gorącej atmosferze Hawany, która stoi u progu rewolucji. Poznaje Javiera – młodego Kubańczyka, który wprowadza ją w świat kubańskich rytmów. Trafiają do klubu nocnego La Rosa Negra, do którego chodzą wyłącznie miejscowi i gdzie taniec jest gorętszy od temperatury na zewnątrz. Kate i Javier decydują się wystąpić jako para w najbardziej prestiżowym konkursie tańca.
opis z filmweb
Mając w pamięci wersję z 1987 roku (niezapomniana Jennifer Grey i rewelacyjny Patrick Swayze) zasiadałam do tego filmu nastawiona na coś kiepskiego. Przyznaję - nie było tak źle. Film ogląda sie dobrze .... ciekawy, kolorowy, energiczny .... świetna muzyka i porywający taniec ... niby wszystko jest ok ale .....
Brakowało mi klimatu Dirty Dancing, spójności, tego oczekiwania "co oni zaprezentują na końcu na parkiecie". Główni bohaterowie nie przekonali mnie tak jak udało się to zrobić ich poprzednikom. Romola Garai i Diego Luna wypadli bardzo dobrze jednak brakowało im tej klasy i charyzmy którą mieli Swayze (miło było zobaczyc go także w tej wersji

Film oceniam jako dobry i warty obejrzenia. W sam raz na letni wieczór.
Pod względem muzyki i tańca bardzo mi sie podobał.
Pod względem klimatu i zaangazowania w losy bohaterów ... "jedynka" wygrywa bezsprzecznie.