Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez Tomas » sobota, 27 sie 2005, 18:11

Tomas
Bywalec

Postprzez ZAINTERESOWANA » poniedziałek, 29 sie 2005, 08:48

ZAINTERESOWANA
Mieszka tu

Postprzez Olga » wtorek, 30 sie 2005, 02:11

Havana Nights: Dirty Dancing

Kuba, rok 1958. Amerykańska rodzina przeprowadza się na Kubę, gdzie ojciec bohaterki otrzymuje intratną posadę. Zamieszkują w bardzo ekskluzywnej dzielnicy Hawany wśród innych amerykańskich rodzin. Kate ma 18 lat i wchodzi w wiek dojrzałości w specyficznej i gorącej atmosferze Hawany, która stoi u progu rewolucji. Poznaje Javiera – młodego Kubańczyka, który wprowadza ją w świat kubańskich rytmów. Trafiają do klubu nocnego La Rosa Negra, do którego chodzą wyłącznie miejscowi i gdzie taniec jest gorętszy od temperatury na zewnątrz. Kate i Javier decydują się wystąpić jako para w najbardziej prestiżowym konkursie tańca.
opis z filmweb

Mając w pamięci wersję z 1987 roku (niezapomniana Jennifer Grey i rewelacyjny Patrick Swayze) zasiadałam do tego filmu nastawiona na coś kiepskiego. Przyznaję - nie było tak źle. Film ogląda sie dobrze .... ciekawy, kolorowy, energiczny .... świetna muzyka i porywający taniec ... niby wszystko jest ok ale .....
Brakowało mi klimatu Dirty Dancing, spójności, tego oczekiwania "co oni zaprezentują na końcu na parkiecie". Główni bohaterowie nie przekonali mnie tak jak udało się to zrobić ich poprzednikom. Romola Garai i Diego Luna wypadli bardzo dobrze jednak brakowało im tej klasy i charyzmy którą mieli Swayze (miło było zobaczyc go także w tej wersji :roll: ) i Grey.
Film oceniam jako dobry i warty obejrzenia. W sam raz na letni wieczór.
Pod względem muzyki i tańca bardzo mi sie podobał.
Pod względem klimatu i zaangazowania w losy bohaterów ... "jedynka" wygrywa bezsprzecznie.
Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez Nowinka » wtorek, 30 sie 2005, 17:39

Nowinka
Coś tam napisał

Postprzez ZAINTERESOWANA » wtorek, 30 sie 2005, 17:53

Olga, masz rację. Też widziałam ten film i muszę przyznać, że to nie to samo co jedynka. Wtedy oglądałam to z wypiekami na twarzy i aż trudno uwierzyć, ale do dnia dzisiejszego z kilkadziesiąt razy... :zakochany: Druga część oprócz muzyki i "tańca" niestety nie jest tak dobra. Obejrzałam go jeden raz i to wystarczy... :wink: :D
ZAINTERESOWANA
Mieszka tu

Postprzez Olga » wtorek, 30 sie 2005, 22:17

Under Suspicion (Podejrzany)

Znany prawnik, Henry Hearst, zostaje wezwany na komisariat policji. Kapitan policji, Victor Benezet, chce zadać mu kilka pytań. Poprzedniego dnia Hearst znalazł ciało zgwałconej i zamordowanej nastolatki, trzeciej już ofiary nieznanego sprawcy. Prawnik i policjant znają się od lat. Jednak przyjacielska rozmowa szybko przeradza się w przesłuchanie. Hearst jest podejrzewany o trzykrotne morderstwo. Współpracownik Benezeta, detektyw Owens, nie ma wątpliwości co do winy prawnika. Młoda żona Hearsta, Chantal, swoimi zeznaniami obciąża męża.
opis z filmweb

Widziałam ten film chyba 4 razy ale nigdy w całości, zawsze coś mi przeszkadzało. Tym razem mi się udało. Zasiadłam w fotelu, włączyłam TV i obejrzałam od początku do końca. Oceniam ten film na 10/10. Jak dla mnie rewelacja. Ciekawa fabuła, oryginalny sposób przedstawiania zdarzeń, nagłe zwroty akcji. Nastepujące po sobie wydarzenia wręcz każą widzowi co chwile zmieniac zdanie co do winy podejrzanego. Nic nie jest pewne, niczego nie można przewidzieć. Sytuacja zmienia sie z minuty na minutę. Na światło dzienne wychodzą mroczne sekrety. W co wierzyć? Komu wierzyc? Co jest prawdopodobne? Czy za chwilę widz nie otrzyma kolejnej dawki informacji, które wpłyną na postrzeganie bohaterów? Przez 110 minut nic nie wiadomo. Najpierw niewinna rozmowa, potem gniew, przesłuchanie, oskarżenia aż w końcu psychika bohaterów zaczyna nie nadążąć za faktami. Już sami nie wiedzą co mysleć o samych sobie. Az wreszcie nastepuje zaskakujący finał.
Film ma klimat, jest tajemniczy, owiany mgiełką niedopowiedzeń i ukrytych pragnień. Widz powoli zatapia się w wydarzenia i analizuje sprzeczności.
Obsada? Morgan Freeman i Gene Hackman .... cóż mozna więcej dodać? Dla fanów widoku kobiecego piękna - tajemniczna i inrygująca Monica Bellucci.
Jak najbardziej polecam "Podejrzanego". Kawałek dobrego kina.
Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez Suzy » czwartek, 1 wrz 2005, 10:03

... na wczorajszej "domówce" zmontowany filmik z imprezy roku - czyli urodzin mojego kochanego kuzynka oraz podsumowujący jego studia... uśmiałam się do łez... choć były i elementy dość nieprzyjemne z moim udziałem... dające kolejny raz do myślenia... ale jak to mawiają należy widzieć połówkę pełnej szklanki.... prawda ? :|
Suzy
Gwiazdor

Postprzez keeper » czwartek, 1 wrz 2005, 15:02

keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Agunia__ » czwartek, 1 wrz 2005, 15:06

Agunia__
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 4975651
Postprzez SAVARY » piątek, 2 wrz 2005, 08:04

SAVARY