Poseł Karpiniuk - Szycha!

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez hefajstos » piątek, 2 cze 2006, 18:01

Awans w tamtym czasie był w zasadzie formalnością.Wystarczyło przygotować pewnego radzaju sprawozdanie z pracy i to wszystko.Nauczycieli dyplomowanych jest w mieście full i będzie ich przybywać.Ten tytuł to żadne wyróżnienie-nauczyciele sami tak twierdzą.Tytuł ten to mnóstwo często bezsensownej pracy papierkowej i jedno co dobre, podwyższone wynagrodzenie.Ten tytuł o niczym nie świadczy,tak jak i wymysł Kuratora-szkoła z klasą czy zachodniopomorska szkoła jakości.Te tytuły posiada już większość szkół,a poziom nauczania stoi lub wręcz spada.Jaki jest sens zawracania tyłka nauczycielom realizacją jednorazowego działania,zawsze odbywającego się kosztem zajęć lekcyjnych.Kiedy więc uczyć?
hefajstos
Dyskutant

Postprzez Eureka » piątek, 2 cze 2006, 19:45

hefajstos napisał(a):Awans w tamtym czasie był w zasadzie formalnością.Wystarczyło przygotować pewnego radzaju sprawozdanie z pracy i to wszystko.Nauczycieli dyplomowanych jest w mieście full i będzie ich przybywać.Ten tytuł to żadne wyróżnienie-nauczyciele sami tak twierdzą.Tytuł ten to mnóstwo często bezsensownej pracy papierkowej i jedno co dobre, podwyższone wynagrodzenie.Ten tytuł o niczym nie świadczy,tak jak i wymysł Kuratora-szkoła z klasą czy zachodniopomorska szkoła jakości.Te tytuły posiada już większość szkół,a poziom nauczania stoi lub wręcz spada.Jaki jest sens zawracania tyłka nauczycielom realizacją jednorazowego działania,zawsze odbywającego się kosztem zajęć lekcyjnych.Kiedy więc uczyć?

Zgadzam się z Twoją opinią. Jest ona prawdziwa i jak widać, poparta znajomością tematu. Gratuluję.
Eureka
V.I.P

Postprzez Bruno » piątek, 2 cze 2006, 21:40

Eureka napisał(a):O jakiej formalności zwanej awansem zawodowym dyrektorów na n-la zawodowego piszesz? Jeżeli chciałes błysnąć wiedzą, że awans zawodowy dyrektora na nauczyciela dyplomowanego jest formalnością, to "błysnąłeś". Brak logiki i wiedzy w tym temacie czepiło się Ciebie, jak rzep psiego ogona. Jeżeli nie wiesz, co pioszesz, to nie pisz nic.

No coz, to jest forum dyskusyjne - pisze to, co mysle i nie tobie sadzic czy logiczne czy nie. Swoje wiem: w tamtych czasach (na poczatku reformy stopni zawodowych) to byla formalosc, czy ci sie to podoba czy nie. Uszanujesz moja opinie, czy tez nie mam do niej prawa ?? i tym akcentem koncze pisanie w tym temacie (argumenty, nie bo nie do mnie nie trafiaja).
Bruno
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez bloosman » piątek, 2 cze 2006, 22:19

hefajstos napisał(a):Ten tytuł to żadne wyróżnienie-nauczyciele sami tak twierdzą.Tytuł ten to mnóstwo często bezsensownej pracy papierkowej i jedno co dobre, podwyższone wynagrodzenie.Ten tytuł o niczym nie świadczy,tak jak i wymysł Kuratora-szkoła z klasą czy zachodniopomorska szkoła jakości.Te tytuły posiada już większość szkół,a poziom nauczania stoi lub wręcz spada.Jaki jest sens zawracania tyłka nauczycielom realizacją jednorazowego działania,zawsze odbywającego się kosztem zajęć lekcyjnych.Kiedy więc uczyć?

Szkoła z klasą to nie wymysł kuratora ale wspólna akcja Gazety Wyborczej i Centrum Edukacji Obywatelskiej pod patronatem prezydenta RP.Jeśli nie masz wiadomości NIE ZABIERAJ GŁOSU i nie rób ludziom wody z mózgu.Ciekawe skąd masz wiadomości ,że poziom nauczania stoi lub spada ?Jak to stwierdziłeś?
bloosman
Dyskutant

Postprzez hefajstos » sobota, 3 cze 2006, 13:20

Bloosman, kuratoria wspierały także tą działalność.tzn namawiały do wzięcia udziału. Wsparcia udzielały jeszcze jakieś fundacje,chyba agora i jakaś fundacja amerykańska.Nie krzycz na forum, bo wiedzę to ja mam :)
Poziom nauczanie w polskich szkołach stwierdzić można na podstawie egzaminów i sprawdzianów w szkołach podstawowych i gimnazjach,wyników matur itp.Osiągnięcia sportowe na podstawie zbiorczych zestawień przygotowywanych przez Wojewódzkie Szkolne Związki Sportowe.. :P
Jak pracujesz w szkole, to zapytaj pierwszego lepszego nauczyciela co sądzi o tego typu działaniach,zapewniam , że wszyscy z wyjątkiem co niektórych dyrektorów będą na nie.Te tytuły nic nie dają,tak jak i dany stopień awansu,poza kasą,bezsensowną robotą z krótkotrwałym efektem, o którym nikt po tym wszystkim nawet nie chce wspominać.Czy to takie trudne do zrozumienia.Śmiesz wątpić?
hefajstos
Dyskutant

Postprzez BLAaa » sobota, 3 cze 2006, 17:25

Twoje ostatnie stwierdzenie może obrażać tych nauczycieli, którzy swoją pracę traktują jak życiową misję, a bycie nauczycielem jest dla nich całym zyciem.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Colberg » sobota, 3 cze 2006, 20:22

hefajstos napisał(a):Poziom nauczanie w polskich szkołach stwierdzić można na podstawie egzaminów i sprawdzianów w szkołach podstawowych i gimnazjach,wyników matur itp.Osiągnięcia sportowe na podstawie zbiorczych zestawień przygotowywanych przez Wojewódzkie Szkolne Związki Sportowe.. :P
Jak pracujesz w szkole, to zapytaj pierwszego lepszego nauczyciela co sądzi o tego typu działaniach,zapewniam , że wszyscy z wyjątkiem co niektórych dyrektorów będą na nie.Te tytuły nic nie dają,tak jak i dany stopień awansu,poza kasą,bezsensowną robotą z krótkotrwałym efektem, o którym nikt po tym wszystkim nawet nie chce wspominać.Czy to takie trudne do zrozumienia.Śmiesz wątpić?

1. A co to takiego "poziom nauczania"? Umówmy się, że nic takiego nie istnieje. Co innego "jakość pracy szkoły"... Jak porównasz "poziom" klas, czy szkół, do których przychodzą najlepsi gimnazjaliści z takimi szkołami, które zasilają ludzie z kiepskimi wynikami testów gimnazjalnych? NIGDY w takim przypadku nie będziesz w stanie ocenić, która szkoła lepiej uczy... A co powiesz o "wylęgarniach" wyników? Wystarczy "przycisnąć" kilkunastu uzdolnionych i wyselekcjonowanych uczniów [i wysyłać na różne olimpiady i konkursy] aby szkoła poszybowała w rankingach...
2. Masz rację. Tytułomania ostatnimi czasy jest zatrważająca. Tak jak istnieje kreatywna księgowość, tak istnieje kretaywna sprawozdawczość pedagogiczna. Wystarczy poczytać np. sprawozdania z realizacji stażu zawodowego lub opisy działań szkół w akcji "Szkoła z klasą". Bloosman chyba zna szkolną rzeczywistość z punktu widzenia urzędniczego biurka. Lub jest dyrektorem nie wiedzącym "co w trawie piszczy"...[/list]
Colberg
Ważniak

Postprzez Eureka » sobota, 3 cze 2006, 20:31

BLAaa napisał(a):Twoje ostatnie stwierdzenie może obrażać tych nauczycieli, którzy swoją pracę traktują jak życiową misję, a bycie nauczycielem jest dla nich całym zyciem.

BLAaa, wydaje mi się, że hefajstos nie przepada za nauczycielami, jak gargamel i rzecznik prasowy za byłym nauczycielem PO, który później był prezydentem a następnie posłem. Wyjątek stanowi były zastępca dyrektora z gimnazjum.
Eureka
V.I.P

Postprzez ewe » niedziela, 4 cze 2006, 11:46

Ja tez nie przepadam za nauczycielami szczególnie tymi "starej daty" ,nie mam miłych doswiadczeń , choc staram się nie uogólniać
ewe
Gwiazdor

Postprzez Eureka » niedziela, 4 cze 2006, 11:52

ewe napisał(a):Ja tez nie przepadam za nauczycielami szczególnie tymi "starej daty" ,nie mam miłych doswiadczeń , choc staram się nie uogólniać

Pod pojęciem "starej daty" może kryc się tak pochwała, jak i nagana. Jak zatem jest u Ciebie?
Eureka
V.I.P

Postprzez Bruno » niedziela, 4 cze 2006, 12:09

A tak cakiem przy okazji rozmawialem wczoraj z moim kolega odnosnie awansu zawodowego dyrektorow na poczatku reformy (ex-dyrektor). Sprawa ma sie tak: 9 miesiecy stazu i raport z pracy szkoly (ktory i tak trzeba co roku pisac). W porownaniu do "szeregowego" nauczyciela, co musial pisac plan awansu zawodowego, realizowac go i napisac sprawozdanie (a to jest ogrom pracy), to byla naprawde formalnosc. Poza tym, zwyczajny nauczyciel wcale nie musi zdobyc awansu, a dyrektorom byl przysylany spis z kuratorium, w ktorym bylo napisane co musza uzupelnic
Bruno
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Eureka » niedziela, 4 cze 2006, 12:45

Bruno napisał(a):A tak cakiem przy okazji rozmawialem wczoraj z moim kolega odnosnie awansu zawodowego dyrektorow na poczatku reformy (ex-dyrektor). Sprawa ma sie tak: 9 miesiecy stazu i raport z pracy szkoly (ktory i tak trzeba co roku pisac). W porownaniu do "szeregowego" nauczyciela, co musial pisac plan awansu zawodowego, realizowac go i napisac sprawozdanie (a to jest ogrom pracy), to byla naprawde formalnosc. Poza tym, zwyczajny nauczyciel wcale nie musi zdobyc awansu, a dyrektorom byl przysylany spis z kuratorium, w ktorym bylo napisane co musza uzupelnic

Każdy z nas zostaje przy swoim zdaniu w przeświadczeniu, że ma racje. W tej dyskusji różni nas to, że Ty starałeś się pomniejszyć wartość awansu zawodowego Pana Gromka a ja wytłumaczyć, że wybór na dyrektora oraz pełnienie tej funkcji, są dużym osiągnięciem zawodowym. Prawdą jest, że trudniej udokumentować osiągnięcia zawodowe nauczycielowi, niż dyrektorowi. Dyrektor ma większe szanse wykazać swoją inwencję i uważam, że Pan Janusz Gromek zrobił to bardzo dobrze.
Eureka
V.I.P

Postprzez ewe » poniedziałek, 5 cze 2006, 09:44

Eureka napisał(a):
ewe napisał(a):Ja tez nie przepadam za nauczycielami szczególnie tymi "starej daty" ,nie mam miłych doswiadczeń , choc staram się nie uogólniać

Pod pojęciem "starej daty" może kryc się tak pochwała, jak i nagana. Jak zatem jest u Ciebie?

Niewielu jest prawdziwych nauczycieli ,oddanych dla uczniów ,starających sie zachęcić ucznia do dalszego pogłębiania wiedzy . Przypuszczam ,że większość nauczycieli nie powinno nigdy uczyć, przychodzą jak do fabryki ,odwalić zmianę ,pokazują swoją wyższość , a często po prostu prowadzą zajęcia czytajac z książki Wielu obniża samoocene ucznia na każdym kroku . I nie pomaga żadna obecność pedagogów /ich koleżkówzresztą /Ja niestety nie mam dobrego zdania o nich ,choc są wyjątki oczywiście .A powinno być właśnie odwrotnie . I nie chcę więcej nic mówić bo musiałbym użyc obraźliwych słów .
I dlatego tak ważne są szkoły społeczne,choć nie tanie . To tak w skrócie i trochę chaotycznie

Podam dobry przykład kogoś ,kto pracuje w szkole -- dyrektor ogólniaka ,chyba Skorupiński
ewe
Gwiazdor

Postprzez hefajstos » poniedziałek, 5 cze 2006, 17:08

Eureka napisał(a):
BLAaa napisał(a):Twoje ostatnie stwierdzenie może obrażać tych nauczycieli, którzy swoją pracę traktują jak życiową misję, a bycie nauczycielem jest dla nich całym zyciem.

BLAaa, wydaje mi się, że hefajstos nie przepada za nauczycielami, jak gargamel i rzecznik prasowy za byłym nauczycielem PO, który później był prezydentem a następnie posłem. Wyjątek stanowi były zastępca dyrektora z gimnazjum.

Nauczyciele to słabo wynagradzany,wręcz poniżany zawód, z ogromną odpowiedzialnością. Z jednej strony współczuję ,a z drugiej podziwiam.Jak Ci ludzie wytrzymują to wszystko?

Co do byłego wicedyrektora, to jak masz dostęp do informacji,zdjęć,wyników itp. to dokonaj porównania-przed i po.Czy to choroba na nazwisko?Oceniaj ludzi za bycie ludźmi,za osiągnięcia,za wyniki.Idź do szkoły, popytaj,prześledź karierę nauczycielską i oceń.Ja tak zawsze robię.
Wiesz co usłyszałem od kolegi:Najwięcej ujadają Ci co najwięcej za uszami mają .Mylę się?
hefajstos
Dyskutant

Postprzez hefajstos » poniedziałek, 5 cze 2006, 17:28

Colberg napisał(a):
hefajstos napisał(a):Poziom nauczanie w polskich szkołach stwierdzić można na podstawie egzaminów i sprawdzianów w szkołach podstawowych i gimnazjach,wyników matur itp.Osiągnięcia sportowe na podstawie zbiorczych zestawień przygotowywanych przez Wojewódzkie Szkolne Związki Sportowe.. :P

1. A co to takiego "poziom nauczania"? Umówmy się, że nic takiego nie istnieje. Co innego "jakość pracy szkoły"... Jak porównasz "poziom" klas, czy szkół, do których przychodzą najlepsi gimnazjaliści z takimi szkołami, które zasilają ludzie z kiepskimi wynikami testów gimnazjalnych? NIGDY w takim przypadku nie będziesz w stanie ocenić, która szkoła lepiej uczy... A co powiesz o "wylęgarniach" wyników? Wystarczy "przycisnąć" kilkunastu uzdolnionych i wyselekcjonowanych uczniów [i wysyłać na różne olimpiady i konkursy] aby szkoła poszybowała w rankingach...
2. Masz rację. Tytułomania ostatnimi czasy jest zatrważająca. Tak jak istnieje kreatywna księgowość, tak istnieje kretaywna sprawozdawczość pedagogiczna. Wystarczy poczytać np. sprawozdania z realizacji stażu zawodowego lub opisy działań szkół w akcji "Szkoła z klasą". Bloosman chyba zna szkolną rzeczywistość z punktu widzenia urzędniczego biurka. Lub jest dyrektorem nie wiedzącym "co w trawie piszczy"...[/list]

Colberg,zadam Ci tulko jedno pytanie:Dlaczego pewne szkoły są po prostu dobre, a nie zawsze były tak dobre?
I odpowiem :tłumaczenie , że dzieci nie takie, że warunki nie te,to dziecinne tłumaczenie.To tłumaczenie kogoś kto po prostu nie daje rady,no jakoś się treba bronić
Nie wiem dlaczego więć w związku z tym szybowanie są lepsi,gorsi i beznadziejni,znasz na to odpowiedź?
hefajstos
Dyskutant

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg