Żona przewodniczącegogo Rady powiatu zatrudniona niezgodnie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez HO!HO! » wtorek, 4 paź 2005, 10:15

pluskwa napisał(a):
Powiadasz, że Kaczucha nie będzie prezydentem przez nasze radne opozycyjne? Hehe. Dobre. :)
Aleś wykoncypował! :lol:[/quote]

Czytam z ruchu twoich ust. :)
HO!HO!

Postprzez Gargamel » wtorek, 4 paź 2005, 16:52

BLAaa z jakiego ugrupowania jest wicewojewoda, pytam ponownie.
Gargamel
Ważniak

Postprzez BLAaa » czwartek, 6 paź 2005, 15:18

Gargamel napisał(a):BLAaa z jakiego ugrupowania jest wicewojewoda, pytam ponownie.

Wicewojewoda jest koordynatorem wojewódzkim Stronnictwa Gospodarczego.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez kraall » czwartek, 6 paź 2005, 16:27

Jeśli się nie mylę, to Jagieliński powołał to cudo.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez BLAaa » piątek, 7 paź 2005, 07:26

Nie do końca. jagieliński powołał PLD. W gronie PLD powstał konflikt o to kto powinien nadawać ton polityce ugrupowania, dlatego działacze postanowili zlikwidować PLD, a jej miejsce utworzyć SG, ale szefem nie jest Jagieliński, tylko ktoś zupełnie inny. Nie pamietam nazwiska.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez sanddra » piątek, 7 paź 2005, 09:28

BLAaa napisał(a):Mylisz się HO!HO! Ulegną zmianie jej warunki pracy i płacy, a w takich sytuacjach idzie się do Sądu Pracy. Ja bym poszedł.

I chyba byś przegrał, HoHo ma rację. Na stanowisko dyrektora w szkole jest konkurs, Pani Anna go wygrała. Konkurs jest co 4 lata więc można tylko zastanawiać się czy ostatni konkurs wygrała będąc właścicielem firmy i żoną. Jeśli tak to ....
Odwołanie ze stanowiska dyrektora musi mieć swoje podstawy, tak jak i zwolnienie z pracy pedagoga.
Bez podstaw rządanie zwolnienia z pracy dyrektora?
sanddra
Dyskutant

Postprzez BLAaa » piątek, 7 paź 2005, 09:48

sanddra napisał(a):I chyba byś przegrał, HoHo ma rację. Na stanowisko dyrektora w szkole jest konkurs, Pani Anna go wygrała. Konkurs jest co 4 lata więc można tylko zastanawiać się czy ostatni konkurs wygrała będąc właścicielem firmy i żoną. Jeśli tak to ....
Odwołanie ze stanowiska dyrektora musi mieć swoje podstawy, tak jak i zwolnienie z pracy pedagoga.
Bez podstaw rządanie zwolnienia z pracy dyrektora?

Jeżeli chodzi o odwołanie dyrektora z funkcji, to sprawa jest stosunkowo prosta. Rozmawiałem z Kuratorem, który powiedział, że kuratorium nie robi przeszkód w sytuacji, gdy odwołanie następuje w trybie ustawy antykorupcyjnej.
Konkurs był już ładnych kilka lat temu, ale po zakończeniu tzw. kadencji, organ prowadzacy może przedłuzyć piastowanie funkcji na kolejne okresy, gdy przebieg pracy oceniany jest dobrze. Tak było i w tym przypadku (tak myslę).
A jeżeli chodzi o ten sąd pracy, to p. Ania odszkodowanie raczej by dostała. Już kilka lat temu zgłosiła fakt objęcia spadku i dokonania konkretnych zmian w KRS dot. reprezentacji i zarządzania. Organ prowadzący przez te lata nie wniósł uwag.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez sanddra » piątek, 7 paź 2005, 10:42

BLAaa napisał(a):Jeżeli chodzi o odwołanie dyrektora z funkcji, to sprawa jest stosunkowo prosta. Rozmawiałem z Kuratorem, który powiedział, że kuratorium nie robi przeszkód w sytuacji, gdy odwołanie następuje w trybie ustawy antykorupcyjnej.

Konkurs na dyrektora odbywa się nie w kuratorium, tylko na miejscu chyba, kuratorium tylko zatwierdza zgodność z przepisami jak przypuszczam po tym co słyszałam od startujących do tych stołków w szkołach. Ale dopytam z ciekawość.

BLAaa napisał(a):Konkurs był już ładnych kilka lat temu, ale po zakończeniu tzw. kadencji, organ prowadzacy może przedłuzyć piastowanie funkcji na kolejne okresy, gdy przebieg pracy oceniany jest dobrze. Tak było i w tym przypadku (tak myslę).

Dobrze myślisz

Art. 38.

Organ, który powierzył nauczycielowi stanowisko kierownicze w szkole lub placówce:
1) odwołuje nauczyciela ze stanowiska kierowniczego w razie:
a) złożenia przez nauczyciela rezygnacji, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem,
b) ustalenia przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny negatywnej oceny pracy lub w przypadku ustalenia przez organ prowadzący negatywnej oceny wykonywania zadań wymienionych w art. 34 a ust. 2, w trybie określonymi przepisami w sprawie oceny pracy nauczycieli - bez wypowiedzenia,
2) w przypadkach szczególnie uzasadnionych może odwołać nauczyciela ze stanowiska kierowniczego w czasie roku szkolnego, bez wypowiedzenia.

Jest jakiś szczególny powód rozwiązania tej umowy? Czy ja nie widzę ;))
No chyba, że w ustawie antykorupcyjnej coś jest na temat piastowania stanowisk kierowniczych, ale nawet jeśli, będzie to dotyczyło funkcji dyrektora, a nie stanowska nauczyciela mianowanego.

BLAaa napisał(a):A jeżeli chodzi o ten sąd pracy, to p. Ania odszkodowanie raczej by dostała. Już kilka lat temu zgłosiła fakt objęcia spadku i dokonania konkretnych zmian w KRS dot. reprezentacji i zarządzania. Organ prowadzący przez te lata nie wniósł uwag.

Od kogo? i za co? Jeśli ktoś zwolniłby ją z pracy to zostanie do niej szybciej przywrócona niż ten ktoś pomyśli ;)) No chyba, że ma w rękawie jakąś 'aferę' na miarę 'seks nauczyciela', w co wątpię.
sanddra
Dyskutant

Postprzez BLAaa » piątek, 7 paź 2005, 14:30

Rozważania ciekawe, dla mnie tym bardziej, gdyz zająłem publicznie stanowisko, że p. Ani odwoływać nie można!
I gotów jestem bronic tego stanowiska.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez sanddra » piątek, 7 paź 2005, 15:11

Odwołanie ze stanowiska dyrektora to jedno a zwolnienie z pracy to drugie.
Ja napisałam tylko, że w całym wątku nie doszukałam się powodów do zwolnienia z pracy.

Co do stanowiska dyrektora nie wypowiadam się ponieważ nie znam aż tylu ustaw w tym temacie. Kontrowersje wzbudza w środowisku zapewne
bycie żoną? Lecz na dziś nie ma to takiego wpływu jak w poprzedniej kadencji, kiedy nikomu to nie przeszkadzało, aż nagle zaczęło? Świadczy to o czymś zgoła innym niż uczciwość radnych... o czym?).
Posiadanie firmy? Firma jest własnością pani Anny dłużej niż niż trwa obecna kadencja rady i to dość znacznie.
Wniosek: Ktoś nagle przypomniał sobie że było nie tak? Teraz? Polityką zawaniało za bardzo ....
sanddra
Dyskutant

Postprzez Gargamel » piątek, 7 paź 2005, 15:18

Sanddra konkurs na dyrektora placówki oświatowej nie jest określony jak piszesz co 4 lata.Może być co pięć lat ,a może być co dziesięć, albo dyrektor że tak powiem może do swej emerytury być dyrektorem wygrywając konkurs kiedyś tam x lat temu ,ale również może być dyrektorem tylko 1 rok.
Przeczytaj z łaski swojej cały artykuł 38 Ustawy o Systemie Oświaty.-tekże Ty BLAaa podałem go tutaj w tym temacie kilka stron wcześniej.
Według mnie odwołać można ,a w przypadku funkcji pełnionej niezgodnie z prawem trzeba.
Zapytanie poszło o interpretacę ustawy do MSWiA i niebawem przekonamy się BLAaa kto miał rację ja czyTy.
Gargamel
Ważniak

Postprzez BLAaa » piątek, 7 paź 2005, 15:34

Mylisz się. Nie dowiemy się, kto miał rację Ty, czy ja, tylko czy racje miały panie radne i wojewoda, czy zarząd powiatu. No chyba, że jesteś "panią radną".
BLAaa
Uzależniony

Postprzez sanddra » piątek, 7 paź 2005, 15:46

Gargamel napisał(a):Sanddra konkurs na dyrektora placówki oświatowej nie jest określony jak piszesz co 4 lata.Może być co pięć lat ,a może być co dziesięć, albo dyrektor że tak powiem może do swej emerytury być dyrektorem wygrywając konkurs kiedyś tam x lat temu ,ale również może być dyrektorem tylko 1 rok.

Masz rację, przeczytałam. Zasugerowałam się tym, że miasto powoływało na 4 lata kilku, których znam.

Gargamel napisał(a):Według mnie odwołać można, a w przypadku funkcji pełnionej niezgodnie z prawem trzeba.
Zapytanie poszło o interpretacę ustawy do MSWiA i niebawem przekonamy się BLAaa kto miał rację ja czy Ty.

I dobrze że kompetentni wypowiedzą się w tym temacie.
Zauważ że to zapytanie do MSWiA urodziło się dość dawno po zaistniałym fakcie.
sanddra
Dyskutant

Postprzez Gargamel » sobota, 8 paź 2005, 12:26

BLAaa napisałeś trochę wyżej, że nie wolo odwołać i że zająłeś publiczne stanowisko w tek kwestii i jesteś gotów bronić tego stanowiska.Jak mam to odczytać.Ja twierdzę wprost nie można już.
Gargamel
Ważniak

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 10 paź 2005, 07:16

Gargamel napisał(a):BLAaa napisałeś trochę wyżej, że nie wolo odwołać i że zająłeś publiczne stanowisko w tek kwestii i jesteś gotów bronić tego stanowiska.Jak mam to odczytać.Ja twierdzę wprost nie można już.

Zgoda Gargamelu, ale przyjmij do wiadomości, że nie jest to konflikt pomiedzy nami, tylko pomiędzy stronami wyżej przeze mnie wymienionymi. Ty i ja mamy swoje sympatie, czemu dalismy wyraz. Ty trzymasz stronę "pań", ja trzymam stronę zarządu powiatu. Ale ani Ty, ani ja nie zainicjowaliśmy całej awantury.
BLAaa
Uzależniony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg