Żona przewodniczącegogo Rady powiatu zatrudniona niezgodnie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez HO!HO! » wtorek, 4 paź 2005, 06:35

Długoimienny napisał(a):Matematycznie tak. W polityce jest trochę inaczej. Możesz być nikim, aby zostać wielkim z wielką władzą. Możesz być w mniejszości, żeby mieć większość i blokować władzę przed decyzjami. Możesz być zwyczajnym urzędnikiem, aby sprawować kontrolę nad całym miastem. Max Weber mawiał o takiej hiperrelacji jako odwrotnie proporcjonalnej wobec ligitymizacji społecznej dla polityki sprawowanej władzy przez większość będącą w mniejszości. Najlepszym przykładem są rządy w tych systemach politycznych, gdzie nie obowiązuje 5-procentowy próg wyborczy. Rządy PC na początku lat 90-tych to ciekawy przykład. Jeszcze lepszy, to przykład rządu Buzka, który nie miał większości, ale posiadał poparcie posłów UW. Tak teraz może być w rządzie PiS-u, który bez większości w sejmie będzie miał większość w głosowaniach, którą zapewni PO.
Sytuacja jest identyczna w Radzie Miasta w Kołobrzegu, gdzie rządzi koalicja mniejszościowa. Na 21 głosów Centroprawica ma 9. Opozycja to 6 radnych SLD plus 6 radnych niezależnych. Ale pomimo to, mniejszość potrafi stworzyć rządy większościowe, choć opozycja może postawić ograniczone wotum zaufania, które na przykład pod postacią przegłosowania wniosków w sprawie Adabaru widzieliśmy na ostatniej sesji Rady Miejskiej.

Jednak nie są to „czyste” przykłady.

W przypadku Buzka, rząd przez większość czasu i w większości spraw miał większość parlamentarną, tyle że nieformalną. UW głosowała jak rząd i AWS i tylko formalnie nie był w koalicji. Czyli faktyczna większość była. Lepszym przykładem jest końcówka rządów Millera i rząd Belki. Tu PSL po wyjściu z koalicji naprawdę było w opozycji. Stan taki trwał tylko ze względu na wprowadzenie w Polsce systemu quasi-kanclerskiego i wspominanego już konstruktywnego wotum nieufności.

W przypadku natomiast rady miasta też sytuacja jest specyficzna, ze względu na bezpośredni wybór prezydenta. Gdyby radni mogli odwołać prezydenta i powołać kogoś na jego miejsce, to na pewno znalazłaby się konkretna większość i konkretna kolacja. A tak każdy sobie kiwa jak lubi. Ponadto kwestia komisji rewizyjnej i adabaru nie jest dobrym przykładem, bo akurat, co do takich kontrowersji to nie powinna obowiązywać zasada głosowania koalicyjnego (w przypadku sumienia i ewentualnych nadużyć nie powinno być w demokracji obowiązku głosowania zgodnie z dyscypliną klubową). Lepszym wiec przykładem jest udzielenie absolutorium, bo to już kwestia czysto koalicyjna.
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » wtorek, 4 paź 2005, 06:37

kraall napisał(a):Zaznaczyłem, że się nie czepiam. Jednak mniej nie może i nie znaczy więcej.

Plączesz się. Po prostu przyznaj, że chlapnąłeś i tyle.
HO!HO!

Postprzez BLAaa » wtorek, 4 paź 2005, 07:20

Długoimienny napisał(a):HO HO, ja do pani Storczyk nic nie mam i szanuję ją w pełni, jako osobę, która dla tego miasta co nieco zrobiła. Mówię jej "dzień dobry", rozmawiam zawodowo, gdy uważam to za stosowne. Nie lubię jednak, gdy ktoś pokątnie i nieuczciwie krytykuje mnie, robi to pod stołem, a w dodatku zarzuca mi chodzenie na pasku.

Bratuluje postawy Dlugi. Mi pani S. "dzień dobry" nie odpowiada już od ładnych kilku miesięcy. Ale pal to sześć. ja jej zawsze mówię. A krytykę cenię.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez kraall » wtorek, 4 paź 2005, 07:29

Ja, pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu. Przywołane partyjno-polityczne patologie, przynajmniej dla mnie, nie są standardem.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez HO!HO! » wtorek, 4 paź 2005, 08:08

kraall napisał(a):Ja, pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu. Przywołane partyjno-polityczne patologie, przynajmniej dla mnie, nie są standardem.

Tyle, że nie o standardach tu mowa. Zarzuciłeś pluskwie błąd logiczny. Myliłeś się. Nie umiesz przyznać się do błędu, nawet tak drobnego. Więcej luzu. Pozdrawiam.
HO!HO!

Postprzez pluskwa » wtorek, 4 paź 2005, 09:05

HO!HO! napisał(a):Tyle, że nie o standardach tu mowa. Zarzuciłeś pluskwie błąd logiczny. Myliłeś się. Nie umiesz przyznać się do błędu, nawet tak drobnego. Więcej luzu. Pozdrawiam.
Nie stać mnie na adwokata w tak błahej sprawie :D
Odejdę od tematu. Zastanwiam się ile głosów dla PiS "spaliły" panie radne wśród ludzi związanych emocjonalnie i personalnie z "Okruszkiem"?
pluskwa

Postprzez HO!HO! » wtorek, 4 paź 2005, 09:10

pluskwa napisał(a):Zastanwiam się ile głosów dla PiS "spaliły" panie radne wśród ludzi związanych emocjonalnie i personalnie z "Okruszkiem"?

Na to pytanie będą musiały sobie odpowiedzieć te Panie w najbliższych wyborach samorządowych.
:)
HO!HO!

Postprzez BLAaa » wtorek, 4 paź 2005, 09:11

Pytanie dobre.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez pluskwa » wtorek, 4 paź 2005, 09:35

HO!HO! napisał(a):
pluskwa napisał(a):Zastanawiam się ile głosów dla PiS "spaliły" panie radne wśród ludzi związanych emocjonalnie i personalnie z "Okruszkiem"?
Na to pytanie będą musiały sobie odpowiedzieć te Panie w najbliższych wyborach samorządowych.
Albo już w niedzielę. Społeczeństwo może wybrać uogólnienia i odpowiedzialność zbiorową.
pluskwa

Postprzez HO!HO! » wtorek, 4 paź 2005, 09:41

pluskwa napisał(a):
HO!HO! napisał(a):
pluskwa napisał(a):Zastanawiam się ile głosów dla PiS "spaliły" panie radne wśród ludzi związanych emocjonalnie i personalnie z "Okruszkiem"?
Albo już w niedzielę. Społeczeństwo może wybrać uogólnienia i odpowiedzialność zbiorową.

Powiadasz, że Kaczucha nie będzie prezydentem przez nasze radne opozycyjne? Hehe. Dobre. :)
HO!HO!

Postprzez BLAaa » wtorek, 4 paź 2005, 09:43

Eeee, zbyt daleko idące uproszczenie. A kaczka może preziem zostać. Platforma cieniuje ostatnio. Dostali zadyszki na finiszu.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez SAVARY » wtorek, 4 paź 2005, 10:13

Czytam wasze posty i szczerze żałuję, że nie mogłem oglądać retransmisji sesji :cry:

A TERAZ ZBIOROWA :wink: POCHWAŁA :wink: : To najbardziej merytoryczne posty (bez względu na prezentowane poglądy i strony) jakie ostatnio czytałem na tym forum. I co, czy nie łatwiej rozmawiać bez emocji? :spoko:
SAVARY
Terminator

Postprzez pluskwa » wtorek, 4 paź 2005, 10:14

HO!HO! napisał(a):
pluskwa napisał(a):
HO!HO! napisał(a):

Powiadasz, że Kaczucha nie będzie prezydentem przez nasze radne opozycyjne? Hehe. Dobre. :)
Aleś wykoncypował! :lol:
pluskwa

Postprzez pluskwa » wtorek, 4 paź 2005, 10:15

utożsamianie - to chodziło mi po głowie
pluskwa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg