Gromek przegrał w sądzie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez keeper » poniedziałek, 9 lip 2007, 12:25

Demurrer napisał(a):Mój sarkazm dotyczy jedynie tego, że kwestie podstawy nawiązania stosunku pracy - czy jest on na podstawie powołania, czy umowy o pracę, itp. są najbardziej wnikliwie badane przez sąd pracy przy roszczeniach związanych ze zwolnieniem z pracy. Bez analizy tych okoliczności sąd nigdy nie wyda wyroku.
Stąd trochę zabawne jest czytanie jak forumowicze niosą prometejski ogień celem oświecenia ciemnego sądu i reprezentujących miasto prawników w tym zakresie.

Oczywiście sąd mógł się pomylić w ocenie pewnych rzeczy. Ale bez pisemnego uzasadnienia wyroku, rozmawianie o podstawach rozstrzygnięcia w oparciu o to, że coś ktoś sobie przypomina i coś się komuś wydaje, jest trochę niepoważne.
tym bardziej, że takie "niby wywody" wyraźnie zmierzają do podważenia wyroku sądowego.

A kwestionowanie wyroku sądowego bez znajomości jego treści, bez znajomości uzasadnienia oraz prawa jest już zupełnie kuriozalne.

nie bawie sie w Prometeusza, bo wszyscy wiemy jak skonczyl,a ja lubie swoja watrobe.. zapytalam tylko, bo jestem ciekawa... jejku, juz sie zapytac nie mozna... :|
keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Elfik » poniedziałek, 9 lip 2007, 12:52

Demurrer napisał(a):
Oczywiście sąd mógł się pomylić w ocenie pewnych rzeczy. Ale bez pisemnego uzasadnienia wyroku, rozmawianie o podstawach rozstrzygnięcia w oparciu o to, że coś ktoś sobie przypomina i coś się komuś wydaje, jest trochę niepoważne.
tym bardziej, że takie "niby wywody" wyraźnie zmierzają do podważenia wyroku sądowego.

A kwestionowanie wyroku sądowego bez znajomości jego treści, bez znajomości uzasadnienia oraz prawa jest już zupełnie kuriozalne.

Czytaj ze zrozumieniem. Pisałam parę postów wcześniej, że nie mamy szczególów potrzebnych do oceny decyzji sądu i może jest ktoś lepiej zorientowany w temacie, a ty najeżdżasz na ludzi zamiast podzielić sie wiedzą, jeśłi ja masz ;/
A swoje luźne opinie na ten temat wyrazić mozna, szczególnie w tym miejscu i nie podważam przy tym wyroków sądowych keeper też nie, wiec po co to wszystko?
Elfik
Mistrz klawiatury

Postprzez Demurrer » poniedziałek, 9 lip 2007, 12:54

To Ty mi powiedz po co to wszystko? Za wszelką cenę chcecie wykazać, że słusznie wywalono Przemka, nawet mając odmienne rozstrzygnięcie sądu.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Elfik » poniedziałek, 9 lip 2007, 13:01

Demurrer napisał(a):To Ty mi powiedz po co to wszystko? Za wszelką cenę chcecie wykazać, że słusznie wywalono Przemka, nawet mając odmienne rozstrzygnięcie sądu.

Zastanawiam sie jakie procedury sa przy odwolaniu p.o., a jak się to odbyło. Chcialabym poznać zdanie różnych stron, a dostępu do dokumentów UM nie mam, chyba, że do tych ogólnie dostępnych w BIP.
Nikt za wszelką cenę niczego nie chce udowadniać. Moze wyjaśnisz, czy po odwolaniu Przemek dalej był pracownikiem UM, czy było to rownoznaczne ze zwolnieniem go? O ile coś wiesz na ten temat.
A tak wogóle to co on teraz robi? Jakos słuch o nim zaginął? Ale to juz zapewne pytanie do samego zainteresowanego.
Elfik
Mistrz klawiatury

Postprzez keeper » poniedziałek, 9 lip 2007, 13:10

No i jak zwykle wszysycy mnie olali :cry: ja tu konkretne pytanie, a oni mi tu mitologia... dobra, zapamietam. Elfik nie marnuj opuszkow, klikamy i nic z tego nie wynika. :|
keeper
Rycerz forum

Postprzez Suzy » poniedziałek, 9 lip 2007, 13:24

...są pewne stanowiska o których wiadomo, że są polityczne i tyle...
nie wiem czemu ludzie się dziwią....
chyba oczywiste, że jeśli ktoś był bliskim współpracownikiem byłego prezydenta trudno nowemu prezydentowi wierzyć w jego lojalność i opierać się np. na jego radach nie obawiając się np. że zostanie skopromitowany jakąś jego celowo błędną decyzją ....
ja nie chciałabym mieć za "prawe, czy też lewe ręce" jakiś ludzi którzy np. ostro mnie krytykowali w kampanii...
...jeśli ktoś sam nie chciał być zauważony jako "racjonalny fachowiec" tylko wdawał się w jakieś zatarczki to jego problem, że tak został odebrany...nikt dobrego i obiektywnego fachowca by się nie pozbył z pracy...szczególnie obejmując stanowisko w którym potrzeba "znających się na rzeczy" ludzi...
...tak jest wszędzie od kancelarii prezydenta naszego kraju zaczynając i jak widać na samym dole kończąc...a osoby które piastują te stanowiska chyba doskonale sobie z tego zdają sprawę...

eh...obiecywałam sobie nie pisać w temacie "polityka" ale jakoś trudno mi się dziś powstrzymać... :oops:
Suzy
Gwiazdor

Postprzez keeper » poniedziałek, 9 lip 2007, 13:36

I popieram Suzy w calej rozciaglosci jej posta... tylko zaraz znow powstanie larum : bo tryb odwolania taki czy inny... ja sie zastanawiam raczej nad trybem pracy p.o dyrektora i czy jakiekolwiek przepisy prawne go obowiazuja w momencie,kiedy swoja funkcje pelnil bezprawnie. Bo wszysycy zainteresowani wiedza,ze p.obowiazki dyrektora mozna przez okres 6 miesiecy i jak mowi postanowienie NSA od tego przepisu nie ma wyjatkow, czyli nie mozna okresu wydluzac, przedluzac itepe. Skanow nie mam,ale wpiszcie sobie w wyszukiwarke odpowiednie zapytania, to wam wyskocza konkretne odpowiedzi. :|
keeper
Rycerz forum

Postprzez Elfik » poniedziałek, 9 lip 2007, 14:03

Zdecydowanie nie widzialabym P. Dawida jak pracownika biura prezydenta. Zaufany wspólpracownik bylego prezydenta wsród bliskich wspólpracownikow nowego to absurd. Co innego gdyby był szeregowym urzędnikiem w jakimś wydziale i nie mial wplywu na sprawy kluczowe.
Ważne tylko, zeby odpowednio go zwolnić z zachowaniem procedur.
Inną sprawą jest to, ze sądy pracy bardzo często interpretują wątpliwosci na korzyść zwolnionego, a nie pracodawcy.
Przemek wiedział, ze kiedy zmieni sie ekipa nie utrzyma funkcji i znalazł w sposobie rozwiazania umowy coś, co stało sie argumentem dla sądu. Tyle, ze nie wiemy na jaką argumentację sie powolał i jakie argumenty wysunął Urząd Miasta w tej sprawie.
Elfik
Mistrz klawiatury

Postprzez mimoza » poniedziałek, 9 lip 2007, 14:45

urząd ma takich fachmanów, że przegrywają wszystko co jest do przegrania... znając zycie to sami chetnie podłoża się sądowi - tak jak w przypadku adabara czy klamara o sprawach o prace nie wspominając, z normalnej kancelraii taki prawnik spadłby po pierwszej przegranej sprawie... no nie demi ?
mimoza
Rycerz forum

Postprzez qrczak » poniedziałek, 9 lip 2007, 14:47

Wszystko fajnie, prezydent ma prawo jak każdy pracodawca dobierać sobie współpracowników jak chce. Tylko czemu zawsze płacą za to podatnicy :?: Tak jest za każdym razem, przy każdej zmianie władzy.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 9 lip 2007, 17:44

Mogę sie mylić, ale jak pamiętam, to w Urzędzie Miasta Przemek dostał bezpłatny urlop, na czas pracy w CEPIT. Sęk w tym, że nie bylo to typowe powierzenie obowiązków, tylko najzwyklejsza umowa o pracę na czas nie określony na stanowisku "pełniącego obowiązki dyrektora". W takim przypadku mozna było od razu wpisać "dyrektor". I pewnie Sąd tak to zinterpretował. Stąd porażka.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez GROM » poniedziałek, 9 lip 2007, 19:24

Trochę z niepokojem czytam to powyżej.
Rozumiem że wszyscy wiedzą że tak jest, że kolejna władza dobiera sobie współpracowników.

Ale, że jest na to społeczne przyzwolenie to inna sprawa

Powinniśmy się temu sprzeciwiać. Przy zmianie rad nadzorczych wywalono nawet kobietę w ciąży - tuż przed porodem. Z pracy się nie da zwolnić takiej osoby ale jeśli politycznie wywala się na twarz to jest to usprawiedliwione w waszej ocenie?

Jeśli czyta to jakiś przyszły prezydent to współczuję rodzinom osób, które teraz klaskaniem mają spuchnięte prawice ... i lewice.
GROM
Coś tam napisał

Postprzez qrczak » poniedziałek, 9 lip 2007, 19:27

Przy zmianie rad nadzorczych wywalono nawet kobietę w ciąży - tuż przed porodem. Z pracy się nie da zwolnić takiej osoby ale jeśli politycznie wywala się na twarz to jest to usprawiedliwione w waszej ocenie?

Wiemy, że wywalono. Członkostwo w radzie nadzorczej nie jest regulowane umową o pracę także przykład chybiony.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez GROM » poniedziałek, 9 lip 2007, 19:36

Czy zasady moralności powinny być spisane - specjalnie dla tej władzy?
GROM
Coś tam napisał

Postprzez Deja Vu » poniedziałek, 9 lip 2007, 21:07

Zapytaj swojego współtowarzysza Czesława.
Deja Vu
Weteran

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg