Stan Wojenny w Kołobrzegu

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez planismo » niedziela, 10 gru 2006, 22:11

ja pamiętam czołgi jeżdżące po naszych ulicach i żołnierzy z nabitymi kałachami, zaczepiajcych ludzi, brak żywności w sklepach. A wszystko żeby jeszcze bardziej upodlić naród.
Uważam że powinniśmy pamiętać kto wtedy był po której stronie.
planismo
Bywalec

Postprzez ewe » wtorek, 12 gru 2006, 10:31

A ja mam nadzieje , że ktoś z tej wielkiej liczby fotoreporterów w naszym mieście uwiecznił twarze tych z "jedynie słusznej strony" i nie wstydzi sie teraz je pokazać. Też pamiętam kilku cwaniaczków w mundurach WP straszących bronią po pijaku.
ewe
Gwiazdor

Postprzez loisslane » środa, 13 gru 2006, 12:24

Ja nie pamiętam stanu wojennego. Powiedzcie, jak było wtedy w Kołobrzegu.
loisslane

Postprzez report » środa, 13 gru 2006, 16:34

Wspomnienia stanu wojennego: Eugeniusz Konopacki, Jerzy Kołakowski, Lech Kozera, Janusz Gromek. Wypowiedzi zarejestrowane 13.12.2006 - otwarcie wystawy fot. Jerzego Patana. Hala Milenium. Nagranie na:
http://ercpraca.nazwa.pl/mambo/index.ph ... e&Itemid=1
report

Postprzez Bonhart » czwartek, 14 gru 2006, 13:14

http://www.geocities.com/wojciech_jaruz ... stych.html ciekawy artykuł

" Amerykańska National Security Agency 15/ nadal dysponuje niezbitymi dowodami o otoczeniu Polski przez wojska Układu Warszawskiego w listopadzie i grudniu 1981 roku"

jedno ze zdań...

"Rosyjscy marszałkowie głoszą dziś tezę, że przywódcy ZSRR nie zamierzali interweniować w Polsce zbrojnie, stosowali jedynie różne metody nacisku: polityczne, wojskowe, gospodarcze, których celem było zmuszenie ówczesnych władz PRL do rozprawienia się z Solidarnością i opozycją w ogóle. Dane wywiadowcze zaprzeczają jednak takiej tezie. Utrzymywanie ogromnej masy wojska przy polskich granicach, w stanie gotowości bojowej, świadczyło o powadze sytuacji i determinacji Kremla aby buntowi Polaków położyć kres.
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez Miki » czwartek, 14 gru 2006, 13:48

[quote="Bonhart"]http://www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/dastych.html ciekawy artykuł

" Amerykańska National Security Agency 15/ nadal dysponuje niezbitymi dowodami o otoczeniu Polski przez wojska Układu Warszawskiego w listopadzie i grudniu 1981 roku"

jedno ze zdań...

"Rosyjscy marszałkowie głoszą dziś tezę, że przywódcy ZSRR nie zamierzali interweniować w Polsce zbrojnie, stosowali jedynie różne metody nacisku: polityczne, wojskowe, gospodarcze, których celem było zmuszenie ówczesnych władz PRL do rozprawienia się z Solidarnością i opozycją w ogóle. Dane wywiadowcze zaprzeczają jednak takiej tezie. Utrzymywanie ogromnej masy wojska przy polskich granicach, w stanie gotowości bojowej, świadczyło o powadze sytuacji i determinacji Kremla aby buntowi Polaków położyć kres.

Ja napiszę jedno. Wprowadzenie stanu wojennego miało na celu zniszczenie Solidarności. "Brat zabijał brata"...... To była wojna władz państwa z narodem, mordowanie Polaków przez Polaków i oby nigdy więcej tego nie było a gen. Jaruzelski niech się spali w piekle!
Poza tym dziękuję organizatorom koncertu, który odbył się w Ratuszu, że pozwolili powrócić choc na chwilę tym ideom, ze pokazali atmosferę tamtych czasów. I z przykrością ale zaskoczyło mnie, że nie pojawił się nikt z radnych PO ( poza panem Lewandowskim, który niestety nie potrafił w spokoju wysiedzieć na swoich czterech literach i opuscił salę, chyba nie dotarły do niego teksty tych piosenek, to nie ten poziom). To dla nich straszna kompromitacja i brak szacunku dla historii i śmierci wielu osób które wtedy zostały zabite za swoje idee sprawiedliwości i solidarności narodu. :(
Miki
Ważniak

Postprzez Miki » piątek, 15 gru 2006, 12:10

"Do Generała

za słowa kłamstwem splugawione
za mundur bratnią krwią splamiony
za ręce siłą rozłaczone
za naród głodem umęczony
za oczy dziecka przerażone
za pogrom braci bez litości
za honor wojska zbezczeszczony
za mękę strasznej bezsilności
za ból rozłaki z mężem żony
za łzy i rozpacz samotności
za połamane pałką kości
za koszmar walki brata z bratem
za nienawiści siew i złosci
za to, ze żołnierz stał się katem
za znów zdławiony swit wolności
za nałożone znów kajdany
za zbrodnię łagrów w polskiej ziemi
za fałsz przemówień wyświechtanych
za podłość zdrajców między swymi
za język prawdy zakazany
Naród sle swoje podziękowania
żeby ci legły jak kamienie
Przyjmij je śpiesznie bez wzdragania
Może obudzą twe sumienie
Bo generale nie znasz godziny
gdy przed Najwyzszym Dowódcą świata
Złożysz ostatni raport za swe czyny
Z piętnem Kaina, krwią swego brata!"

NIGDY WIECEJ SLD!!!!!!!!!! :x :x :x :x :x :x :x Ani żadnych innych komunistów!!!!!!
Miki
Ważniak

Postprzez mauritus » piątek, 15 gru 2006, 12:21

Z tego co wiem to Błaszczyk wtedy w czołgu w trójmieście siedział.
mauritus
Terminator

Postprzez Miki » piątek, 15 gru 2006, 12:24

mauritus napisał(a):Z tego co wiem to Błaszczyk wtedy w czołgu w trójmieście siedział.

Takich ludzi to za zdradę kraju powinno się do więzień wsadzać!
Miki
Ważniak

Postprzez Miki » piątek, 15 gru 2006, 12:26

tych wszystkich SLDowców łącznie z ich generałem na czele! :lol: I oni startują teraz do władz w wyborach demokratycznych? Są bez ambicji i bez honoru! Sprzedawczyki własną matkę by sprzedali za posadkę! :x
Miki
Ważniak

Postprzez mauritus » piątek, 15 gru 2006, 12:29

A Heniu Rupnik w Moskwie się kształcił :x Czy to o tym generale mówisz ?
mauritus
Terminator

Postprzez j0shu4 » piątek, 15 gru 2006, 12:30

a co z dzialaczami SLD ktorzy mieli wtedy np. 8 lat ?
panowie uogolniacie , nie wrzucajcie wszystkich do jednego wora bo to niesprawiedliwe
poszukajcie we wlasnych partiach bylych czlonkow PZPR , potraficie ?
j0shu4
Moderator

Postprzez Miki » piątek, 15 gru 2006, 12:49

mauritus napisał(a):A Heniu Rupnik w Moskwie się kształcił :x Czy to o tym generale mówisz ?

Pisałem o Jaruzelskim. Ich przywódcy mają takie same poglądy więc czy to wazne który? Rupnik - jaruś wszystko jedno.
Miki
Ważniak

Następna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg