SPAM i tkk.pl

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

SPAM i tkk.pl

Postprzez r00t » czwartek, 17 sie 2006, 09:01

Od jakiegoś czasu obserwuje w sieci wzmożone zjawisko rozsyłania spamu przez komputery w sieci lokalnej. Skala tego zjawiska rośnie z dnia na dzień. Ja nie wiem czy to komputery zombie czy to umyślne akcje spowodowane chęcią dorobienia sobie paru groszy w sposób nie do końca legalny i etyczny.

Do tej pory blokowałem tylko dostęp do serwerów SMTP (poczta wychodząca) ale widzę że to nie skutkuje bo pojawiają się nowi "rozsyłacze". Zaznaczam, może to być wirus lub trojan, może to być też umyślne zachowanie użytkownika. Ja nie nie wnikam i nie mam zamiaru wnikać. Od następnego tygodnia będę blokował całkowicie dostęp do Internetu i prosił o zaprzestanie rozsyłania maili.

Dodam, że wszyscy na tym cierpią bo nasze adresy IP wędrują do wszelakich list RBL (Realtime Blackhole List) co z kolei skutkuje odrzucaniem połączeń przez serwery pocztowe które z takich list korzystają, a nasza sieć jest traktowana jak sieć spamerska.

Proszę przeskanować swój komputer pod względem wirusów lub trojanów lub odinstalować podejrzane oprogramowanie.
Ostatnio edytowano piątek, 12 sty 2007, 14:58 przez r00t, łącznie edytowano 1 raz
r00t
Administrator

Postprzez Meeta » wtorek, 26 wrz 2006, 15:46

Przez jakis czas byl spokój, a od trzech dni znowu kilkanasie tych wiadomosci dziennie dostaje na skrzynke :/
Meeta
Twardziel

Gadu-Gadu: 0

Postprzez r00t » wtorek, 26 wrz 2006, 17:45

KaucZ napisał(a):r00t co polecisz z darmowych systemow antyvir ?

no ja nie używam nic... ale polecam avasta
r00t
Administrator

Postprzez astic » wtorek, 26 wrz 2006, 23:23

awast jest doby pod warunkiem ze użytkownik nie jest ''zielony" jezeli jest to polecam AntiVir Personal Edition 7
astic
Mistrz klawiatury

Gadu-Gadu: 1821978

Postprzez Mario » czwartek, 23 lis 2006, 23:06

Chyba stałem się ofiarą zablokowanego portu 25 (TSL).
Na początku myślałem że coś z moim Thunderbirdem jest nie tak, ale okazało się że SMTP nie działa mi na żadnym kliencie poczty przez port 25.
Na razie awaryjnie korzystam z potru 465 (SSL).
Znalezienie przyczyny zajęło mi 3 godziny szukania na różnych forach :(

Dodam że cały czas mam działającego w tle Avasta i raczej nie ma mozliwości żeby mój komp był rozsyłaczem maili. Chyba że o czymś nie wiem.

Nie chciałbym, żeby się okazało że ktoś bez mojej wiedzy blokuje mi porty poczty wychodzącej.

Proszę o info jak mam działać dalej.
Mario
Dyskutant

Postprzez Mario » czwartek, 23 lis 2006, 23:15

Obrazek
Mario
Dyskutant

Powrót do :: hydepark