Policja zamknęła sieć do wymiany nielegalnych plików

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez redlovebloodgirl » niedziela, 22 kwi 2007, 10:40

Flo-mieszkam na miasteczku studenckim agh, jeszcze kilka lat temu policja aby wejsc na teren akademikow musiala pytac rektora o zgode :) czemu? bo to 'teren prywatny'. teraz juz moze wejsc ot tak, jednak miasteczko i tak pozostaje jedynym miejscem gdzie bez obaw mozna pic piwko na lawce ;)
redlovebloodgirl
Mieszka tu

Postprzez Flo » niedziela, 22 kwi 2007, 10:46

redlovebloodgirl napisał(a):Flo-mieszkam na miasteczku studenckim agh, jeszcze kilka lat temu policja aby wejsc na teren akademikow musiala pytac rektora o zgode :) czemu? bo to 'teren prywatny'. teraz juz moze wejsc ot tak, jednak miasteczko i tak pozostaje jedynym miejscem gdzie bez obaw mozna pic piwko na lawce ;)

moje mieszkanie tez teren prywatny a moga wejsc jesli istnieja prawdopodobienstwo ze w domu mam cos nielegalnego
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez McCool » niedziela, 22 kwi 2007, 10:49

Flo napisał(a):wierzysz w to ze wszyscy studenci maja na dyskach full legal? :lol:

Nie wierzę 8) Ale rozbiega się o to, że policja nie może odwalać chałtury, być ponad prawem. Śmię twierdzić, że się za dużo filmów amerykańskich naoglądali przed tą akcją :)
McCool
Rycerz forum

Postprzez Demurrer » niedziela, 22 kwi 2007, 10:53

McCool napisał(a):
Flo napisał(a):wierzysz w to ze wszyscy studenci maja na dyskach full legal? :lol:

Nie wierzę 8) Ale rozbiega się o to, że policja nie może odwalać chałtury, być ponad prawem. Śmię twierdzić, że się za dużo filmów amerykańskich naoglądali przed tą akcją :)

Ale sam fakt posiadania na kompie czegoś nielegalnego jeszcze nie oznacza, że jest się przestępcą :). W przypadku np. muzy i filmów, to przestępstwem jest tylko rozpowszechnianie, gdy są nielegalne, a nie samo posiadanie.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » niedziela, 22 kwi 2007, 11:00

W temacie i jak najbardziej na czasie:

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?ac ... .1.0.1.htm
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez McCool » niedziela, 22 kwi 2007, 11:15

Demurrer napisał(a):W temacie i jak najbardziej na czasie:

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?ac ... .1.0.1.htm

Si. Czytałem o tym jakiś czas temu. Aczkolwiek jak zasysa ktoś np. muzykę z p2p to z reguły musi udostępnić też swoje zasoby, więc w tym przypadku może się nieświadomie znaleźć na celowniku policji.

W praktyce jednak sprawy o naruszenie praw autorskich w internecie rzadko znajdują finał w sądzie. Dlaczego tak się dzieje?

– Skomplikowane jest postępowanie dowodowe. Poza tym droga prawna jest dosyć uciążliwa i występują trudności w ustaleniu wartości szkody – podkreśla Andrzej Kuśmierczyk.

:)
McCool
Rycerz forum

Postprzez abebe » niedziela, 22 kwi 2007, 13:28

mój koleś - były lider zespołu Scrat, otwiera kiedyś w majtkach drzwi swojego mieszkania( wcześniej usłyszał dzwonek) o 8.33, a tu Policja, pach pach pliki pirackie, sprawa wyrok, wyjechał do Irlandii, nie był żadnym piratem, hakerem czy cós w tym rodzaju, 2 jakieś nielegalne płyty znaleźli, kiedyś to głośna sprawa była.
abebe
V.I.P

Postprzez McCool » niedziela, 22 kwi 2007, 18:00

abebe napisał(a):mój koleś - były lider zespołu Scrat, otwiera kiedyś w majtkach drzwi swojego mieszkania( wcześniej usłyszał dzwonek) o 8.33, a tu Policja, pach pach pliki pirackie, sprawa wyrok, wyjechał do Irlandii, nie był żadnym piratem, hakerem czy cós w tym rodzaju, 2 jakieś nielegalne płyty znaleźli, kiedyś to głośna sprawa była.

Może ktoś policjantom fałszywy cynk sprzedał, że chłopina handluje pirackim towarem.
McCool
Rycerz forum

Postprzez ewe » poniedziałek, 23 kwi 2007, 06:37

Tam szło na większą skalę, dlatego odwiedzili Politechnikę.

1. Jak mam książkę pożyczoną z biblioteki, to nie mogę jej nikomu odstąpić do przeczytania ?
2. A jeśli kupię książkę i skopiuje kilka kartek i odstąpię koledze ze szkoły ?
3. Jeśli nagram film np: z TVP 1 i pożyczę go kolegom , to co jestem piratem ?
4. Jeśli np: sam zaśpiewam czyjąś znaną piosenkę, to też przecież nie płacę żadnych
tantiemów autorowi, i co wtedy?

TAk się zastanawiam , czy my już jesteśmy wariatami czy dopiero z nas ich robią ?

P.S. Z tytułu tantiem autor "dostaje za płytę " ok 2zł. więc kto przywłaszcza resztę?

:help: :lol: :help: :lol: :help: :lol:
ewe
Gwiazdor

Postprzez cushu » poniedziałek, 23 kwi 2007, 10:19

ewe napisał(a):2. A jeśli kupię książkę i skopiuje kilka kartek i odstąpię koledze ze szkoły ?
(...)
4. Jeśli np: sam zaśpiewam czyjąś znaną piosenkę, to też przecież nie płacę żadnych
tantiemów autorowi, i co wtedy?

Kilka kartek nie, ale kserowanie całej książki jest nielegalne. Spotkałem się z punktami ksero, które odmawiały wykonania takiej usługi.

Jeśli zaśpiewasz ją publicznie powinieneś odprowadzić za to pieniądze do odpowiedniej organizacji, która się tym zajmuje (zapomniałem jej nazwy)
cushu
Terminator

Postprzez Martius » poniedziałek, 23 kwi 2007, 10:35

tak trzeba wykonać opłatę
Debile-Zaiks
Martius
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 3816630

Postprzez Demurrer » poniedziałek, 23 kwi 2007, 10:42

To jest niekończąca się dyskusja o granice dozwolonego użytku osobistego.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Martius » poniedziałek, 23 kwi 2007, 12:15

Czy kiedykolwiek była jakaś dyskusja , ja widzę cały czas jednostronna „próbę” polemiki z zamkniętymi łbami . 8)
Martius
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 3816630

Postprzez ewe » poniedziałek, 23 kwi 2007, 13:22

śmieszne te nasze prawo i głupieeeeeeeeee że hej.
Ale za to produkuje się tylu prawników , choć i oni się ciągle sprzeczają.
NAJLEPIEJ BYłO CHYBA W 1989r . Stare przepisy prawie wszystkie wyrzucono i było takie piękne kilka lat kiedy życie było prostsze i łatwiejsze. A teraz znowu ci pseudoprawnicy od legislacji znowu tworzą nikomu niepotrzebne śmieci .I Policja zamiast zajmować się prawdziwymi przestępstwami daje się wciągać w śmieszne akcje przeciw "piratom" . I to jest smutne. Bo znów występują przeciw milionom tzw"piratów",tylko w naszym kraju/ bo śmiem twierdzić ,że każdy człowiek posiadający komputer i dostęp do sieci jest piratem?
ewe
Gwiazdor

Postprzez cushu » poniedziałek, 23 kwi 2007, 16:07

ewe napisał(a):bo śmiem twierdzić ,że każdy człowiek posiadający komputer i dostęp do sieci jest piratem?

taaa.. a ciekawe z czego żyją producenci oprogramowania?
Nie widze w tym prawie niczego głupiego. Wystarczy pójść do sklepu i kupić sobie oryginalny film, muzykę, oprogramowanie - i wszystkie głupoty tego prawa znikną jak ręką odjął.
cushu
Terminator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark