Jaki używacie płyn do soczewek ??

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Elfik » poniedziałek, 7 sie 2006, 15:02

Elfik
Mistrz klawiatury

Postprzez PIOTRGAN » środa, 9 sie 2006, 12:43

PIOTRGAN
Ważniak

Re: Jaki używacie płyn do soczewek ??

Postprzez monika n-k » środa, 9 sie 2006, 23:44

monika n-k
Coś tam napisał

Postprzez szarotka » piątek, 5 wrz 2008, 18:57

A ja mam pytanie czy jest różnica w płynach do pielęgnacji soczewek? czymś się różnią poza opakowaniem i ceną? Czy są specjalne do np. efektu suchego oka itp? W jakich cenach są teraz płyny do soczewek? i w ogóle ile kosztują soczewki kontaktowe miesięczne? Mam dość noszenia okularów, chyba już dorosłam do odpowiedzialności za oczy i chciałabym spróbować soczewek. ale słyszałam że to drogi interes. dziekuję za odpowiedzi
szarotka
Nowicjusz

Postprzez PIOTRGAN » piątek, 5 wrz 2008, 20:27

Napewno na allegro jest Duuuuuużo taniej. jeśli chodzi o płyny.

Jesli chodzi o płyny to trzeba dopasowac do siebie. Jedne podejdą inne nie.

Soczewki może lepiej u doktora

Może i drogi interes ale napewno wygodniejszy :)

Pani doktor przy muzeum od strony tyłu :) chodze i polecam.
PIOTRGAN
Ważniak

Postprzez szarotka » środa, 10 wrz 2008, 19:18

A czy jeżeli będę nosić soczewki firmy a to płyn też musi być tej firmy czy może być firmy b? czym różnią się te płyny? tylko opakowaniem czy każdy z nich ma inne składniki? i czy każdy jest dopasowany do konkretnych soczewek?
szarotka
Nowicjusz

Postprzez kołysanka » piątek, 12 wrz 2008, 07:02

Spokojnie możesz nosić soczewki innej firmy, a używać płynu innej.
Niby wszystkie płyny mają podobne składniki, ale sama zobaczysz, że jeden będzie Ci pasował inny nie.
I zdecydowanie polecam trzymanie się firmowych płynów (Bausch, Alcon, Ciba Vision).
Przez te kilkanaście lat testowałam różne i z tymi nigdy nie miałam problemów.
Zdarzają się takie, które po prostu drażnią i oczy pieką. Ale to indywidualna sprawa.
Osobiście używam Renu Multiplus No Rub Bauscha i sobie chwalę.
Na płynowe zakupy polecam allegro - ceny nieporównywalne ze sklepowymi.
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez szarotka » piątek, 12 wrz 2008, 12:33

A gdzieś wyczytałam że płyn z Ciba Vision ma jony srebra czy to prawda? czy te jony na prawdę tak dokładnie niszczą bakterie?
szarotka
Nowicjusz

Postprzez kołysanka » piątek, 12 wrz 2008, 14:39

Wiesz, nie zagłębiałam się nigdy tak do końca w to co w danym płynie jest akurat składnikiem bakteriobójczym.
Co do samych jonów srebra, to zdaje się że nie są one składnikiem płynu Ciba, tylko pojemniczków na soczewki tej firmy i niby mają sprawiać, że te są antybakteryjne.
Mimo wszystko wydaje mi się, że te wszystkie "rewolucyjne formuły" i inne hasła należy traktować z przymrużeniem oka - trochę jak "inteligentne enzymy" z reklam proszków do prania :wink:
Ważne, żeby płyn spełniał swoje funkcje - dobrze nawilżał soczewkę, usuwał osady białkowe i inne zabrudzenia powstałe w wyniku codziennego noszenia. Skoro nic mi się z oczami niepokojącego nie dzieje, to czym ten płyn będzie usuwał bakterie jest mi zupełnie obojętne. Byle miał wszystkie atesty i dopuszczenia i nie drażnił oka.
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez szarotka » poniedziałek, 15 wrz 2008, 18:28

A czy podróżowaliście kiedyś z soczewkami w pudełeczku? Ostatnio gdzieś wyczytałam że soczewka podrażniła dziewczynie rogówkę i twierdziła że to przez to że przewoziła soczewki w plecaku. Czy to możliwe żeby soczewki były takie delikatne? Przecież są zamknięte w pudełeczku.
szarotka
Nowicjusz

Postprzez kołysanka » wtorek, 16 wrz 2008, 07:37

Chyba, że przewoziła je luzem :lol:

Szarotka, spokojnie - soczewki są dla ludzi.
To naprawdę nie jest jakiś szatański wynalazek czyhający na naiwnych użytkowników z całą masą pułapek. Odrobina wprawy i zdrowego rozsądku w ich użytkowaniu i sama zobaczysz, że trudno sobie tym zrobić krzywdę.
Wystarczy regularnie kontrolować się u okulisty i nie zakładać soczewek "na siłę" jak oczy są z jakiegoś powodu podrażnione.
Poza okiem wszystko czego potrzebują soczewki to właśnie pudełeczko z płynem i higiena (nie dotykać brudnymi łapami).

Pozdrawiam :wink:
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez szarotka » piątek, 19 wrz 2008, 18:34

Po prostu lubię wszystko wiedzieć:P
A teraz mam pytanie czy słyszeliście bądź może ktoś z was nosi soczewki Air Optix Night&Day z Ciba Vision? Bardzo spodobało mi się w nich to że są miesięczne i jak je założę np 1 dnia miesiąca to zdejmuję dopiero 1 dnia następnego miesiąca. Co w ogóle myślicie o takich soczewkach? Czy to zdrowe?
szarotka
Nowicjusz

Postprzez ashaa7 » poniedziałek, 29 wrz 2008, 13:57

Ja noszę te soczewki i wg mnie to świetna sprawa, że nie trzeba ich ściągać :) prowadzę dosyć aktywny tryb życia i nie zawsze mam jak zabrać płyn i pudełeczko do soczewek, teraz mam większy komfort, bo wiem, że jeżeli nie mam jak to nie muszę ich ściągać
ashaa7
Nowicjusz

Postprzez mexx » wtorek, 30 wrz 2008, 18:09

ja również przestawiłem się na soczewki night&day i muszę przyznać koleżance powyżej rację. Są super w ogóle nie pamiętam że noszę soczewki, oczy się na prawdę w nich nie męczą, wszystko jest w porządku przynajmniej na razie:) Gdybym nie chodził na basen (tam zdejmuję AO i zakładam jednodniowe) to chyba musiałbym ustawiać sobie przypomnienia co miesiąc że mam zmienić soczewki bo pewnie bym nie pamiętał. Polecam te soczewki szczególnie ludziom młodym aktywnym które nie zawsze chodzą spać o 22:)
mexx
Nowicjusz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark