Wracajcie z Anglii budować stadiony

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Arkadiusz K » sobota, 21 kwi 2007, 09:20

rysio napisał(a):tak czy owak kraj jest biedny a teraz zastaw sie ale postaw... stadiony i autostrady i restauracje. i co - kraj przez to popadnie w jeszcze wiekszy upadek - nie wydaje mi sie ze 5 lat bardzo kosztownych inwestycji splaci kilka tygodni jakichs mistrzostw swiata - Polski nie stac na euro 2012 - taka jest prawda. bedziemy jeszcze wiekszymi bankrutami po euro niz teraz, a wiecie jak zle juz i tak bez tego calego euro jest. mysle ze gwarancja wystapienia naszej druzyny i tak niewiele jest warta patrzac na to jaki mierny poziom reprezentuja.

Rysio jak myślisz, że Euro 2012 to jednorazowa kilkudniowa inwestycja to ci gratuluję.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez McCool » sobota, 21 kwi 2007, 15:00

To jest przecież niejako na zasadzie "coś za coś". Gdyby impreza nie była prestiżowa, nie przynosiła profitów, to żadne państwo nie udostępniło swojego terytorium na organizację imprezy. Za darmo to tylko [beeeep] można dostać :)
McCool
Rycerz forum

Postprzez rysio » sobota, 21 kwi 2007, 16:52

a ja myślę, że to jest jednak ryzyko, tylko, że Francję czy Niemcy stać na takie ryzyko - jeśli będzie fiasko, straty nie poczynią spustoszenia w gospodarce - a Polski na nie zwyczajnie nie stać. zapomniane przez tuzów budżetu grupy - lekarze, pielęgniarki, nauczyciele, emeryci i renciści czekają na podwyżki o parę groszy, które nie nadejdą bo trzeba będzie zbudować stadiony za setki milionów euro. nadal twierdzę, że nas na to nie stać - i znów powtórzę - zysk kilkutygodniowy - jaki by wielki nie był - według mnie nie odrobi strat poniesionych podzcas tego słynnego polskiego kilkuletniego "...zastaw się..."
rysio
Terminator

Postprzez rysio » sobota, 21 kwi 2007, 16:53

Arkadiusz K napisał(a):Rysio jak myślisz, że Euro 2012 to jednorazowa kilkudniowa inwestycja to ci gratuluję.

a ja gratuluję niesamowitych umiejętności cztania ze zrozumieniem
rysio
Terminator

Postprzez Flo » sobota, 21 kwi 2007, 19:24

rysio napisał(a):...a wiecie jak zle juz i tak bez tego calego euro jest. mysle ze gwarancja wystapienia naszej druzyny i tak niewiele jest warta patrzac na to jaki mierny poziom reprezentuja.

Wezx juz Rysio wyjedz z tego kraju, brak Ci wiary we wszystko, jedz i nie wracaj, ahoj
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Arkadiusz K » sobota, 21 kwi 2007, 19:47

rysio napisał(a):
Arkadiusz K napisał(a):Rysio jak myślisz, że Euro 2012 to jednorazowa kilkudniowa inwestycja to ci gratuluję.

a ja gratuluję niesamowitych umiejętności cztania ze zrozumieniem

Zrozumiałem bardzo dobrze. Jedynm wydatkiem tak naprawde jest budowa stadionów. Dotarło :?: Czy trzeba narysować nawet przedszkolak to wie. Inwestycje drogowe i tak miały powstać prędzej czy później. Dotarło :?: czy trzeba jak mówiłem wyżej. 1000 km autostrad to dla Polski skok cywilizacyjny ( zbadaj ile teraz ich posiadamy). Autostrady to klucz do rozwoju, i sciągniecia jeszcze większej grupy inwestorów zagranicznych. Hotele buduja prywatni inwestorzy więc nie mów mi o rządzie w tej kwestii. nie wspomne o dodatkowych miejscach pracy, a im więcej miejsc pracy tym więcej ludzie mają pieniędzy. im więcej maja pieniedzy tym wieksze wpływy do budżetu z tytułu podatków i szybszy rozwój gospodarczy kraju. Przypatrz się gdzie organizowano mistrzostwa europy i zbadaj czy ktokolwiek na tym stracił.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez Konsul » sobota, 21 kwi 2007, 19:52

Sprawa jest jasna. To co napisał Arek, na Euro można tylko zyskać. Co do obaw, kto to ma robić, to powiem tak, w Polsce jest mnóstwo firm i fachowców, zobaczą jaką kasę można zarobić na tej imprezie to się zgłoszą do przetargów. Nie popadajmy w skrajności, gdyby w Polsce nie pozostali fachowcy to by wszystko stało, a tak nie jest,
Konsul
Gwiazdor

Postprzez cushu » sobota, 21 kwi 2007, 19:54

Przecież to nie tylko stadiony. Drogi, hotele, restauracje, kolej, metro, rozbudowy lotnisk - to wszystko zostaje w Polsce i będzie funkcjonowało przez długie lata po mistrzostwach. Nie chodzi o to żeby ktoś przyjechał na mecz, kupił browara i balonik i tyle go widzieli, ale żeby turyści wracali. To jest reklama dla kraju, dla czterech polskich miast. To jest jak z wejściem do unii europejskiej, jeszcze żaden kraj na tym nie stracił.
Poza tym żeby gospodarka ruszyła potrzeba inwestycji, to wszystko musi się kręcić jak karuzela w wesołym miasteczku. Nie można wiecznie łatać dziur, bo ci mają za mało, albo za długo pracują. Przelewając tą samą wodę z jednego garnka do drugiego nigdy nie pójdziemy do przodu.
Skąd rząd ma wziąć pieniądze na podwyżki? Potrzebujemy inwestorów zagranicznych, którzy nie tylko będą dawać miejsca pracy, ale i napędzać gospodarkę. Żeby ich zdobywać potrzebujemy m.in. infrastruktury transportowej, a Euro daje ogromne dotacje z Unii na jej budowę. Straciliśmy już kilka fabryk samochodowych na rzecz np. Czech właśnie dlatego, że nie mamy dróg, dobrych węzłów kolejowych. To jest wielka szansa żeby tą sytuację znacząco naprawić w ciągu pięciu lat.
Jak miłościwie nam panujący prezydent Kaczyński rzadko mówi rzeczy, z którymi bym się zgadzał, tak raz mu się zdarzyło. Cytuje: "Nie możemy wiecznie mówić, że na nic nas nie stać" I to są prawdziwe słowa. Nie można cały czas się bać, że sobie nie damy rade, że jest beee i do kitu. Gdyby Bolek Chrobry teletransportował się do naszych czasów, to chyba nasieniowody kazałby sobie podwiązać, żeby nie pozwolić, aby z jego lędźwi powstał naród tchórzy i niedowiarków. :wink:
cushu
Terminator

samotnej krucjatu...

Postprzez rysio » niedziela, 22 kwi 2007, 11:02

na posty flo i arkadiusa to juz nawet mi sie nie chce odpowiadac - zanizacie poziom tego forum chlopaki. cushu - fakt ze nie mozna wciaz tak mowic ze nas nie stac, ale jesli rzeczywiscie nie stac... budujcie sobie stadiony juz mnie to nie obchodzi. poobgladam se jak juz beda.

ja juz koncze - nie napisze juz nic wiecej w tym temacie, bo mnie przestalo obchodzic wiec nie odpisujcie na to (ew - jesli chcecie wypluc swoje gorzkie zale - to na priv, zeby innym tu nie brudzic). ok - mozecie juz kontynuowac sobie gratulacje.
rysio
Terminator

Postprzez McCool » niedziela, 22 kwi 2007, 11:19

rysiek... ch ze stadionami. Z infrastrukturą będziemy o 20 lat do przodu, a to przecie klucz do sukcesu gospodarczego, jak już tu ktoś wcześniej wspominał :) Z tego, na co się zanosi, można się spodziewać, że w przypadku stadionów może być tak jak w Portugalii - na dzień przed meczem inauguracyjnym jeszcze cement im wysychał :)
McCool
Rycerz forum

Postprzez Arkadiusz K » niedziela, 22 kwi 2007, 11:52

McCool napisał(a):rysiek... ch ze stadionami. Z infrastrukturą będziemy o 20 lat do przodu, a to przecie klucz do sukcesu gospodarczego, jak już tu ktoś wcześniej wspominał :) Z tego, na co się zanosi, można się spodziewać, że w przypadku stadionów może być tak jak w Portugalii - na dzień przed meczem inauguracyjnym jeszcze cement im wysychał :)

Może i wysychał, ale tragedii nie było :P

Do rysia, wskaż mi gdzie zaniżam dyskusje, albo tego nie rób jak nie potrafisz.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez ewe » poniedziałek, 23 kwi 2007, 06:49

Zbudujmy stadiony , przynajmniej później będzie można na nich handlować :D
ewe
Gwiazdor

Postprzez McCool » wtorek, 24 kwi 2007, 22:33

ewe napisał(a):Zbudujmy stadiony , przynajmniej później będzie można na nich handlować :D

Ja to się zastanawiam tylko, jak się oni pozbędą tych handlarzy ze Stadionu Dziesięciolecia. Przecież ci Wietnamczycy się łańcuchami poprzywiązują do słupów :) Oj można się będzie spodziewać dantejskich scen...
McCool
Rycerz forum

Postprzez Flo » środa, 25 kwi 2007, 06:18

McCool napisał(a):
ewe napisał(a):Zbudujmy stadiony , przynajmniej później będzie można na nich handlować :D

Ja to się zastanawiam tylko, jak się oni pozbędą tych handlarzy ze Stadionu Dziesięciolecia. Przecież ci Wietnamczycy się łańcuchami poprzywiązują do słupów :) Oj można się będzie spodziewać dantejskich scen...

no niestety musem miasta jest znalezc im inna lokalizacje
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez ewe » środa, 25 kwi 2007, 07:39

A ja się zastanawiam jak usuną naszych handlarzy z promenad i koło mola ?

MUszą , bo inaczej z tytułem uzdrowiska pożegnamy sie na długo.
ewe
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze