Nowy Król Polski

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez rex » czwartek, 21 gru 2006, 19:45

jako katolik jestem przeciwny rozdziałowi Koscioła od państwa ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez Konsul » czwartek, 21 gru 2006, 19:52

KaucZ napisał(a):
kulA napisał(a):
KaucZ napisał(a):
rex napisał(a):bardzo dobry projekt .. brawo poseł Górski :) .. notabene on jest z Klubu Zachowawczo-Monarchistycznego ..

iiiidz stąd... wciąz jeszcze nie załozyłes sobie państwa z obywatekamiu - małpami na jakiejś wyspie na pacyfiku ??

~~
[wybaczcealesilydogoscianiemam]

kauczu wyluzuj bo zaczynasz obrazac ludzi za ich poglady, generalnie stajesz w jednym rzedzie z rexem :)

wiem wiem...
po prostu ja wysiadam przy nim... dobija mnie te jego poparcie dla decyzji 'jedynych słusznych' nie podparte autentycznie niczym poza tekstami jakichś profesorów i podobnych wziętych niewiadomo skąd...
to jest jeden z tych ludzi, ktorzy znajduja sie na mojej liscie do nabicia na pal obok romana g, tadka r i braci k...

Brawo, to się nazywa prawdziwa tolerancja, nie to co te oszołomy katolickie, zgadza się?
Konsul
Gwiazdor

Postprzez kulA » czwartek, 21 gru 2006, 19:57

rex napisał(a):jako katolik jestem przeciwny rozdziałowi Koscioła od państwa ..

no to w koncu powolujesz sie na konstytucje czy nie? ja jako katolik jestem za rozdzialem panstwa od Kosciola, za duzo przykladow w historii dawnej i tej najnowszej ze polaczenie tych dwoch instytucji nie przynosi nic dobrego, a raczej odwrotnie, ale co z ta miloscia blizniego? czyzby prawicowi katolicy mieli problemy z najwazniejszym przykazaniem jakie dal nam Jezus?
kulA
Rycerz forum

Postprzez kulA » czwartek, 21 gru 2006, 19:58

Konsul napisał(a):
KaucZ napisał(a):
kulA napisał(a):
KaucZ napisał(a):
rex napisał(a):bardzo dobry projekt .. brawo poseł Górski :) .. notabene on jest z Klubu Zachowawczo-Monarchistycznego ..

iiiidz stąd... wciąz jeszcze nie załozyłes sobie państwa z obywatekamiu - małpami na jakiejś wyspie na pacyfiku ??

~~
[wybaczcealesilydogoscianiemam]

kauczu wyluzuj bo zaczynasz obrazac ludzi za ich poglady, generalnie stajesz w jednym rzedzie z rexem :)

wiem wiem...
po prostu ja wysiadam przy nim... dobija mnie te jego poparcie dla decyzji 'jedynych słusznych' nie podparte autentycznie niczym poza tekstami jakichś profesorów i podobnych wziętych niewiadomo skąd...
to jest jeden z tych ludzi, ktorzy znajduja sie na mojej liscie do nabicia na pal obok romana g, tadka r i braci k...

Brawo, to się nazywa prawdziwa tolerancja, nie to co te oszołomy katolickie, zgadza się?

dokladnie, kauczu zaczynasz dzialac tymi samymi metodami tylko dla osiagniecia przeciwnego celu
kulA
Rycerz forum

Postprzez Slayer » czwartek, 21 gru 2006, 20:03

Rex a czemu przemilczales ta czesc wypowiedzi Kuli?

no wlasnie rex, co z tym ze sam Jezus powiedzial ze jego krolestwo jest nie z tej ziemi, a ty chcesz zeby na sile zmienic jego slowa, swoja droga to ludzie tacy jak ci z linka ktory podales sami sie kompromituja znazywajac ateistow osobami niegodnymi szacunku, i gdzie tu katolicka, czy raczej chrzescijanska, milosc blizniego?
Slayer
Terminator

Postprzez rex » czwartek, 21 gru 2006, 20:12

a czy ja mowie ze popieram OMP w całej rozciagłosci? .. swoją drogą prezes OMP to sedewakantysta .. ja kieruje sie w strone lefebryzmu i KZM ..

a przy okazji:

Oświadczenie poselskie
w sprawie intronizacji Chrystusa Króla
wygłoszone w Sejmie w dniu 24.05.2006 r.

Pani Marszałek! Wysoki Sejmie!

Polska, by dołączyć do narodów tworzących duchową wspólnotę Królestwa Bożego, poddała się pod panowanie Króla królów mocą władzy Mieszka I, przyjmując Chrzest święty. Następstwem i dopełnieniem tego aktu wiary była korona władcy chrześcijańskiego, nałożona w 1024 r. Bolesławowi Chrobremu, za zgodą papieża Jana XIX, przez arcybiskupa gnieźnieńskiego.

Te wielkie wydarzenia religijne o zasadniczym wpływie na los i kształt naszego Narodu, zostały przysypane kurzem historii, ale nigdy nie zapomniane. Polska - ten prastary dąb z gniazdem białego orła - w najbardziej dramatycznych momentach zagrożenia swego bytu narodowego zawsze nawiązywała do swych chrześcijańskich korzeni, by z nich czerpać moc do przetrwania. Chlubnym tego przykładem są śluby Jana Kazimierza, któremu, i całej naszej Ojczyźnie, przyszła z pomocą Najświętsza Pani, Matka Jezusa Chrystusa. Maryja ogłoszona przez niego Królową Korony Polskiej, aktem monarszej władzy, potwierdzonym zapisem konstytucyjnym zgromadzenia sejmowego z 1764 r., od 350 lat przewodzi naszemu Narodowi w jego trudnej dziejowej wędrówce.

Wędrówka ta trwa i zdaje się być coraz cięższa, bo choć na duchowym tronie Piastów i Jagiellonów zasiada Najdostojniejsza Królowa Nieba i Ziemi, to nadal duchowy tron Króla Polski czeka, aż Polska aktem prawnym swej najwyższej władzy ustawodawczej wprowadzi nań Jezusa Chrystusa.

Wysoka Izbo! Jesteśmy w przededniu niezwykłego wydarzenia: przybędzie do Polski z wizytą apostolską Ojciec Święty Benedykt XVI, Namiestnik Chrystusowy, sukcesor wielkiej spuścizny Jana Pawła II, najznakomitszego syna polskiej ziemi. W tych wydarzeniach religijnych ostatniego ćwierćwiecza, których byliśmy i jesteśmy naocznymi świadkami, czyż nie należy odczytać przesłania wiary? Czy mógłby być bardziej duchowy, sławny i należny Bogu akt wdzięczności ze strony naszego Narodu za cuda Jego łaski okazane Polsce, jak dokonany przez obecny Sejm akt uznania Pana Jezusa Królem Polski?

Polska potrzebuje potężnej protekcji, by szczęśliwie "po wyjściu z Egiptu" przejść przez "pustynię czasu wyrzeczeń" i osiągnąć w końcu szczęśliwy byt, który Naród upatruje w budowie IV Rzeczypospolitej.

Dziś Ojczyzna nasza jest w najwyższej potrzebie, by na duchowym tronie Polski zasiadł Król królów i Pan panujących. Jest też chwila stosowna, by z okazji wizyty widzialnej głowy Kościoła powiedzieć otwarcie o potrzebie nałożenia na głowę jedynego i prawowitego Jezusa Króla Korony Polski. Tego Aktu Intronizacji od władz Rzeczypospolitej Polskiej od kilku lat domaga się w sposób konsekwentny i stanowczy nasz Naród. Do Kancelarii Sejmu i Senatu, do przedstawicieli władz państwowych napływają nieustannie monity w tej sprawie zarówno od różnych organizacji społecznych i politycznych, jak też od osób prywatnych.

Dlatego apeluję, by pielgrzymka pierwszego Papieża nie-Polaka w naszej Ojczyźnie skłoniła rządzących Polską do głębokiej refleksji religijnej, by Sejm Rzeczypospolitej - przynaglony nawoływaniem Sługi Bożego Jana Pawła II: Otwórzcie drzwi Chrystusowi, w 350. rocznicę ślubów Jana Kazimierza oraz w 50. rocznicę Jasnogórskich Ślubów Narodu Polskiego - jeszcze w tym roku podjął stosowną uchwałę nadania Chrystusowi tytułu: Jezus Król Polski.

Wysoka Izbo, nadszedł czas, by koło naszej narodowej historii, rozpoczynające swój bieg od Chrztu Polski, osiągnęło jego najwznioślejsze dopełnienie w Akcie Intronizacji Jezusa Króla Polski. Od tego Sejmu zależy, czy nasz Naród będzie budował swe dalsze dzieje na niezniszczalnym fundamencie wiary, nadziei i miłości - w Chrystusie Królu.

Artur Górski Poseł na Sejm RP
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez Konsul » czwartek, 21 gru 2006, 20:50

Nie cytowałem Ciebie nigdzie. Po prostu myślę, że negatywne opinie o ludziach o odmiennych poglądach, nie upoważniają Ciebie do takiego agresywnego tonu. Być może nie masz odpowiednich wzorców moralnych, które jako imperatyw wskazywałyby Ci "jasną stronę mocy". I każde zdanie naruszające Twój światopogląd wywołuje w Tobie agresję, póki jednak kończy się to na wylewaniu żalów na forum, pozostaje Twoim problemem. I to tyle OT.
Wracając do tematu takie "akcje" jak w przedmiocie tego topiku niczemu dobremu nie służą. Ośmieszają jedynie wiarę w oczach innych ludzi, ot choćby Kaucza.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Syriusz » czwartek, 21 gru 2006, 21:19

Roman napisał(a):komu to potrzebne

Syriusz napisał(a):Królową Polski jest już Matka Jezusa.
Zapanowałaby u nas prawdziwa rodzina dynastyczna :lol: :lol: :lol:

ale królowa to przecież żona króla - więc to by było co najmniej nie po katolicku :twisted:

W rzeczy samej, a jak zachowałby się Kaczor??
Syriusz
Mistrz klawiatury

Postprzez j0shu4 » czwartek, 21 gru 2006, 22:58

rex napisał(a):jako katolik jestem przeciwny rozdziałowi Koscioła od państwa ..

jako katolik jestem zdecydowanie za rozdzialem Kosciola od panstwa
podobnie jak i przeciw ocenianiu wlasnej wiary przez oceny na religii i maturze
przeciw zmuszaniu moich dzieci do uczeszczania na religie , przeciw cennikom oplat za uslugi koscielne , przeciw uszczesliwianiu mnie i mojej rodziny przez jedynych slusznych w swoich pogladach , przeciw polowaniom na czarownice, przeciw odbieraniu Bogu tego co boskie , przeciw wynoszeniu na tron Tych ktorzy cierpieli i nauczali pokory
j0shu4
Moderator

Postprzez rex » czwartek, 21 gru 2006, 23:12

a dlaczego jako katolik nie stosujesz sie do nauczania Koscioła ?

znasz Syllabus Errorum bł. Piusa IX?
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez j0shu4 » czwartek, 21 gru 2006, 23:18

a co mnie to interesuje rex ?
co to ma wspolnego z tym w co wierze ?
wierzysz w Boga albo nie i to dla mnie wszystko co chce wiedziec na ten temat
dlatego wiara to dogmat nie aksjomat
zbyt wiele pytan jeszcze wiecej odpowiedzi
nic i nie mam zamiaru zasmiecac sobie tym umyslu
a czy napisalem gdzies ze jestem praktykujacy ?
roznica miedzy nami jest taka :
ty postrzegasz wszystko w kolorze bialym lub czarnym
ja zycie postrzegam w odcieniach szarosci
rozumiesz subtelna roznice ?
siebie przeczytaj , nei to co piszesz ale to co masz w glowie
oddziel ziarno od plew , mysl samodzielnie , przestan poslugiwac sie tym co wyczytales
posluguj sie tym co czujesz
j0shu4
Moderator

Postprzez rex » czwartek, 21 gru 2006, 23:34

wybacz .. ale katolikiem sie jest albo nie .. mozesz sobie byc buddystą, jehową, muzułmainem ale katolicyzm ma scisłe reguły .. nie mozna go traktowac wybiórczo .. niepraktykujacy katolik to nie katolik .. należy uznac całe nauczanie Magisterium ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez j0shu4 » czwartek, 21 gru 2006, 23:41

a kim ty jestes zeby decydowac o mojej wierze ?
bo kto tak powiedzial... czlowiek ?
nikim i nie masz prawa nikogo oceniac wedlug wlasnych bredni
ktos inny nas bedzie osadzal , na pewno nie ty , nie kaplani i nie dziela ktore napisali
rozumiesz to ?
forget , kiedys zrozumiesz
j0shu4
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze