Elektrownia jądrowa

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Wald » czwartek, 11 maja 2006, 17:22

Cały świat stawia na energetykę jądrową. Nieuniknione jest wytwarzanie prądu w elektrowniach atomowych do czasu, aż nie zaczną budować elektrowni opartych na syntezie termojądrowej. Te, to dopiero będą wydajne!
Po co wogóle stawać w poprzek postępowi? To bezsensowne!
Wald
V.I.P

Gadu-Gadu: 526856

Postprzez Mafi » czwartek, 11 maja 2006, 21:15

[center]***[/center]
Hmm... jakby mi ktoś w 100% zagwarantował, że ani mi, ani moim dzieciom, ani wnukom ani (...) nic z tego tytułu nie grozi, to nie mam nic przeciwko...

sama nazwa "elektrownia jądrowa" wzbudza u mnie... strach (?) :)
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez ewe » piątek, 12 maja 2006, 09:15

Tak na prawdę to elektrownię atomowe są też tylko przejściowym źródłem energii aż do powstania technologii pozyskania wodoru /na skalę masową oczywiście /,później ,tzn prawdopodobnie za 20 ,30 lat będą też wycofywane.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Wald » piątek, 12 maja 2006, 11:09

0wn4g3 napisał(a):Bzdury. Reaktor w Czarnobylu to reaktor typu RBMK, czyli lekkowodny reaktor kanałowy z moderatorem grafitowym. To reaktor 3 generacji, więc teoretycznie powinien byćbezpieczny.
Jednak podstawową i najgroźniejszą wadą reaktorów typu RBMK była mała prędkość działania systemu awaryjnego wyłączania (mała prędkość opuszczania prętów awaryjnych), oraz dodatni współczynnik reaktywności przestrzeni parowych przy małych mocach. Efektem tego są potężne skoki mocy, prowadzące do przegrzewu paliwa. To właśnie było przyczyną awarii reaktora w Czarnobylu. Wszystkie pseudosensacyjne historie są wyssane z palca. Po prostu reaktor był bombą z opóźnionym zapłonem i tylko i wyłącznie jego konstrukcja spowodowała awarię...
Nowoczesne reaktory są inaczej moderowane, a pozostałością po zużytym paliwie jest trochę izotopów toru, radu, polonu, które posiadają minimalny okres półtrwania. Na koniec zostaje do wydobycia głównie kilka izotopów ołowiu. Generalnie "agresywnych" odpadów praktycznie nie ma. Mowa oczywiście o reaktorach energetycznych, a nie militarnych ;)
Poza tym w niedalekiej przyszłości reaktory jądrowe odejdą do lamusa, jeżeli tylko japońsko-francuskiemu zespołowi naukowców uda się ustabilizować reaktor zimnej fuzji. Wtedy nastaną czasy, gdy praktycznie każdy posiadający zasoby finansowe będzie mógł zainwestować we własną mała elektrownię :D
Ja osobiście jestem jak najbardziej za elektrownią atomową. Szanse na katastrofę obecnie są statystycznie dużo niższe niż szanse na to, że człowiek zginie przygniecony spadającym samolotem.

Pierwszy raz słyszę, że elektrownia w Czarnobylu była nowoczesna?!... Jedna z najstarszych rosyjskich elektrowni i taka nowoczesność... No, no!
To był jeden z najstarszych i najbardziej zawodnych systemów pozyskiwania energii atomowej! Taka jest prawda! A do tego personej - raczej niezbyt poważnie podchodzący do pracy...
Wald
V.I.P

Postprzez Wald » niedziela, 14 maja 2006, 08:22

0wn4g3 napisał(a):Personel postępował wg instrukcji, przygotowanej przez "specjalistów". Nie można obarczać ludzi za wypełnianie punkt po punkcie zaleceń ekspertów EJ.

Wiek elektrowni o niczym nie świadczy. Istotna jest implementowana technologia. Np, reaktory typu WWER, bardzo popularne obecnie, są budowane wg opracowań z połowy lat 60, co nie znaczy, że są zawodne.

Personel postępował zgodnie z instrukcjami? Właśnie nie! To jeden z najważniejszych zarzutów w stosunku do winnych awarii!
Natomiast jest powszechnie znane poświęcenie i odwaga ludzi, którzy działali już po zaistnieniu tragedii... Ale to nie ma nic wspólnego z lekceważeniem obowiązków przed katastrofą.
Kiedyś był taki film na Discovery o tym wydarzeniu. Tam było to dokładnie analizowane z róznych punktów widzenia. Konkluzja była taka, że tragedii można było niemal do ostatniej chwili uniknąć postępując właściwie i zgodnie z prawidzianymi na taką sytuację normami.
Wald
V.I.P

Postprzez Sauniere » środa, 28 cze 2006, 13:45

0wn4g3 .. niezle ;) .. interesujesz sie energią jądrowa? ;) .. a wracajac .. to jestem zwolennikiem energii jadrowej ktora jest bezpieczna, przyjazna srodowisku, i mało kosztuje .. i mogliby zbudowac elektrownie chocby pod samym Kołobrzegiem ;) .. ale jak juz to raczej to bedzie Żarnowiec ..
Sauniere
Ważniak

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze