Ranking uczelni

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Ranking uczelni

Postprzez Demurrer » środa, 19 kwi 2006, 09:34

Dziś ukazał się w Rzepie ranking uczelni

http://media.wp.pl/wiadomosc.html?kat=9911&wid=8274563

Pierwsza 10
1. Uniwersytet Warszawski
2. Uniwersytet Jagielloński
3. Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
4. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
5. Politechnika Warszawska
6. Uniwersytet Wrocławski
7. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
8. Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
9. Politechnika Wrocławska
10. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

A tu zasady tego rankingu:
http://www.rzeczpospolita.pl/uczelnie/

Co sądzicie o takich rankingach? Oddają rzeczywistość?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez qrczak » środa, 19 kwi 2006, 09:40

Co sądzicie o takich rankingach? Oddają rzeczywistość?

Na pewno są bardziej miarodajne niż rankingi dotyczące szkół średnich, w przypadku których bierze się pod uwagę tylko i wyłącznie liczbę olimpijczyków i może być tak że jest z pięciu olimpijczyków w szkole a reszta uczniów ledwo zdaje wyżej.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez rysio » środa, 19 kwi 2006, 13:14

skoro już o uczelniach wspominamy to mam pytanie do pana Długoimiennego :) - czy każdy student danej uczelni może wykorzystywać na swojej stronie logo swojej uczelni?
rysio
Terminator

Postprzez rysio » środa, 19 kwi 2006, 14:30

a teoria aktów mowy nie ma zastosowania w Długoimiennej odmianie języka polskiego? wystarczy się trochę wysilić, aby się domyślić, zwłaszcza, że "wykorzystywać na swojej stronie" to zupełnie co innego niż przytoczone "wykorzystywać"...
jeśli jednak aż tak niejasno się wyraziłem, to uściślę - zamiast "wykorzystywać na swojej stronie" wstawmy dajmy na to "umieszczać na swojej stronie".... już coś świta? ;)

p.s. ależ dżaźni mię jak ktoś usiłuję uwznioślić swoją wypowiedź wyszukanym słownictwem... a w takim celu jeszcze.... żeby odwrócić uwagę od tematu to dopiero dżaźniąca działalność!!!! :)
rysio
Terminator

Postprzez r00t » środa, 19 kwi 2006, 16:47

rysio napisał(a):p.s. ależ dżaźni mię jak ktoś usiłuję uwznioślić swoją wypowiedź wyszukanym słownictwem... a w takim celu jeszcze.... żeby odwrócić uwagę od tematu to dopiero dżaźniąca działalność!!!! :)

hehe... a "Długi" jest mistrzem świata w pompowaniu pompatycznością swoich rozważań na nierzadko prozaiczne tematy... ;)
r00t
Administrator

Postprzez r00t » środa, 19 kwi 2006, 18:29

Długoimienny napisał(a):r00t, ja się zastanawiam nad dwoma rzeczami:

1. Temat dotyczy rankingu uczelni a nie zasadności lub prawa do wykorzystywania symboli uczelni przez studentów. Jak facet ma coś do mnie, to od tego jest "pw", tak? Znasz regulamin? Forum to nie komunikator.

2. Jeżeli aksjologia lub cokolwiek innego ze słownictwa powszechnie używanego, być może nie w slangu internetowym i młodzieżowym, jest pompatyczne według ciebie, no to sorry. Dla mnie słowo "aksjologia" zastępuje zdanie wyjąsniające składające się z 11 słów. Jak ktoś nie rozumie, trudno, niech sięgnie do słownika wyrazów obych Kopalińskiego. Jest tam także takie słowo jak cement, ferment, minister oraz administrator. Mam nadzieję, że jeszcze nie pękliście od tego pompatyzmu. :twisted:

... nom.. znam regulamin... jeżeli możesz, napisz to zdanie wyjaśniające składające się z 11 słów które można zastąpić słowem aksjologia...
r00t
Administrator

Postprzez rysio » środa, 19 kwi 2006, 19:13

mi nie pasuje, ale pal to sześć ;)
rysio
Terminator

Postprzez Colberg » środa, 19 kwi 2006, 19:19

Wymądrzasz się. Jakbyś nie mieszał polszczyzny ogólnej z pseudo-filozoficznym bełkotem byłoby wszystko w porządku. Ale nie. Wolisz pokazać światu, że znasz "obce słowa" :lol:
A tak na poważnie, sądzę że nie do końca rozumiesz znaczenie słowa "aksjologia". Mówiąc jaśniej: używasz go w złym (wlaściwym tylko dla siebie) kontekście.
Aha. Jeszcze jedno. Zerknij na definicję pełną tego słowa. żeby nie było, też w encyklopedii PWN:
http://encyklopedia.pwn.pl/1175_1.html
Colberg
Ważniak

Postprzez r00t » środa, 19 kwi 2006, 19:21

kończąc... na wiki masz szerzej wyjaśnione co to znaczy... dla mnie to jest termin związany z filozofią... dziedzina rozważań nad wartościami określonego rodzaju, np. moralnymi, estetycznymi, poznawczymi, ekonomicznymi, religijnymi... a z szerszej definicji dowiemy się że to ogólna teoria wartości, nauka o wartościach, wieloaspektowe rozważania teoretyczne dotyczące pojęcia wartości, wywodzące się z etycznych koncepcji dobra.

więc... może się nie znam ale używanie tego słowa zamiast stwierdzenia "nie wiem w jakim znaczeniu użyte zostało słowo wykorzystywać" (pomijając fakt, że każdy średnio rozgarnięty człowiek zrozumie że chodzi o znak graficzny na stronie www) jest wielkim przesadyzmem... delikatnie mówiąc...

EOT
r00t
Administrator

Postprzez BLAaa » środa, 19 kwi 2006, 20:03

Do tematu panowie.

Takie rankingi już nie powalaja na glebe, bo ta pierwsza dycha zazwyczaj powtarza się co rok. Może z niewielkimi zmianami w kolejności. Ja z kolei uważam, że tak na prawde i tak wszystko zalezy od studenta.
BLAaa
Uzależniony

Następna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze