Dżihad? czy jeszcze nie?

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Palacz Xthc » piątek, 17 lut 2006, 08:55

Tu niechodzi o poglądy tylko o wolność na , którą tak długo czekaliśmy . Ja chce być wolnym człowiekiem mówić co mi się podoba . A czy ludzie wieżący po publikacji przyrodzenia na krzyżu wyszli na ulice? Islam coraz bardziej zaczyna mi przypominać polityke Pisu .
RPis stanowczo NIE :!: :!: :!:
Palacz Xthc

Dżihad

Postprzez Hayes » sobota, 18 lut 2006, 20:17

Oj chyba na Bliskim Wschodzie zacznie się od nowa
:? :? Hamas się raczej z Izraelczykami nie dogada ;/
Hayes
Dyskutant

Postprzez astic » sobota, 18 lut 2006, 21:36

Tak na prawdę to nie możemy zrozumieć wyznawców islamu szczególnie tych z krajów arabskich, inna kultura, inne obyczaje i w końcu inna mentalność. Nie możemy od siebie wymagać zrozumienia istoty sprawy to tak jak byśmy chcieli żeby Amerykanie ( swoją drogą najgłupszy naród świata ) zrozumieli Kargula i Pawlaka albo filmy Bareji to jest nie do przeskoczenia dla nich.

Hayes napisał(a):Naprawdę popieram Duńczyków na całej linii....
Islam to religia która nie dorasta do naszych czasów :nie:

Nie można porównywać dwóch różnych Religi. Islam sam w sobie jest religią pokojową. Dla tych którzy zaczną zaraz rzucać hasłami dżihad czy święta wojna polecam lekturę Koranu dżihad to walka ze swoimi ,,ułomnościami” i nie możnością całkowitej wiary. Tak w wielkim skrócie.
Hayes napisał(a):Oni widzą tylko to co chcą widzieć....
a poza tym walczą ze wszystkimi, nie tylko z chrześcijanami :!:

W sumie to po części ja się im nie dziwie. Mieszkają ponoć w suwerennych krajach a tak na prawdę dzięki ropie non stop są najeżdżani przez inne kraj (np.: USA ) pod pretekstem utrzymania porządku a tak naprawdę wszystko kręci się w okuł ropy. Jeżeli chodzi o Chrześcijan no cóż dawno, dawno temu kiedy to większość muzułmanów nie zdawała sobie sprawy z istnienia chrześcijaństwa i żyli sobie spokojnie na pustyni nie przeszkadzając ni komu. Aż tu któregoś pięknego dnia najechali ich chrześcijanie i zaczęli mordować i rabować i imię Boga i pod pretekstem nawracania okupowali Ich państwo.
astic
Mistrz klawiatury

Gadu-Gadu: 1821978

Postprzez Demurrer » sobota, 18 lut 2006, 22:13

astic napisał(a):
Islam sam w sobie jest religią pokojową. Dla tych którzy zaczną zaraz rzucać hasłami dżihad czy święta wojna polecam lekturę Koranu .

Czytałeś cały Koran? Nie ma tam tekstów o mordowaniu niewiernych? Pytam, bo ja nie czytałem.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez report5 » sobota, 18 lut 2006, 22:22

przyjdą a wtedy mohery wyjda na pole z nagimi mieczami
report5

Postprzez Demurrer » sobota, 18 lut 2006, 22:24

Czyli wojna światów, a i tak wszystkich wirusy wykończą.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez marek » sobota, 18 lut 2006, 22:57

Wojna kultur, wojna wyznań, wojna wartości.
W przeciwieństwie do nas, europejczyków, ciągle pamietają o korzeniach z których wyrośli, o wartościach jakie im wpajano w dzieciństwie. Moze to skutek rozwoju społecznego, technokracji, swobody myśli ale w imie poprawności politycznej żyjemy bez jasnego formułowania wartości kulturowych. Islam, czy wojowniczy, czy łagodny na każdym kroku reguluje życie człowieka. Nam wystarcza internet i TV.
marek
V.I.P

Postprzez Demurrer » sobota, 18 lut 2006, 23:09

joshua napisał(a):
W przeciwieństwie do nas, europejczyków, ciągle pamietają o korzeniach z których wyrośli, o wartościach jakie im wpajano w dzieciństwie. .

Judeochrześcijańska kultura śródziemnomorska, której jesteśmy częścią, ma bardzo jasne i solidne wartości i korzenie kulturowe. To dopiero najnowsze ruchy lewicowo- alterglobalistyczno- lewacko- anarchistyczno-politycznie poprawne, rozmywają wszystko i chcą abyśmy o tych korzeniach zapomnieli i udawali, że nasz świat zbudowali ojcowie - założyciele Wspólnot Europejskich.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez marek » sobota, 18 lut 2006, 23:34

E taaam Zarzucie. Równie dobrze możesz oskarzać UE o loty miedzyplanetarne. Jako społeczeństwa gdzieś zatraciliśmy się w poprawności politycznej. Islam nienawidzi nas i jednocześnie żyje z pomocy Europy. Dotujemy emigrantów, dotujemy Palestynę. Świat islamu w przeciwieństwie do Europy szanuje swoje wartości, a my w imię poprawności politycznej, swobody wypowiedzi niszczymy nasze korzenie. Jednym nie przeszkadza okładka z Madonną, innych obraża a nie widzą nic złego w karykaturach Mahometa. Jeszcze inni uwazaja ze lepsza od ściany z krzyżem jest ściana bez krzyża, bo, a nuż wejdzie tu jakiś innowierca. Tym, którym nie podobają się muzułmańskie chusty w szkołach nie przeszkadza kolczyk w nosie, bo jest bardziej europejski. Jako społeczeństwa nie potrafimy zająć stanowiska i bronić idei, jakiejkolwiek. Zżerają nas wewnętrzne spory i tyle.
marek
V.I.P

Postprzez Demurrer » sobota, 18 lut 2006, 23:42

joshua napisał(a):E taaam Zarzucie. Równie dobrze możesz oskarzać UE o loty miedzyplanetarne. Jako społeczeństwa gdzieś zatraciliśmy się w poprawności politycznej. .

W 100 % się zgadzam.

Co do UE, to nigdzie nie napisałem o UE :wink:

Podałem jako przykład, bo Unia staje się strażnikiem tej właśnie chorej poprawności politycznej.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez marek » sobota, 18 lut 2006, 23:55

Demurrer napisał(a):dopiero najnowsze ruchy lewicowo- alterglobalistyczno- lewacko- anarchistyczno-politycznie poprawne, rozmywają wszystko i chcą abyśmy o tych korzeniach zapomnieli i udawali, że nasz świat zbudowali ojcowie - założyciele Wspólnot Europejskich.
UE - wcześniej Europejska Wspólnota Gospodarcza, ale błagam, nie cofaj mnie do Wspólnoty Wegla i Stali, wiem o niej. Ojcowie założyciele - często podobne zwroty padają o Robercie Schumanie, Monnecie i Adenauerze. To co? Wracamy do wałkowaia islamu czy koniec tematu?
marek
V.I.P

Postprzez Demurrer » niedziela, 19 lut 2006, 00:00

joshua napisał(a):
Demurrer napisał(a):dopiero najnowsze ruchy lewicowo- alterglobalistyczno- lewacko- anarchistyczno-politycznie poprawne, rozmywają wszystko i chcą abyśmy o tych korzeniach zapomnieli i udawali, że nasz świat zbudowali ojcowie - założyciele Wspólnot Europejskich.
UE - wcześniej Europejska Wspólnota Gospodarcza, ale błagam, nie cofaj mnie do Wspólnoty Wegla i Stali, wiem o niej. Ojcowie założyciele - często podobne zwroty padają o Robercie Schumanie, Monnecie i Adenauerze. To co? Wracamy do wałkowaia islamu czy koniec tematu?

Co to ojców założycieli to właśnie o nich mówiłem. Co do UE a EWG, to nie tak, ale blisko. Lepiej jednak wracajmy do islamu, bo nam wykoszą rozmowę.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez marek » niedziela, 19 lut 2006, 00:03

Poza tym jeżeli chcesz dołączyc do pojęcia wspólnot kraje Europy Środokowo-Wschodniej to faktycznie odbyło sie tutaj pranie mózgów i próba zmiany wartości ale problem od lat dotyczy Europy Zachodniej a nie nas. To one mają problem z muzułmanami. Z różnych powodów. I to w Europei Zachodniej a nie na Bałkanach rozpoczął się najnowszy konflikt ze światem islamu. My możemy pochwalić się wojnami etnicznymi na Bałkanach.

[ Dodano: 2006-02-19, 00:08 ]
No właśnie, rżnęli się kilka lat bez opamiętania, dokonywali czystek etnicznych i jakoś nie wywołało to tak powszechnego oburzenia. Była woja, byli Ameryaknie (kogo bronili?) było ONZ, jest trybunał w Hadze. To ciekawe. Ludzie mogą robić ze sobą prawie wszystko z cichym, milczącym, przyzwoleniem "dwóch świataów"

[ Dodano: 2006-02-19, 00:11 ]
I tylko ludzie, a wartosci są święte i niedotykalne. Może to jest to co nie robi na nas, europejczykach, wrażenia a dla nich jest sensem zycia?
marek
V.I.P

Postprzez Demurrer » niedziela, 19 lut 2006, 00:11

joshua napisał(a):Poza tym jeżeli chcesz dołączyc do pojęcia wspólnot kraje Europy Środokowo-Wschodniej to faktycznie odbyło sie tutaj pranie mózgów i próba zmiany wartości ale problem od lat dotyczy Europy Zachodniej a nie nas. .

Masz rację. Jednak wszystko co się dzieje na zachodzie przychodzi za kilka lat do nas. Prędzej czy później musimy się borykać z tymi samymi problemami.

U nas natomiast jest chyba jednak większe parcie na bycie „poprawnym” i ludzie chcąc nadrobić dzielący nas dystans do „zachodu” , szybciej łykają różne głupoty, żeby tylko być bardziej europejskim.

Jeśli chodzi o muzułmanów, to możemy mieć raczej tylko problem z imigrantami z byłych republik. Natomiast nasi , że tak się wyrażę rodowici muzułmanie, (głównie potomkowie Tatarów) należą w mojej ocenie do naszego kręgu kulturowego. Są częścią tego społeczeństwa. Szkoda, że takimi dyskusjami, mimowolnie ich dotykamy.

[ Dodano: 19 Luty 2006, 00:15 ]
joshua napisał(a):
No właśnie, rżnęli się kilka lat bez opamiętania, dokonywali czystek etnicznych i jakoś nie wywołało to tak powszechnego oburzenia. Była woja, byli Ameryaknie (kogo bronili?) b

Sięgając najbliżej w czasie, to Amerykanie bronili muzułmanów z Kosowa.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez marek » niedziela, 19 lut 2006, 00:21

"Kogo bronili" to było pytanie retoryczne, może mała prowokacja, ale neizamierzona.

Widzisz nawet jeżeli kogokolwiek nasza dyskusja może oburzać (mam nadzieję, że nie) to nie mamy chyba zamiaru kogokolwiek obrażać? Mogę napisac to wprost, zeby rozwiać jakieś watpliwości, jeżeli pwostaną. Drwina z religii i symboli religijnych jest objawem zidiocenia. Każdy ma prawo wierzyć i oczekiwać szacunku wobec swojego wyznania, jeżeli jest ono zgodne z normami społecznymi i etycznymi.
marek
V.I.P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze