Jakosc sieci TKK

Tutaj piszemy o sprawach związanych z naszą siecią komputerową. Uwagi, komentarze, propozycje.

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez good » wtorek, 27 gru 2011, 12:06

ok dokonałem zgłoszenia telefonicznego tzn żona bo ja jestem w pracy...to tak na wypadek gdyby przy zgłoszeniu numer ip był potrzebny czy coś... Jak widać po moich testach łącze nie działa tak jak powinno... I teraz najlepsze pan zgłaszający kazał żonie zrobić test przy pomocy testera tego z forum... Z tego co wiem to on nie jest zbyt wiarygodny to połączenie mój pc serwer tkk dobrze rozumiem?no i r00t jak możesz sprawdzić po ip czy było zgłoszenie skoro nikt o ip nie pyta? W końcu pan stwierdził że internet u mnie działa prawidłowo... I to jest zgłaszanie wam awari...
Avatar użytkownika
good
Twardziel
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 1 wrz 2007, 15:16

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez r00t » wtorek, 27 gru 2011, 12:17

Złooo napisał(a):I tu odpowiedz jest prosta, czesc zgloszen - dotyczylo poprostu calosci sieci - odp czekac. Wiekszosc awarii jednak wystepuje juz po tym jak Wasze biuro jest zamkniete - to gdzie dzwonic ?

Pozatym nie powiesz mi, ze powyzsze wyniki sa wynikami poprawnymi, a jak widac nie tylko ja posiadam ten problem.


Jeżeli awaria wystąpiła o godzinie o której nikt nie odbiera telefonów to przecież można zadzwonić następnego dnia rano i opisać problem. Na pewno nikt tego nie oleje tylko sprawdzi co się dzieje.

Dodatkowo, każdy test, który robisz na naszym speedteście możemy sprawdzić.

Ja nie twierdzę, że jest dobrze u ciebie, Twierdzę tylko, że tak naprawdę nie kiwnąłeś palcem żeby to zmienić. Zamiast tego robisz szum na forum, czyli w miejscu, które nie służy zgłaszaniu problemów technicznych(!).

A jeżeli dzwoniłeś w czasie globalnych awarii i usłyszałeś, że "trzeba czekać" (co jest chyba oczywiste), to po ogłoszeniu, że już jest po problemie (globalnym) trzeba dzwonić i dać znać, że "u mnie dalej jest źle".

Narzekasz, ale problemów nie zgłaszasz oficjalnymi kanałami - nie sądzisz, że to jest trochę dziwne zachowanie?

To samo inny użytkownik tego forum, zamieszcza na innych portalach wyniki speedtesta, które są w 100% zgodne z tym co ma de facto w umowie i twierdzi, że powinien mieć więcej. A żeby mieć więcej musi podpisać aneks do umowy, bo cały czas obowiązują go stare limity... Tyko że on nie zadzwoni, nie zapyta, nie dowie się co jest grane... potrafi tylko siać zamęt na forach...
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez r00t » wtorek, 27 gru 2011, 12:22

good napisał(a):ok dokonałem zgłoszenia telefonicznego tzn żona bo ja jestem w pracy...to tak na wypadek gdyby przy zgłoszeniu numer ip był potrzebny czy coś... Jak widać po moich testach łącze nie działa tak jak powinno... I teraz najlepsze pan zgłaszający kazał żonie zrobić test przy pomocy testera tego z forum... Z tego co wiem to on nie jest zbyt wiarygodny to połączenie mój pc serwer tkk dobrze rozumiem?no i r00t jak możesz sprawdzić po ip czy było zgłoszenie skoro nikt o ip nie pyta? W końcu pan stwierdził że internet u mnie działa prawidłowo... I to jest zgłaszanie wam awari...


To ja rozmawiałem z tą panią, i powiedziałem że proszę trochę po testować łącze, bo problemy były rzeczywiście w święta. Ta pani wykonała trzy testy przy mnie i dwa były lekko poniżej 10 mbps jeden powyżej 10... Czyli łącze potrafi się obciążyć poprawnie. Dlatego poprosiłem o obserwację i w razie problemów o kolejny telefon.

Nie powiedziałem, że łącze działa poprawnie, powiedziałem, że na ten moment działa poprawnie, a to jest różnica.

mały update:

Nie martw się o IP. Ja nie muszę pytać o to, wystarczy mi adres zamieszkania i mogę poznać IP i wiele innych rzeczy związanych z pracą modemu.

To jest ping do twojego modemu wykonany przed momentem:

Kod: Zaznacz cały
PING x.x.x.x (x.x.x.x) 1492(1520) bytes of data.
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=1 ttl=63 time=24.4 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=2 ttl=63 time=23.7 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=3 ttl=63 time=22.7 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=4 ttl=63 time=32.4 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=5 ttl=63 time=20.3 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=6 ttl=63 time=26.5 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=7 ttl=63 time=27.4 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=8 ttl=63 time=25.3 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=9 ttl=63 time=23.0 ms
1500 bytes from x.x.x.x: icmp_seq=10 ttl=63 time=25.4 ms
--- x.x.x.x ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9044ms
rtt min/avg/max/mdev = 20.393/25.163/32.458/3.102 ms


Wszystko na ten moment wygląda dobrze. Poza tym, ta pani powiedziała o powoli otwierających się stronach. Tymczasem, strony będą "fruwały" przy prędkości 2 mbps, a u ciebie, jest grubo powyżej dwóch mbps. Przyczyn złego działania stron może być dużo więcej i nie wszystkie związane są z działaniem samego łącza.

Zadzwoń, pogadamy, powiem co trzeba sprawdzić i na co zwrócić uwagę.
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez good » wtorek, 27 gru 2011, 12:32

o fajnie że z Tobą rozmawiała:) tylko że ten test na stronie tkk zawsze pokazuje kosmiczna szybkość łączą a np nie da się włączyć filmiku z yt ciągle obciążenie łącza wacha się tak między 80a120 KB/s co chyba nie jest prawidłową wartością... Tak jak powiedziałeś mojej żonie sprawdzimy przez parę dni i znowu zadzwonimi ale powiem ci że mam tak od dłuższego czasu...myślałem że to wina mojego sprzętu ale to łącze jest tak wolne:( przykład siedzę przy kompie znajomy z bloku obok wysyła mi link filmiku on go ogląda w 1080p bez problemu a u mnie nie da się nawet w 240p bo tak wolno pobiera...tak jest od dłuższego czasu jeszcze przed awaria świąteczna...
Avatar użytkownika
good
Twardziel
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 1 wrz 2007, 15:16

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez r00t » wtorek, 27 gru 2011, 12:39

good napisał(a):o fajnie że z Tobą rozmawiała:) tylko że ten test na stronie tkk zawsze pokazuje kosmiczna szybkość łączą a np nie da się włączyć filmiku z yt ciągle obciążenie łącza wacha się tak między 80a120 KB/s co chyba nie jest prawidłową wartością... Tak jak powiedziałeś mojej żonie sprawdzimy przez parę dni i znowu zadzwonimi ale powiem ci że mam tak od dłuższego czasu...myślałem że to wina mojego sprzętu ale to łącze jest tak wolne:( przykład siedzę przy kompie znajomy z bloku obok wysyła mi link filmiku on go ogląda w 1080p bez problemu a u mnie nie da się nawet w 240p bo tak wolno pobiera...tak jest od dłuższego czasu jeszcze przed awaria świąteczna...


Zobacz update mojego posta....

Ten test jest dobry. Ja jak testuję łącze z GTSem to też na ich serwerze.. a nie gdzieś tam. Nie będę teraz tłumaczył dlaczego tak się robi. Ale jak chcesz się dowiedzieć, nie ma problemu mogę wyjaśnić przez telefon.
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez good » wtorek, 27 gru 2011, 13:07

mam grubo ponad 2mbps a abonament płace do 10mb i uważam że te 2mb to jednak chyba trochę mało prawda? Gdybym miał pakiet MINI to nawet bym się nie odezwał a tak to marudze ;) niestety w pracy nie mogę tak swobodnie korzystać z telefonu jak z internetu :( jeśli mi się uda to napewno zadzwonie bo jestem ciekawy co powiesz:) a jeszcze pytanko mam czy normalne jest że modem "trzeszczy"?(odgłos przypominający zwarcie) Tzn od jakiegoś czasu wydaje dziwne odgłosy jak jest włączony...wcześniej jakoś tego nie zaobserwowalem
Avatar użytkownika
good
Twardziel
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 1 wrz 2007, 15:16

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez r00t » wtorek, 27 gru 2011, 13:13

good napisał(a):mam grubo ponad 2mbps a abonament płace do 10mb i uważam że te 2mb to jednak chyba trochę mało prawda? Gdybym miał pakiet MINI to nawet bym się nie odezwał a tak to marudze ;) niestety w pracy nie mogę tak swobodnie korzystać z telefonu jak z internetu :( jeśli mi się uda to napewno zadzwonie bo jestem ciekawy co powiesz:) a jeszcze pytanko mam czy normalne jest że modem "trzeszczy"?(odgłos przypominający zwarcie) Tzn od jakiegoś czasu wydaje dziwne odgłosy jak jest włączony...wcześniej jakoś tego nie zaobserwowalem


Nie zrozumiałeś mnie z tymi 2 mbps. Może być tak, że z jakiegoś powodu nawet 100 mbps będzie u ciebie powodowało, że strony będą "muliły". Tylko o to mi chodziło, a nie o to że jest dobrze jak są 2 mbps.
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez good » wtorek, 27 gru 2011, 13:25

ok rozumiem ale zrozum że te 2mb to chyba trochę mało prawda? Poza tym co z tymi odgłosami z modemu to normalne?właśnie żona mi pisała że net padł tylko pierwsza dioda się święci
Avatar użytkownika
good
Twardziel
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 1 wrz 2007, 15:16

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez Złooo » wtorek, 27 gru 2011, 16:11

Po kontakcie z tkk - wymiana modemu - na chwile obecna zdecydowanie lepiej

Obrazek
Złooo
Bywalec
 
Posty: 26
Dołączył(a): poniedziałek, 6 gru 2010, 21:04

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez Palacz » wtorek, 27 gru 2011, 23:59

Root chciał bym zauważyć , że jak coś piszesz to należy to sprawdzić .
Jeżeli tak jest to jest to i wyłącznie wasza wina .
W jaki sposób przechodząc z pakietu gold na mini ,można nagle zmienić na pakiet którego nie macie w ofercie ?
Palacz
Dyskutant
 
Posty: 168
Dołączył(a): środa, 10 maja 2006, 06:23

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez r00t » środa, 28 gru 2011, 09:26

Wiem co piszę i sprawdziłem to. Za to ty nie masz pojęcia co robisz i co piszesz.

Spójrz na stronę www i zobacz od kiedy obowiązuje "nowe" mini. Obowiązuje od 13 grudnia. Czyli DO 13 grudnia mini było 512/128 kbps. Twoja umowa zmieniona została WE WRZEŚNIU. W tamtym czasie mini wynosiło 512/128 kbps, czyli twoje speedtesty są jak najbardziej poprawne, bo obowiązują cię stare warunki(!). I będą obowiązywały dopóki osoba, która ma z nami umowę nie przyjdzie i nie podpisze aneksu.

Cały czas robisz szum a tak naprawdę nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Nie zadzwonisz, nie zapytasz tylko bijesz pianę.

Na dodatek kłamiesz publicznie na innych stronach, a to jest dość nieodpowiedzialne zachowanie.
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez Palacz » środa, 28 gru 2011, 09:34

W takim razie przepraszam za swoje pie.... .
Jest to moje nie dopatrzenie i mój błąd .
Nie wiedziałem , że się zmieniło bo to jest internet u rodziców ja korzystam z innego .
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd i odszczekuję to co powiedziałem , pisałem na Tkk Kołobrzeg i Ciebie .

Czyli trzeba przyjść podpisać aneks ?
Palacz
Dyskutant
 
Posty: 168
Dołączył(a): środa, 10 maja 2006, 06:23

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez r00t » środa, 28 gru 2011, 09:37

Palacz napisał(a):Czyli trzeba przyjść podpisać aneks ?


Tak, wystarczy podpisać aneks, żeby za ten sam abonament mieć 2,5 mbps.
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez Palacz » środa, 28 gru 2011, 10:09

Dziękuje i jeszcze raz przepraszam za wprowadzanie w błąd .
Robiłem to nie świadomie byłem pewien , że te do 2,5 było cały czas .
Palacz
Dyskutant
 
Posty: 168
Dołączył(a): środa, 10 maja 2006, 06:23

Re: Jakosc sieci TKK

Postprzez good » środa, 28 gru 2011, 10:22

telefon do tkk = wymiana modemu i jak na razie internet funkcjonuje prawidłowo. Pakiet standard transfer w testach około 8mbps a nie 2mbps jak było wcześniej... Swoją droga tkk ma jakiegoś pecha do modemów bo przy mnie 3 osoby zgłaszały awarie
Avatar użytkownika
good
Twardziel
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 1 wrz 2007, 15:16

Poprzednia strona

Powrót do :: wsk - tkk

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron