sygnał HD

Tutaj piszemy o sprawach związanych z naszą siecią komputerową. Uwagi, komentarze, propozycje.

sygnał HD

Postprzez good » poniedziałek, 6 gru 2010, 10:05

Znowu zero informacji w okienku obsługi:/ pytam się pani w okienku co muszę mieć żeby odbierać kanaly hd z kablówki dowiedziałem się że albo dekoder hd(o zgrozo za 600zł) zakupiony od tkk CHYBA na własność...albo tv z dekoderem DVB i tu moje pytanie... Mam taki tv i niby jak wykupie kanały hd to w jaki sposób mam sygnał podać bo chyba nie przez euro złącze jak to ma miejsce z cyfrową kablówką...
Avatar użytkownika
good
Twardziel
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 1 wrz 2007, 15:16

Re: sygnał HD

Postprzez r00t » poniedziałek, 6 gru 2010, 10:27

Pani w okienku powiedziała wszystko... bo tak właśnie jest. Jeżeli chcesz odbierać kanały HD to:

1. dekoder HD (nie koniecznie kupiony w TKK, możesz kupić sobie na Allegro lub w sklepie, musi obsługiwać DVB-C i system kodowania Conax, może mieć też uniwersalny port CI w który można włożyć moduł systemu Conax lub każdy inny)

2. TV z tunerem DVB-C i portem CI... moduł do TV także możesz kupić na Allegro lub w sklepie... TKK sprzedaje moduły Conax firmy Technisat.

Co do reszty... nie rozumiem, jeżeli masz TV z tunerem DVB-C to co chcesz podłączać i gdzie przez to Euro? Jeżeli odbierasz sygnał cyfrowy (SD/HD) telewizorem to nic nigdzie nie trzeba podłączać. Wkładasz moduł i kartę do TV i tyle...
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: sygnał HD

Postprzez good » poniedziałek, 6 gru 2010, 13:27

Mam rozumieć że jak kupię moduł CI to wkładam w niego kartę i wszystko w tv? Ten dekoder co dostałem musze oddać bo już będzie zbędny tak?sygnał normalnie z gniazda kablem antenowym podaje do tv? Wiem męcze ale w tym temacie zielony jestem:(
Avatar użytkownika
good
Twardziel
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 1 wrz 2007, 15:16

Re: sygnał HD

Postprzez gryb14 » poniedziałek, 6 gru 2010, 14:29

Dokładnie tak. Kupujesz moduł Conax wkładasz do telewizora w moduł kartę TKK i wszystko śmiga .Przynajmniej u mnie :wink: łacznie z kanałam HD których jest coraz wiecej w ofercie TKK
gryb14
Coś tam napisał
 
Posty: 50
Dołączył(a): piątek, 12 gru 2008, 13:39

Re: sygnał HD

Postprzez Generał » wtorek, 7 gru 2010, 00:47

Czy czasem nie powinno być tak, iż w skanowaniu kanałów cyfrowych telewizor widzi kanały, ale (z powodu braku modułu CI) ich nie dekoduje? Ja na Złotej nie widziałem żadnych kanałów cyfrowych (telewizor obsługuje DVB-C, pakiet AZART).
Generał
Coś tam napisał
 
Posty: 72
Dołączył(a): poniedziałek, 2 cze 2003, 12:11

Re: sygnał HD

Postprzez gryb14 » wtorek, 7 gru 2010, 14:31

Czy czasem nie powinno być tak, iż w skanowaniu kanałów cyfrowych telewizor widzi kanały, ale (z powodu braku modułu CI) ich nie dekoduje? Ja na Złotej nie widziałem żadnych kanałów cyfrowych
żeby telewizor widział kanały cyfrowe musi być podpisana umowa z TKK na przesyłanie takowych kanałów w innym wypadku będzie widział tylko analogowe
gryb14
Coś tam napisał
 
Posty: 50
Dołączył(a): piątek, 12 gru 2008, 13:39

Re: sygnał HD

Postprzez r00t » wtorek, 7 gru 2010, 19:02

Generał napisał(a):Czy czasem nie powinno być tak, iż w skanowaniu kanałów cyfrowych telewizor widzi kanały, ale (z powodu braku modułu CI) ich nie dekoduje? Ja na Złotej nie widziałem żadnych kanałów cyfrowych (telewizor obsługuje DVB-C, pakiet AZART).


Dokładnie tak. Telewizor z tunerem DVB-C wyskanuje kanały cyfrowe nawet bez modułu CI i karty... wyskanuje, ale nie będzie można ich oglądać (z małymi wyjątkami, kilka kanałów idzie testowo).
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: sygnał HD

Postprzez gryb14 » wtorek, 7 gru 2010, 20:17

W takim razie przepraszam za błedną informację
gryb14
Coś tam napisał
 
Posty: 50
Dołączył(a): piątek, 12 gru 2008, 13:39

Re: sygnał HD

Postprzez good » poniedziałek, 20 gru 2010, 13:24

A coś jeszcze:) sygnał HD idzie w 1080p czy w 1080i ?
Avatar użytkownika
good
Twardziel
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 1 wrz 2007, 15:16

Re: sygnał HD

Postprzez j0shu4 » poniedziałek, 20 gru 2010, 21:50

z pewnością 1080i a częściej stawiałbym na 720p :) z czego słyną dostępne w naszym kraju kanały HD z bitrate 5-10 mbits/s
Avatar użytkownika
j0shu4
Moderator
 
Posty: 1559
Dołączył(a): wtorek, 3 cze 2003, 21:54
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: sygnał HD

Postprzez r00t » środa, 22 gru 2010, 11:22

Obraz w TV cyfrowej HD kodowany jest w pełnym 1920x1080 (a dokładniej 1088) z szybkością 25 klatek na sekundę (czyli progresywnie).

A to jak jest wyświetlany (p/i) zależy już od dekodera i TV. Np. dekoder HD Homecast potrafi wypuścić na wyjście HDMI tylko 1080i...

Inną sprawą jest to, że niektóre programy czy filmy są "upskalowane" do 1920x1080... bo po prostu zostały nagrane lub zakupione przez stację TV w rozdzielczościach SD, ale to nie zmienia faktu, że przez kanał transmisyjny nadal leci materiał w pełnej rozdzielczości HD.

Nie spotkałem się z kanałem HD który nadawałby 720p. Przynajmniej w TKK nie ma żadnego takiego.
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: sygnał HD

Postprzez j0shu4 » środa, 22 gru 2010, 12:41

r00t napisał(a):Obraz w TV cyfrowej HD kodowany jest w pełnym 1920x1080 (a dokładniej 1088) z szybkością 25 klatek na sekundę (czyli progresywnie).

A to jak jest wyświetlany (p/i) zależy już od dekodera i TV. Np. dekoder HD Homecast potrafi wypuścić na wyjście HDMI tylko 1080i...

Inną sprawą jest to, że niektóre programy czy filmy są "upskalowane" do 1920x1080... bo po prostu zostały nagrane lub zakupione przez stację TV w rozdzielczościach SD, ale to nie zmienia faktu, że przez kanał transmisyjny nadal leci materiał w pełnej rozdzielczości HD.

Nie spotkałem się z kanałem HD który nadawałby 720p. Przynajmniej w TKK nie ma żadnego takiego.

np. eurosport HD czy eurosport 2 HD , programy upscalowane to np. Fox Life HD czy AXN HD
Avatar użytkownika
j0shu4
Moderator
 
Posty: 1559
Dołączył(a): wtorek, 3 cze 2003, 21:54
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: sygnał HD

Postprzez r00t » środa, 22 gru 2010, 13:20

j0shu4 napisał(a):np. eurosport HD czy eurosport 2 HD , programy upscalowane to np. Fox Life HD czy AXN HD


Ale co Eurosport HD? ESP HD i ESP 2 HD lecą w 1920x1088 25 ramek na sekundę...
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: sygnał HD

Postprzez j0shu4 » środa, 22 gru 2010, 15:48

cytat z forum hdtv
"Eurosport HD na początku istnienia programu umieszczał błędny napis Full HD. Jednak telewizja nie jest przesyłana w 1080p. Native HD w przypadku Eurosportu oznacza 720p, w którym obraz przesyłają m.in C+ Sport HD i wiele innych programów. A i NFL i NHL a także Liga mistrzów sa puszczane w 720p, więc rozdzielczość jest taka sama. Nie pisz głupot, że tylko Eurosport i nSport przesyłają obraz w 720p. Native to rozdzielczość natywna a taką w tej chwili dla TV jest 720p. w obrazie takim przesyłane też są Filmy, Ligi zagraniczne na C+, filmy przyrodnicze na Discovery i NG HD i wiele innych, "

faktycznie czesto pojawia sie oznakowanie true hd lub native hd
Avatar użytkownika
j0shu4
Moderator
 
Posty: 1559
Dołączył(a): wtorek, 3 cze 2003, 21:54
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: sygnał HD

Postprzez r00t » czwartek, 23 gru 2010, 12:08

No tak, ale obraz idzie zawsze w 1080p... po prostu czasami materiał jest upskalowany jak nagrany jest w niższej rozdzielczości.

Enkodery brodcastowe programów HD zawsze nadają full HD... bez względu na to jaki materiał jest podany na ich wejście. Nawet filmy z Youtube będą przeskalowane do 1080p podczas nadawania.
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Następna strona

Powrót do :: wsk - tkk

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości