Co sie dzieje z PHP na serwerze tkk?

Tutaj piszemy o sprawach związanych z naszą siecią komputerową. Uwagi, komentarze, propozycje.

Postprzez r00t » piątek, 23 wrz 2005, 08:50

..a co sie dzieje ? ..nic sie nie zmienilo w konfiguracji... zmienil sie numerek wersji na najnowsze PHP4 ... wiec jezeli cos nie dziala to jest wina skryptu nie ustawien...

poza tym wiedze ze twoje strona dziala.....
r00t
Administrator

Postprzez r00t » piątek, 23 wrz 2005, 10:22

register_globals nie działa i nie będzie już działał nigdy... nie chodzi tu tylko o konta użytkowników ale o globalne ustawienia czyli forum i stronę tkk też...
r00t
Administrator

Postprzez r00t » piątek, 23 wrz 2005, 10:59

..wiec tak.... php na kontach uzytkownikow to przywilej.. nie mus... nic nie zostalo wylaczone wszystko dziala... dobre skrypty beda dzialac... czy globale sa wlaczone czy nie... nie ma to dla nich znaczenia.... poza tym wylaczenie tego jest zalecane przez autorow php.... nie o wszystkich ustawieniach zwykly uzytkownik musi wiedzic... a jezeli cos nie dziala zawsze mozna zapytac....
r00t
Administrator

co działa w php?

Postprzez rysio » piątek, 7 paź 2005, 07:53

mam taki problem, ze skrypt ktory mam na stronie, dziala doskonale na krasnalu u mnie na komputerze, ale cos jakos nie chce na tkk.pl.
czy ktos jest w stanie pomoc, znajac sie na tym na tyle, aby stwierdzic co w skrypcie jest nie si?
jesli chcesz pomoc, umiesc odp na te wiadomosc, podajac email
dziekuje wszystkim chetnym pomocnikom

p.s. a do admina mam pytanie: czy mozna sie gdzies dowiedziec o konfiguracji php na serwerze?
rysio
Terminator

Postprzez r00t » piątek, 7 paź 2005, 08:24

jest taka zasada... im mniej użytkowicy wiedzą o systemie tym lepiej...

sprawdź swoje skrypty pod kątem "global_registers" ...na tkk.pl są one wyłączone.

reszta ustawień nie ma znaczenia dla zwykłego użytkownika. wszystkie skrypty na tkk.pl na nich działają.. między innymi forum...

jeżeli skrypty zapisuja jakieś pliki na dysku sprawdź prawa dostępu do tych plików... muszą one mieć ustawione atrybuty zapisywania dla wszystkich.
r00t
Administrator

Postprzez rysio » sobota, 8 paź 2005, 17:42

ustawilem na plikach ktore maja byc przez skrypt zmieniane (czyli plikach .gb - z nich php wyswietla dane; wyswietlanie jest ok, bo jak wpisalem recznie do tych plikow jakies znaki, to na stronie wyswietlilo prawidlowo) atrybuty zapisuj dla wszystkich, czyli 666. i nadal nie dziala

a jesli chodzi o "global_registers" to nie wiem o co w tym chodzi, sprawdzalem na oficjalnej str php ale nie za bardzo sie moglem dowiedziec o co w tym chodzi, za malo po prostu na ten temat wiem....

w takim razie prosze o sprecyzowanie jak mam sprawdzic skrypt pod katem register globals, bo nie wiem co mam sprawdzac... jesli to mozliwe prosze o wskazowki.. dziekuje z gory
rysio
Terminator

Powrót do :: wsk - tkk