Blokowanie dostępu do stron na routerze.

Wszystko co tyczy się sprzętu, sterowników i problemów z tym związanych.

Blokowanie dostępu do stron na routerze.

Postprzez astic » piątek, 8 paź 2010, 07:13

Znalazłem wątek w internecie.
Na routerze Linksys WAG 200G miałem zablokowaną naszą klasę wg. URL address. Wpisane tam miałem nasza-klasa.pl i nk.pl. Działało to bezproblemowo można powiedzieć, że od lat. I nagle w piątek przestał znienacka działać serwis ING Bussines Online. Po dwudniowych bojach doszedłem do tego, że blokowany jest właśnie przez moją regułę na naszą klasę. Jako, że adres tego serwisu to http://www.ingbank.pl, który ma końcówkę nk.pl!

I teraz pytanie: czy można w panelu tego routera wpisać jakąś regułę, tak aby blokowany był adres nk.pl a nie cała grupa adresów w formacie *nk.pl (mbank, aliorbank.pl itp.). Instrukcja na ten temat niestety milczy.
Ewentualnie może ktoś zna inny sposób na zablokowanie naszej klasy bez blokady banku.


Od nie dawna borykam się z podobnym problemem z tą różnica że mój router to D-link DIR-825. Wpisanie w regułe adresu ip nk.pl nic nie daje. Może tutaj ktoś podpowie jakieś rozwiązanie...
Avatar użytkownika
astic
Mistrz klawiatury
 
Posty: 330
Dołączył(a): niedziela, 30 sty 2005, 12:50
Lokalizacja: Kołobrzeg
Gadu-Gadu: 1821978

Re: Blokowanie dostępu do stron na routerze.

Postprzez r00t » piątek, 8 paź 2010, 08:26

Blokowanie po IP nie ma sensu bo ten adres może się zmieniać (klastry, systemy "keszujące" itp.), np nk.pl ma dwa adresy ip w tym momencie.

Spróbuj wpisać do filtra .nk.pl (nie nk.pl) i .nasza-klasa.pl
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Blokowanie dostępu do stron na routerze.

Postprzez astic » piątek, 8 paź 2010, 09:18

Wiedziałem że łatwo nie będzie wpisanie .nk.pl nic nie zmieniło.
Avatar użytkownika
astic
Mistrz klawiatury
 
Posty: 330
Dołączył(a): niedziela, 30 sty 2005, 12:50
Lokalizacja: Kołobrzeg
Gadu-Gadu: 1821978

Re: Blokowanie dostępu do stron na routerze.

Postprzez r00t » piątek, 8 paź 2010, 10:34

To spróbuj wpisać cały adres URL, czyli
http://nk.pl/
Avatar użytkownika
r00t
Administrator
 
Posty: 1115
Dołączył(a): czwartek, 29 maja 2003, 08:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Blokowanie dostępu do stron na routerze.

Postprzez astic » poniedziałek, 11 paź 2010, 11:44

r00t napisał(a):To spróbuj wpisać cały adres URL, czyli
http://nk.pl/


Router sam odcina http:// więc końcowy efekt jest taki jak bym wpisał same nk.pl ;/
Avatar użytkownika
astic
Mistrz klawiatury
 
Posty: 330
Dołączył(a): niedziela, 30 sty 2005, 12:50
Lokalizacja: Kołobrzeg
Gadu-Gadu: 1821978


Powrót do :: hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron