Jaruzelski odznaczony.

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Foreigner » piątek, 7 kwi 2006, 06:03

Zatwierdzil postanowienia, a nie listy osob. Ksiazeczki zas podpisal za niego pracownik. Zalosne. Wszyscy winni tylko nie ja. Najlepiej niech sie juz sam zwolni. ;/
Foreigner
Weteran

Postprzez Flo » piątek, 7 kwi 2006, 06:12

ktos mu podsunie prosbe o zrzeczenie sie prezydentury na rzecz Leppera to tez podpisze
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Dreams » piątek, 7 kwi 2006, 06:34

Niech teraz podpisze, że mu zabiera i będzie święty spokój! :D
Dreams

Postprzez Flo » piątek, 7 kwi 2006, 08:59

Dreams napisał(a):Niech teraz podpisze, że mu zabiera i będzie święty spokój! :D

sam oddal wiec, Kaczor moze sobie jedynie dymisje swoja podpisac
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Demurrer » piątek, 7 kwi 2006, 09:03

Foreigner napisał(a):Zatwierdzil postanowienia, a nie listy osob. Ksiazeczki zas podpisal za niego pracownik. Zalosne. Wszyscy winni tylko nie ja. Najlepiej niech sie juz sam zwolni. ;/

NIe wiem jak było w tej sprawie, ale na takich dokumnetach zazwyczaj nie składa się własnoręcznego podpisu, ale faksymile jest odbijane.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Foreigner » piątek, 7 kwi 2006, 09:21

Z tego co mi wiadomo to na odznaczeniach panstwowych sa wlasnoreczne podpisy.
Foreigner
Weteran

Postprzez Demurrer » piątek, 7 kwi 2006, 09:23

Foreigner napisał(a):Z tego co mi wiadomo to na odznaczeniach panstwowych sa wlasnoreczne podpisy.

Co to znaczy na odznaczeniach?

Na postanowieniu przyznającym odznaczenie są na pewno własnoręczne. Natomiast na legitymacji/książeczce może już być faksymile, choć nie wiem, czy w tej sprawie rzeczywiście tak było.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Foreigner » piątek, 7 kwi 2006, 10:01

Demurrer przestan lapac za slowka bo iscie humoru na klotnie dzisiaj nie mam. Oczywiscie, ze chodzilo mi o legitymacje. Na legitymacji wedle mojego zdania widnieje wlasnoreczny podpis a na dokumentach moze byc faksymil.
Foreigner
Weteran

Postprzez Demurrer » piątek, 7 kwi 2006, 10:06

Foreigner napisał(a):Oczywiscie, ze chodzilo mi o legitymacje. Na legitymacji wedle mojego zdania widnieje wlasnoreczny podpis a na dokumentach moze byc faksymil.

Jakich dokumentach?
Mamy w tej sprawie dwa rodzaje dokumentów:

- decyzję/postanowienie o przyznaniu odznaczenia
- legitymację zaświadczającą o otrzymaniu odznaczenia.

Na decyzji musi być podpis własnoręczny, bo inaczej nie miałaby żadnej mocy prawnej.

Na legitymacji może być podpis własnoręczny, ale może tez być faksymile.

Czy mówisz o jeszcze jakiś innych dokumentach?
Demurrer
Gwiazdor

Re: Jaruzelski odznaczony.

Postprzez Wald » sobota, 22 kwi 2006, 11:16

qrczak napisał(a):Ładnie, panujący nam Lech I Mały nie czyta co podpisuje i daje odznaczenia Jaruzelskiemu.

No, to określenie miłościwie nam panującego jest znakomite! I jak celne!
Wald
V.I.P

Gadu-Gadu: 526856

Postprzez Demurrer » czwartek, 4 maja 2006, 15:27

Ostatnie odkrycia w IPN powodują, że już z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy mówić, że Jaruzelski był kapusiem Informacji Wojskowej- krwawego przedłużenia NKWD. Musiał się mocno wykazać przed radziecką bezpieką skoro tak szybko został generałem. Ciekawe ilu AKowców ma na sumieniu?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez ewe » piątek, 5 maja 2006, 09:23

Tacy wszyscy tym zdziwieni jakbyście nie znali tej prawdziwej historii od swoich dziadków opowiadanej po cichu
ewe
Gwiazdor

Postprzez Wald » piątek, 5 maja 2006, 10:00

Demurrer napisał(a):Ostatnie odkrycia w IPN powodują, że już z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy mówić, że Jaruzelski był kapusiem Informacji Wojskowej- krwawego przedłużenia NKWD. Musiał się mocno wykazać przed radziecką bezpieką skoro tak szybko został generałem. Ciekawe ilu AKowców ma na sumieniu?

Pieprzenie w bambus! A nawet jeśli współpracował, to co w tym złego? Był żołnierzem, obywatelem państwa, z którego prawnymi organami współpracował? Gdyby tym zaszkodził jakiemuś polskiemu obywatelowi, to co innego! Informacja wojskowa zajmował się bardzo wielu sprawami. Nie tylko zwalczała tych, którzy nie godzili się z nowym ustrojem - i to głównie z tymi, którzy zbrojnie występowali przeciwko tej władzy i zwalczali tych, którzy myśleli i działali inaczej niż oni. Czy jakakolwiek władza pozwala na tolerowanie tych, którzy z nią walczą? Znasz taką?
A generałem Jaruzelski został, bo był naprawdę wybitnym dowódcą.
Wald
V.I.P

Gadu-Gadu: 526856

Postprzez Demurrer » piątek, 5 maja 2006, 10:07

Wald napisał(a):
Demurrer napisał(a):Ostatnie odkrycia w IPN powodują, że już z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy mówić, że Jaruzelski był kapusiem Informacji Wojskowej- krwawego przedłużenia NKWD. Musiał się mocno wykazać przed radziecką bezpieką skoro tak szybko został generałem. Ciekawe ilu AKowców ma na sumieniu?

Pieprzenie w bambus! A nawet jeśli współpracował, to co w tym złego? Był żołnierzem, obywatelem państwa, z którego prawnymi organami współpracował? Gdyby tym zaszkodził jakiemuś polskiemu obywatelowi, to co innego! Informacja wojskowa zajmował się bardzo wielu sprawami. Nie tylko zwalczała tych, którzy nie godzili się z nowym ustrojem - i to głównie z tymi, którzy zbrojnie występowali przeciwko tej władzy i zwalczali tych, którzy myśleli i działali inaczej niż oni. Czy jakakolwiek władza pozwala na tolerowanie tych, którzy z nią walczą? Znasz taką?
A generałem Jaruzelski został, bo był naprawdę wybitnym dowódcą.

Poczytaj sobie trochę o osiągnięciach owej Informacji Wojskowej. To był organ bezpośrednio podporządkowany NKWD. Wiesz co to NKWD?

Mi osobiście utkwiło zdjęcie z Czarnej Księgi Komunizmu, na którym żołnierze Armii Czerwonej nabijali na pal polskiego żołnierza i z uśmiechami pozowali do zdjęcia. Takim ludziom donosił Jaruzelski, (jeśli się potwierdzi że był w I.W.) Zrozum to był okres wczesnego stalinizmu. Wtedy donos nie kończył się internowaniem, ale kulką w łeb.

Co do oceny posiadania przez Jaruzeslkiego przymiotu wybitnego dowódcy to może o te czystki antysemickie które przeprowadził w wojsku Ci też chodzi? A może o rozkazy strzelania do stoczniowców?
Demurrer
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze