Wyrzucić religię z liceum?

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Sędzia Czesław » piątek, 17 mar 2006, 20:34

Mafi napisał(a):A ja powiem tak: jak byłam w podstawówce, miałam odgórny nakaz chodzenia na religię- nie miałam nic do gadania, natomiast w liceum rodzice powiedzieli, że sama decyduję czy chcę chodzić czy nie... w liceum są już na tyle 'dorośli' ludzi, że sami powinni decydować czy mają ochotę i potrzebę uczęszczania na religię czy nie...

Jakby moja babcia się dowiedziała, że się wypisałem z religii to by mi wystawiła tv z pokoju i wstawiła w tym miejscu radio...wiadomo jakie. Dlatego się nie wypisałem. Choć wina kościoła to nie jest. Jednak uważam, że etyka na pewno by się przydała ze względu na demoralizującą się młodzież. Chociaż oczywiście większości i tak by to nie interesowało
Sędzia Czesław
Ważniak

Gadu-Gadu: 6008002

Postprzez Wald » poniedziałek, 24 kwi 2006, 22:39

Zamiast religii w szkole mogłoby być ewentualnie religioznawstwo. To jest jednak jakaś dziedzina nauki. Indoktrynacja nie jest potrzebna w szkole.
Wald
V.I.P

Gadu-Gadu: 526856

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 24 kwi 2006, 22:44

Najpierw zmniejszyć ilość godzin religii, albo jako alternatywę zamiast etyki dać język angielski. Zgadnijcie gdzie będzie większa frekwencja.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez SzOpEn » poniedziałek, 24 kwi 2006, 22:49

BLAaa napisał(a):Najpierw zmniejszyć ilość godzin religii, albo jako alternatywę zamiast etyki dać język angielski. Zgadnijcie gdzie będzie większa frekwencja.

Oczywiście wiadomo ze na języku angielskim będzie wieksza frekwencja :twisted: :twisted:
SzOpEn
Ważniak

Postprzez Flo » wtorek, 25 kwi 2006, 07:39

BLAaa napisał(a):Najpierw zmniejszyć ilość godzin religii, albo jako alternatywę zamiast etyki dać język angielski. Zgadnijcie gdzie będzie większa frekwencja.

nigdzie nie bedzie ludzi? :twisted:
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Vin » wtorek, 25 kwi 2006, 09:36

Wyrzucić angielski ze szkół i zastąpić religią.
I codziennie przed szkołą chodzić do kościoła na msze dzieciaki powinny.
Właściwie to powinna być kaplica na każdym boisku szkolnym.
Vin
Uzależniony

Postprzez ewe » wtorek, 25 kwi 2006, 09:44

wcześniej napisałem i ponawiam

"Co do katechetek to można mieć faktrycznie często zastrzeżenia . Często zachowują się jak nawiedzone . Ale przypuszczam ,że wyrzucenie religii ze szkół jest niemożliwe ze względu na umowe konkordatową / art. 12 /, więc będzie napewno . I bezsensowna jest dyskusja na usunięcie jej ze szkół. Ale pomimo tego od rodziców zależy czy dzieci chodzą na tzw. religię czy nie . I przypuszczam ,że jeśli ktoś ma zastrzeżenia co do prowadzenia jej można to wyjaśnic w dyrekcji szkoły."
ewe
Gwiazdor

Postprzez qrczak » wtorek, 25 kwi 2006, 15:30

Vin napisał(a):Wyrzucić angielski ze szkół i zastąpić religią.
I codziennie przed szkołą chodzić do kościoła na msze dzieciaki powinny.
Właściwie to powinna być kaplica na każdym boisku szkolnym.

Na przerwach procesję biczujących się dzieci dookoła szkoły.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Sędzia Czesław » wtorek, 25 kwi 2006, 20:13

a dzisiaj się wydarzyło ciekawe wydarzenie. Ksiądz na religii zamiast się modlić i gadać o Bogu to na podstawie Newsweeka gadał o badaniach prenatalnych i o przyszłości genetyki. Oczywiście tylko 3 osoby były zainteresowane, ale w końcu mogłem z nim pogadać na jakiś ciekawy temat
Sędzia Czesław
Ważniak

Gadu-Gadu: 6008002

Postprzez qrczak » wtorek, 25 kwi 2006, 22:57

KaucZ napisał(a):
Długoimienny napisał(a):Jest pewna furtka, którą religię można wyprowadzić z każdej szkoły: to zbyt mała liczba uczniów zainteresowanych zajęciami. W jednym albo nawet w dwóch latach szkolnych w ZSS im. Z. Herberta nie było lekcji religii, bo nie było własciwego zainteresowania tym przedmiotem, czyli w skali rocznika mniej niż 7 osób chciało się uczyć religii.

autenctyczna sytuacja z mojej klasy: wpadł dyrektor i zaczal wypytywac kazdego z osobna, kto chce chodzic na religie... wsrod obecnych 100% zgodnosci... dlaczego ? Rodzice, a to ślubu nie będą chcieli potem dać, a to cośtam...

Bo tacy to już są potulni buntownicy. Jak rodzice, babcia nie widzą, nie słyszą to najeżdżają na Kościół, religię. Przychodzi Niedziela i grzecznie, potulnie zasuwają z całą rodziną do Kościoła. Dlaczego :?:
Odpowiedź jest prosta, bo co na to sąsiedzi :?: :wink:
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Flo » środa, 26 kwi 2006, 07:13

ja sie wypisalem w 2 klasie szkoly sredniej bo mi ksiadz nie odpowiadal. Byl zbyt hardy. Teraz jest proboszczem w osciennej wiosce

Na pedagoga sie nie nadawal, o czym sie dyrektor szkoly przekonala :)
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze