To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...
przez Vin » czwartek, 16 mar 2006, 18:53
Flo napisał(a): „Tak to już jest na tym świecie, ze różne rzeczy maja swoje miejsca na ziemi. Miejsce garnków jest w kuchni, pacjentów w szpitalu, dziwek w burdelu a religii w kościele.
O to to.
Krótko, zwięźle i na temat.
-

Vin
- Uzależniony
-
przez padalec » czwartek, 16 mar 2006, 18:57
Aj waj!
-
padalec
- Dyskutant
-
przez Flo » czwartek, 16 mar 2006, 20:31
Vincenta napisał(a):Flo napisał(a): „Tak to już jest na tym świecie, ze różne rzeczy maja swoje miejsca na ziemi. Miejsce garnków jest w kuchni, pacjentów w szpitalu, dziwek w burdelu a religii w kościele.
O to to.
Krótko, zwięźle i na temat.
grunt to dobra peunta, ciut kasliwa

-

Flo
- Arcymistrz
-
- Gadu-Gadu: 0
przez ewe » czwartek, 16 mar 2006, 20:39
Co do katechetek to można mieć faktrycznie często zastrzeżenia . Często zachowują się jak nawiedzone . Ale przypuszczam ,że wyrzucenie religii ze szkół jest niemożliwe ze względu na umowe konkordatową / art. 12 /, więc będzie napewno . I bezsensowna jest dyskusja na usunięcie jej ze szkół. Ale pomimo tego od rodziców zależy czy dzieci chodzą na tzw. religię czy nie . I przypuszczam ,że jeśli ktoś ma zastrzeżenia co do prowadzenia jej można to wyjaśnic w dyrekcji szkoły.
-

ewe
- Gwiazdor
-
przez Mafi » czwartek, 16 mar 2006, 21:45
A ja powiem tak: jak byłam w podstawówce, miałam odgórny nakaz chodzenia na religię- nie miałam nic do gadania, natomiast w liceum rodzice powiedzieli, że sama decyduję czy chcę chodzić czy nie... w liceum są już na tyle 'dorośli' ludzi, że sami powinni decydować czy mają ochotę i potrzebę uczęszczania na religię czy nie...
-

Mafi
- Gwiazdor
-
- Gadu-Gadu: 5335991
przez Tisaja » czwartek, 16 mar 2006, 22:12
Lekcje religii w salkach przy kosciele miały swój urok, wzbudzały szacunek do osób nauczajacych .... W szkole stały sie przedmiotem nie wpływającym na średnią ocen...więc najlepiej z niej nawiać.... W młodych ludziach nie wzbudza juz szacunku i gorliwości....raczej oddala od koscioła niz zbliża do niego -a chyba celem "religii" jest przyciągac....
Flo
Za puentę niech posłuży zdanie jednego z internautów : „Tak to już jest na tym świecie, ze różne rzeczy maja swoje miejsca na ziemi. Miejsce garnków jest w kuchni, pacjentów w szpitalu, dziwek w burdelu a religii w kościele.
No cudne to jest i baaardzo prawdziwe....
-

Tisaja
- Gwiazdor
-
- Gadu-Gadu: 6759706
przez Roman » czwartek, 16 mar 2006, 22:50
mi się zdaje, że wtedy, gdy było w salkach, to jeszcze można było pałą od milicjanta za udział dostać (oczywiście w sensie symbolicznym) - zatem szacunek
w szkole - warto chodzić, bo nikt się cie nie czepi żeś bezbożnik w katolickiej Polszcze, dostaniesz papierek dopuszczający do udziału w ślubie kościelnym, i będziesz uważany a priori za osobę o wyższych kwalifikacjach moralnych; poza tym po co się stawiać
a to ciekawe:
http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3213900.html
-

Roman
- Mieszka tu
-
przez Suzy » piątek, 17 mar 2006, 02:55
... gdybym miała po szkole wałęsać się po jakiś salkach aby posłuchać o Bogu to pewnie nikt by mnie w tamtych okolicach nie zobaczył ... i to ze zwyczajnego lenistwa oczywiście ... dlatego dobrze, że religia była w szkole ... wygodniej ... no i na "kurs przedmałżeński" można się było załapać

... nie wiem komu to przeszkadza ... jeśli ktoś nie chce to chodzić nie musi... religia jest "przedmiotem" nie obowiązkowym przecież ...

-

Suzy
- Gwiazdor
-
przez ewe » piątek, 17 mar 2006, 09:58
To jest ciekawe ,że ludzie którzy cz esto krytykują kościół ,wiarę w boga sami mają śluby kościelne i nawet często uczestniczą w mszach . Ja uważam ,że Kościół tej wiary czy innej ma dobry wpływ na życie społeczeństwa. Ta krytyka to chwilowa moda na liberalizm .
-

ewe
- Gwiazdor
-
przez Vin » piątek, 17 mar 2006, 10:02
ewe napisał(a):To jest ciekawe ,że ludzie którzy cz esto krytykują kościół ,wiarę w boga sami mają śluby kościelne i nawet często uczestniczą w mszach . Ja uważam ,że Kościół tej wiary czy innej ma dobry wpływ na życie społeczeństwa. Ta krytyka to chwilowa moda na liberalizm .
Możesz podać kilka przykładów ?
-

Vin
- Uzależniony
-
przez ewe » piątek, 17 mar 2006, 10:16
Przykładów czego ?
Dziwne ,że jak komuna wszystkim dała w d... ,to prawie sami katolicy i najchętniej codziennie na mszy . Teraz /po wyjeżdzie do np: Niemiec? to my tacy światowi i Kościół zły .
-

ewe
- Gwiazdor
-
przez Vin » piątek, 17 mar 2006, 10:18
ewe napisał(a):Przykładów czego ?
Przykładow dobrego wpływu Koscioła na życie społeczeństwa.
-

Vin
- Uzależniony
-
przez ewe » piątek, 17 mar 2006, 13:38
A znasz jakieś złe przykłady ,bo ja nie znam .
-

ewe
- Gwiazdor
-
przez Vin » piątek, 17 mar 2006, 20:28
To nie jest odpowiedź na pytanie.
To Ty napisałeś : Ja uważam ,że Kościół tej wiary czy innej ma dobry wpływ na życie społeczeństwa.
Więc podaj te przyklady.
-

Vin
- Uzależniony
-
Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze