"Rz" ma wydrukować karykatury Mahometa

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Quit » sobota, 4 lut 2006, 22:27

...no i podpalili dunska ambasade w Syrii... :evil:
Quit

Postprzez qrczak » sobota, 4 lut 2006, 22:41

Quit napisał(a):...no i podpalili dunska ambasade w Syrii... :evil:

Tego można było się spodziewać. Nie wiem po co było takie drażnienie muzułmanów. Europa chyba zapomniała ilu wyznawców tej religii mieszka w krajach europejskich, zapomniała też o zamachach i niektóre państwa bardzo starają się żeby im muzułmanie przypomnieli ilu ich jest tutaj i czym są zamachy terrorystyczne.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez HO!HO! » sobota, 4 lut 2006, 22:59

Długoimienny napisał(a):

Ja jestem tolerancyjny wobec poglądów, ale nie wobec anarchii i przemocy wobec wyrażanych poglądów, z którymi się nie zgadzam. To tak jakbym tobie podpalił mieszkanie, bo piszesz rzeczy, które są sprzeczne z moim światopoglądem. Paranoja. I myślę, że publikacje prasowe tylko uwidaczniają, z problemem o jak dużej skali mamy do czynienia. Dla mnie Mahomet to postać historyczna. I tyle.

Dokładnie.
HO!HO!

Postprzez qrczak » sobota, 4 lut 2006, 23:01

Długoimienny napisał(a):
qrczak napisał(a):Nie wiem po co było takie drażnienie muzułmanów. Europa chyba zapomniała ilu wyznawców tej religii mieszka w krajach europejskich, zapomniała też o zamachach i niektóre państwa bardzo starają się żeby im muzułmanie przypomnieli ilu ich jest tutaj i czym są zamachy terrorystyczne.

Nie rozumiem cię Qrczak. Europa chyba zapomniała, że wobec tych, którzy nie stosują się do obowiązującego prawa, czy to muzułmanie czy katolicy, należy stosować sankcje prawne. I jeśli obywatele Syrii czy inni będą dopuszczać się aktów terroru na terenie państw europejskich, to należy ich wysłać do ojczyzny, żeby tam sobie szaleli w imię Mahometa: zabijali ludzi, podpalali ambasady i uprawiali swoje inne praktyki. Ja jestem tolerancyjny wobec poglądów, ale nie wobec anarchii i przemocy wobec wyrażanych poglądów, z którymi się nie zgadzam. To tak jakbym tobie podpalił mieszkanie, bo piszesz rzeczy, które są sprzeczne z moim światopoglądem. Paranoja. I myślę, że publikacje prasowe tylko uwidaczniają, z problemem o jak dużej skali mamy do czynienia. Dla mnie Mahomet to postać historyczna. I tyle.

Źle mnie zrozumiałeś. Przy podejściu jakie ma część muzułmanów do swojej religii takie akty były nie do uniknięcia. Dla nas Mahomet jest postacią historyczną, dla nich kimś więcej.
Fundamentaliści islamscy właśnie kieruja się taka logiką o której mówisz, że jak mam inne poglady niz ty to podpalasz mi mieszkanie. Dla nich takie zachowanie jest normalne i nic ich nie powstrzyma przed aktami terroru, dla nich to jest po prostu obraza ich odczuc religijnych.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez HO!HO! » sobota, 4 lut 2006, 23:02

Czyli qrczak proponujesz unikać takich sytuacji w imię strachu? Bo nas podpalą albo wysadzą w powietrze?
HO!HO!

Postprzez qrczak » sobota, 4 lut 2006, 23:06

HO!HO! napisał(a):Czyli qrczak proponujesz unikać takich sytuacji w imię strachu? Bo nas podpalą albo wysadzą w powietrze?

Po prostu proponuję unikanie bezsensownych prowokacji oraz obrażania uczuć religijnych innych ludzi bo to do niczego dobrego nie doprowadzi.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez wredniak » niedziela, 5 lut 2006, 00:20

Tak sie sklada pluskwo, ze to co napisalem dotyczy tylko i wylacznie religii i szacunku dla ludzi majacych inny swiatopoglad. To nie ja mieszam religie z polityka. Gdybys byl bardziej obiektywny to zauwazylbys te zjawiska w zyciu politycznym naszego kraju juz dawno. :!:
To co zaprezentowales wspolnie z HO!HO! nie ma nic wspolnego z wiedza. Jest wyznaniem wiary, czyli tym czego wymagaja od swoich barankow wszyscy przywodcy religijni. Ty masz tylko wierzyc w to co mowia a nie myslec. Wiara i wiedza to zupelnie odrebne sprawy.
Krytykujecie fundamentalistow muzulmanskich a tak przy okazji, niechcacy wylazl z was fundamentalizm religijny. :!:
Przypomnij sobie co sie dzialo na forum jak swego czasu wypowiedzialem sie o JPII bez nalezytej czolobitnosci. Gdybym jeszcze cos powiedzial to zostalbym zlinczowany.
Nie widzicie jeszcze podobienstw miedzy fanatykami jednej i drugiej strony :?:
wredniak
Ważniak

Postprzez pluskwa » niedziela, 5 lut 2006, 08:24

wredniak napisał(a):To co zaprezentowales wspolnie z HO!HO! nie ma nic wspolnego z wiedza. Jest wyznaniem wiary, czyli tym czego wymagaja od swoich barankow wszyscy przywodcy religijni. Ty masz tylko wierzyc w to co mowia a nie myslec. Wiara i wiedza to zupelnie odrebne sprawy. Nie widzicie jeszcze podobienstw miedzy fanatykami jednej i drugiej strony
mogę zacytować sam siebie?
pluskwa napisał(a):Temat miał dotyczyć szacunku dla wiary. Wycieczki polityczne nie mają zadnego znaczenia i są nie na miejscu. Dotyczy to wszystkich i każdej opcji. Jeżeli chcecie można porównywać fundamentalizm islamski z, naszczęście historyczną juz Inkwizycją, ale czy ma to sens? W każdej religii zdarzają się ekstremiści. Co my tak naprawdę wiemy o islamie? link: http://www.planetaislam.com/jezus/jezus.html . W jakimś stopniu wszyscy jesteśmy karmieni stereotypami. I na koniec. Nie życzę sobie kpin z chcrześcjaństwa i nie zamierzam obrażać przekonań innych. Każdy ma prawo do szacunku dla własnego wyznania.

i jeszcze raz:
pluskwa napisał(a):chyba musisz trochę zweryfikować swoje poglądy, przynajmniej z punktu widzenia katolika:
spora część społeczeństwa nie podważa boskości Jezusa. Takie uroki społeczeństwa prawie w całości ochrzczonego i w dużym stopniu, stale bądź okazjonalnie praktykujacego. Chcesz czy nie, jesteśmy narodem katolickim. Jesteśmy chrzczeni, bierzemy śluby kościelne, ceremonie pogrzebowe prowadzi ksiądz, pastor, pop.
wredniak napisał(a):Krytykujecie fundamentalistow muzulmanskich a tak przy okazji, niechcacy wylazl z was fundamentalizm religijny.
Dobre, tak jeszcze mnie nikt nie nazwał.
pluskwa

Postprzez HO!HO! » niedziela, 5 lut 2006, 09:57

Wiedziałem wrednikau, że będziesz chciał z tej kompromitacji wybrnąć w ten sposób. Ale już w jednym z pierwszych postów wskazałem, że chodzi o to jak widzą i wierzą w Mahometa muzułmanie oraz jak widzą i wierzą w Chrystusa chrześcijanie. To jest więc ocena boskości Chrystusa z punktu widzenia wiary chrześcijańskiej, a nie z punktu widzenia historii i nauki.

Natomiast moje prywatne zapatrywania i wiara w ten czy inny dogmat jest moją prywatną sprawą i nie będę z pewnością się tym z Tobą dzielił na forum. Wszystkie więc teksty o fundamentalizmie schowaj sobie pod kołderkę i już się więcej nie wypowiadaj na temat jakiejkolwiek religii, bo się po prostu na tym nie znasz. Nie odsyłaj mnie tez więcej do książek z religioznawstwa, bo najpierw sam musiałbyś się z nimi zapoznać.
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » niedziela, 5 lut 2006, 10:20

pastor napisał(a):
No to czekam kiedy KSD zamiesci fotki JPII w formalinie jak to swego czasu zrobila prasa francuzka, czy Chrystusa w dziwnej pozycji... "w koncu nie mozemy sie godzic na zamach nan nasze prawa pod pretekstem tolerancji religijnej". Dla Ciebie Mahomet jest postacia historyczna, a dla nich jest czyms wiecej... i patrzmy na to pod tym katem...

Pisał przecież wyżej zacytowany Gauden, że to nie chodzi o to, czy uważamy za bluźniercze te rysunki, czy nie. Nie chodzi o to czy się zgadzamy z ich treścią czy nie. Tu chodzi o reakcję świata muzułmańskiego na te rysunki i tylko ze względu na tę reakcję zostały one zamieszczone.

Katolik jak się poczuje urażony jakimś tekstem to zrobi może sobie jakąś pikietę pod redakcja gazety, a najpewniej się obrazi, powie coś ostrego i tyle. Ostatecznie pozwie dziennikarza i redakcję. A natomiast oni chcą zabijać. I to jest różnica. Nie opublikowanie oznaczałoby więc poddanie się strachowi paraliżującemu Europę.

Nie rozmawiamy więc o tym, czy karykatury są bluźniercze i obrażają czyjeś uczucia, czy nie. Bo być może są. Ale jeśli tak, to niech muzułmanie skorzystają z przysługujących im w demokratycznym świecie praw i pozwą po prostu dziennikarza i redakcję do sądu. Oni natomiast mieszkając na zachodzie akceptują tylko te prawa które im się podobają (jak np. prawo do opieki socjalnej). Inne prawa mają w głębokim poważaniu i jak coś im się nie spodoba to podłożą bombkę albo zabiją jak np. reżysera Theo Van Gogha, który w ramach przysługującej mu wolności słowa kręcił film o niedoli muzułmańskich kobiet.

O tym więc pastorze rozmawiamy. Uważasz więc, że ze względu na odmienną "wrażliwość" świata islamu musimy w ramach bezrozumnej tolerancji akceptować ich formę reakcji na coś co im się nie podoba? Mamy w ramach nic dla nich nieznaczącej tolerancji, pozwalać się zastraszyć?

Na marginesie, przypomniało mi się, jak wczoraj jeden z dziennikarzy na TVN podawał fajne przykłady ich gazet i tego co w Palestynie, Syrii itp. wypisują i wymalowują na Żydów i Chrześcijan, ich świętości i symbole.
HO!HO!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze