Silesia

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez McCool » poniedziałek, 18 gru 2006, 17:37

Ja tam się nie znam zbytnio w tej kwestii, ale wydaje mi się, że zachwalanie potencjału Górnego Śląska jest nadużyciem, bo tamten teren to już raczej wygasający przemysł ciężki i kopalnie. Jeśli chodzi o potencjał, to Warszawa raczej bije ich na łopatki.
McCool
Rycerz forum

Postprzez Slayer » poniedziałek, 18 gru 2006, 17:53

Mylisz sie MC, najwieksze inwestycje w Polsce realizowane sa wlasnie na Slasku np. fabryka Dell'a, LG to sa ogromne inwestycje z ostatnich miesiecy, nad swoim wkladem zastanawia sie ponoć BOSH... Jezeli chodzi o przyciaganie zagranicznego kapitalu, śląsk bije na glowe reszte Polski.
Slayer
Terminator

Postprzez McCool » poniedziałek, 18 gru 2006, 18:14

Dobra, to są sukcesy, ale o ile pamiętam Górny Śląsk miewał też porażki inwestycyjne, spowodowane głównie kiepską infrastrukturą (niestety o jaki koncern chodziło, nie pamiętam), bynajmniej inwestorzy wybrali naszych południowych sąsiadów - Czechów.

Ważne jest jednak, aby doszło do tego zespolenia, bo w ten sposób zarysuję się jeden, spójny okręg przemysłowy, który przyciągnie jeszcze bardziej zagranicznych inwestorów. Jak mówi przysłowie - łączmy się w kupę, kupy nikt nie ruszy. :)
McCool
Rycerz forum

Postprzez Slayer » poniedziałek, 18 gru 2006, 19:32

McCool napisał(a):Dobra, to są sukcesy, ale o ile pamiętam Górny Śląsk miewał też porażki inwestycyjne, spowodowane głównie kiepską infrastrukturą (niestety o jaki koncern chodziło, nie pamiętam), bynajmniej inwestorzy wybrali naszych południowych sąsiadów - Czechów.

Hmm wiem o co Ci chodzi, to byl jakis koncern samochodowy bodaj... Ale tez zapomnialem ktory.

btw. z tego co czytalem to na Slasku ostatnimi czasy inwestuje sie sporo pieniedzy w drogi, z wiadomych powodow: zapewnienie odpowiedniej infrastruktury i logistyki by sciagnac kolejnych inwestorow.

To istny ewenement w tym kraju, ze do wladzy dopuszczono ludzi, ktorzy znaja sie na rzeczy i pracuja na rozwoj regionu.
Slayer
Terminator

Postprzez kulA » poniedziałek, 18 gru 2006, 22:08

MC akurat slask sie naprawde rozwija, wystarczy sie przejechac, ja codziennie przejezdzam przez prawie caly slask i widze ze wszedzie cos buduja, ogromna inwestycja jest centrum katowic, chowdzi wlasnie o drogi, naprawde pod tym wzgledem mamy tu europe, od chorzowa do swietochlowic mozna przejechac bez zatrzymywania sie (skrzyzowania bezkolizyjne, zjazdowki z tej trasy, tunel pod rondem kolo spodka), a wracajac do Silesii, dobry pomysl ale niestety nie ma szans, chca do niej wlaczyc sosnowiec, dabrowe, bedzin etc. to sie nie uda, moze za 100lat tak, teraz jeszcze chyba nie
kulA
Rycerz forum

Postprzez McCool » wtorek, 19 gru 2006, 00:12

A czemu miałby nie wypalić? Toż to tylko albo AŻ zmiany administracyjne. Wywalą parę tabliczek z nazwą miejscowości, stworzą jedną radę, jeden ratusz, jednego prezydenta, co raczej opłaci się wszystkim miejscowościom. To tak w uproszczeniu :)

Slayer napisał(a):Hmm wiem o co Ci chodzi, to byl jakis koncern samochodowy bodaj... Ale tez zapomnialem ktory.

PS. Niby google prawdę Ci powie, ale tym razem znaleźć nie mogłem o tej inwestycji :twisted:
McCool
Rycerz forum

Postprzez Slayer » wtorek, 19 gru 2006, 14:39

McCool napisał(a):A czemu miałby nie wypalić? Toż to tylko albo AŻ zmiany administracyjne. Wywalą parę tabliczek z nazwą miejscowości, stworzą jedną radę, jeden ratusz, jednego prezydenta, co raczej opłaci się wszystkim miejscowościom. To tak w uproszczeniu :)

Tak, ale sa ustawy ktore w Sejmie leza od lat i nie ma sie komu za nie wziasc... Pozatym nie wiem czy Warszawskim poslom bedzie na reke oslabiane swojego regionu.
Slayer
Terminator

Postprzez Arkadiusz K » wtorek, 19 gru 2006, 15:33

McCool napisał(a):A czemu miałby nie wypalić? Toż to tylko albo AŻ zmiany administracyjne. Wywalą parę tabliczek z nazwą miejscowości, stworzą jedną radę, jeden ratusz, jednego prezydenta, co raczej opłaci się wszystkim miejscowościom. To tak w uproszczeniu :)

Slayer napisał(a):Hmm wiem o co Ci chodzi, to byl jakis koncern samochodowy bodaj... Ale tez zapomnialem ktory.

PS. Niby google prawdę Ci powie, ale tym razem znaleźć nie mogłem o tej inwestycji :twisted:

Chodziło chyba o Hyundai'a
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez kulA » wtorek, 19 gru 2006, 17:23

po pierwsze to nie bylyby likwidowane ani tabliczki miast ani urzedy, po prostu pewne rzeczy mozna by robic w najblizszym urzedzie a nie w swoim, nazwy miast by zostaly chocby dlatego ze nazwy ulic sie dubluja, ale bylyby to juz raczej nazwy dzielnic badz gmin, a nie uda sie bo sosnowiec, dabrowa, bedzin etc. to zaglebie, a nie slask, my som hanysy a oni gorole, pieronskie chachary, kto nie ma nic wspolnego ze slaskiem to raczej nie zrozumie, ale to tak jakby chciec polaczyc kotwice kolobrzeg z gwardia koszalin czy legie z polonia

a tak na koniec taki maly slaski dowcip

-jak sie nazywa mieszkaniec madagaskaru po slasku?
-?
-gorol :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kulA
Rycerz forum

Postprzez cushu » środa, 20 gru 2006, 00:38

Bonhart napisał(a):
QB napisał(a):silesia a nie mozna po polsku??

to wymysl...

nazwa jest ladna...

Wiki prawde ci powie.. Co znaczy Silesia? łacińska, angielska oraz hiszpańska nazwa Śląska Czyli w pelni miedzynarodowo :)

Mi nazwa tez sie podoba... bylaby to chyba pierwsza nazwa polskiego miasta, ktora nie jest szara i smutna jak pi... no wiecie co :lol: Słyszysz Silesia i juz sobie wyobrazasz jak tam musi byc pozytywnie.. słońce, kobiety.. inny kraj. Prawie jak Szuflandia.
cushu
Terminator

Postprzez cushu » środa, 20 gru 2006, 01:38

pastor napisał(a):Dobrze, że nie Utopia.

I co jeszcze, kraina Nipu? :lol:
cushu
Terminator

Postprzez rex » czwartek, 21 gru 2006, 14:21

i tak dobrze że nie Oceania ;)
rex
Mistrz klawiatury

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze