Ranking uczelni

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Flo » środa, 19 kwi 2006, 20:10

to nie ciekawostka ze informatycy w Polsce sa w tej dziedzinie geniuszami, swiadxzy o tym ze wielu z nich pracuje w amerykanskich firmach i sa wrecz rozchwytywani.
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Bruno » środa, 19 kwi 2006, 20:33

Bruno
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez rysio » środa, 19 kwi 2006, 21:23

rysio
Terminator

Postprzez Colberg » środa, 19 kwi 2006, 22:04

Ktoś tu mówił o mnie? :twisted:

1. Mówiąc o pseudo-języku Długoimiennego zawsze miałem na myśli kontekstową stosowność jego wypowiedzi. A raczej brak takowej stosowności...
2. A ponieważ i tak Długi uzna mnie za dyletanta - podeprę się autorytetem. Według Cycerona mówca ma mówić latine (oczywiście po łacinie, ale też poprawnie), plane (jasno), delucide (wyraźnie) oraz ornate i decore. Niestety, do tego ideału mu baaaardzo daleko. Jeśli nie ufa mojemu osądowi - proponuję poddać teksty ocenie na grupie pl.hum.polszczyzna.
3. Ponieważ odwoływanie się do martwych autorytetów może być nieskuteczne, zacytuję idola Długoimiennego, profesora Walerego Pisarka:
--------------------------------
Chyba nie tak skutecznie nie odstręcza ludzi od słuchania czegokolwiek, jak niezrozumiałość. Tekst, którego nie rozumiemy, musi się wydawać potwornie nudny. O trudności języka każdego tekstu decyduje słownictwo i składnia, a więc to, jakich wyrazów się używa i jak się z nich tworzy zdania. (...) "Jeżeli ktoś mnie zapyta - pisał blisko 300 lat temu D. Defoe, autor 'Robinsona Cruzoe' - jaki styl języka uważam za doskonały, odpowiem, że ten, w którym człowiek przemawiający do 500 osób różnego pochodzenia i na różnym poziomie, wyjąwszy idiotów i wariatów, będzie zrozumiały".
-------------------------------
Związek między zrozumiałością a poprawnością tylko na pierwszy rzut oka wydaje się luźny. (...) I formy błędne, i formy niezrozumiałe skupiają na sobie uwagę słuchacza, odciągając ją jednocześnie od treści wypowiedzi. (...) Błędy językowe pociągają za sobą jeszcze inne niepomyślne skutki. Czasem ośmieszają wypowiedź, a pośrednio także jej treści autora, czasem obniżają autorytet mówiącego i tym samym podważają zaufanie do treści wypowiedzi. Kto nie umie mówić poprawnie - wnioskuje słuchacz - ma braki w wykształceniu, nie jest człowiekiem kompetentnym, więc niech się nie wymądrza.
------------------------------
Najlepiej czytać książki, które się cytuje... :lol:
4. Jeśli nadal ktoś uważa mnie za dyletanta, to oświadczam iż ukończyłem wydział humanistyczny jednego z uniwersytetów. Studia dzienne, magisterskie, średnia powyżej 4, z pracy i dyplomu 5. Pracowałem w radio (nie w Kołobrzegu) i prasie lokalnej. Moje IQ oraz bierna i czynna znajomość leksyki języka polskiego pozwalają zrozumieć wszystko co pisze Długoimienny. Pozwalają też spojrzeć na to krytycznym okiem - z racji kompetencji językowych i życiowego doświadczenia. I tyle na temat. Aha. Jeszcze jedno. Nie przeżywam tego co piszesz - po prostu mam z tego niezły ubaw.
:lol:
Colberg
Ważniak

Postprzez Colberg » czwartek, 20 kwi 2006, 00:09

Jasne. :)
Dalej wypowiadaj się na tematy prawnicze - choć prawnikiem nie jesteś. Pisz o polityce - choć za polityka się nie uważasz. Rozprawiaj o etyce - choć filozofii nie studiowałeś. Uważaj sie za autorytet historyczny - choć historykiem nie jesteś. Rozczulaj się nad zabytkami - choć historykiem sztuki ani architektem nie jesteś...
Taka jest moc w lokalnym dziennikarzu, że na wszystkim się zna.

Nie muszę pożyczać żadnych książek. Jak będę chciał - to sobie kupię. Stać mnie. :)
Nie uważasz jednak, że cytując w każdej swojej wypowiedzi kogoś - lekko się snobujesz? O! Mówisz. Patrzcie na mnie. Mistrzem jestem. Czytam prace naukowe!
Swoją drogą - gratuluję pomysłu przeczytania wszystkiego co się drukiem ukazało. Wierzysz, że normalny człowiek może nie ogarniać całego rynku wydawniczego? Bo w głosie wyczuwam niechęć do osób, które ośmielają się sięgać po inne pozycje w księgarni lub bibliotece... Podsunąć listę książek - które u mnie na półce leżakują, a których Pan na pewno na oczy nie widział, nie mówiąc o czytaniu? :twisted: Mam zwyczaj sięgania po to, co mnie interesuje. A opracowania naukowe lub popularno-naukowe traktuję instrumentalnie. Nigdy nie twierdziłem, że czytałem Pisarka albo mam go na półce. Więc o co chodzi? Czy mam też obowiązek mieć w swej biblioteczce prace o warrozie pszczół albo o przemianach ustrojowych w Mongolii?

I najważniejsze. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że jestem ekspertem w interesujących Ciebie dziedzinach. Ani znawcą tematu! Po prostu stwierdziłem, dosadnie i obrazowo, że nie umiesz pisać. I nie mam na myśli tylko wypowiedzi na tym forum. Są jeszcze "artykuły" na stronach www i książeczki wydawane co jakiś czas... Nie oczekuj recenzji. Nie tylko ja tak sądzę.

A co do Durczoka... Wie on (albo raczej Ci, którzy piszą mu teksty) co to zasada decorum. :)
Colberg
Ważniak

Postprzez Foreigner » czwartek, 20 kwi 2006, 06:26

Foreigner
Weteran

Postprzez ewe » czwartek, 20 kwi 2006, 11:13

ewe
Gwiazdor

Postprzez padalec » czwartek, 20 kwi 2006, 15:38

Ranking taki jest potrzebny, gdyż człowiek, który ukończy uczelnię plasującą się na dziesiątym miejscu potrafi wypowiedzieć jakąś myśl używając do tego 10 słów. Natomiast człowiek, który studiował na uczelni z pierwszego miejsca rankingu potrafi to zrobić używając tylko jednego słowa (albo odwrotnie). Czyli reasumując, konkludując, a poza tym też parafrazując: sensu stricto -jedno słowo, a sensu largo - sto słów. Porywające przemówienia zawsze mają dużo długich, mądrych słów. Przekonałem się o tym swego czasu na słynnej konferencji naukowej w Tokio, w 1993 r. Profesor Akuro Matasaki podczas swojego wykładu na temat fluktuacji ewolucji moralności ukwiałów wg. koncepcji odwetu dialektycznego Hegla użył aż 1.789.945.909.234.796.001 słów. Żadne się nie powtórzyło. Tłumy słuchaczy łkały. 100 osób popełniło samobójstwo. Uświadomili sobie bowiem, że niczego piękniejszego już nigdy w życiu nie usłyszą. A jednak mylili się. Są na świecie [w Polsce(na forum TKK)] ludzie, którzy genialnie władają słowem.
padalec
Dyskutant

Postprzez Sylwia » czwartek, 20 kwi 2006, 19:54

Sylwia
V.I.P

Postprzez rysio » czwartek, 20 kwi 2006, 20:05

rysio
Terminator

Postprzez Suzy » piątek, 21 kwi 2006, 04:20

... uważam, że dużo trafniejsze są porównania poszczególnych wydziałów niż ogólnie uczelni... trudno porównywać "historię" na politechnice z "historią" na jakieś typowo humanistycznej uczelni... dla mnie to jedna wielka bzdura... do rankingów bierze się przy tym pod uwagę kadrę - a fakt, że jakiś prawie na emeryturze dziadek jest na liście i wzbudza swoim nazwiskiem autorytet wcale nie znaczy, że studenci są zadowoleni i coś wynoszą z zajęć z ledwie gadajacym staruszkiem... takich przykładów jest cała masa... a więc bardziej przy wyborze uczelni zdawała bym się jednak na opinie studentów niż te elementy na jakie powołują się autorzy rankingów...
Suzy
Gwiazdor

Postprzez Dreams » piątek, 21 kwi 2006, 07:59

Dreams

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze