Oto Polska własnie...

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Oto Polska własnie...

Postprzez BLAaa » piątek, 3 lut 2006, 10:05

Dostałem od U-S i mysle, że godne to jest do umieszczenia na forum.

Autentyczny artykul w jednej z francuskich gazet... > >

"Polska. Oto znajdujemy sie w swiecie absurdu.

Kraj, w którym co piaty mieszkaniec stracil zycie w czasie drugiej wojny swiatowej, ktorego 1/5 narodu zyje poza granicami kraju i w ktorym co 3 > mieszkaniec ma 20lat.

Kraj, ktory ma dwa razy wiecej studentow niz Francja, a inzynier zarabia tu mniej niz przecietny robotnik.

Kraj, gdzie czlowiek wydaje dwa razy wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butow, gdzie jednoczesnie nie ma biedy a obcy kapital sie pcha drzwiami i oknami.

Kraj, w ktorym cena samochodu rowna sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znalezc miejsce na parkingu. Kraj,w ktorym rzadza byli socjalisci, w ktorym swieta koscielne sa dniami wolnymi od pracy (!)

Cudzoziemiec musi zrezygnowac tu z jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu pod nogami.

Dziwny kraj, w ktorym z kelnerem mozna porozmawiac po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzednikiem panstwowym tylko za posrednictwem tlumacza.

Polacy..! Jak wy to robicie..?"
BLAaa
Uzależniony

Postprzez ewe » piątek, 3 lut 2006, 10:09

Czytałem to już ale chyba już więcej jak rok temu i muszę powiedzieć ,że chyba ten obserwator ma rację.
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » piątek, 3 lut 2006, 10:10

Tylko NIEMEN śpiewał "dziwny jest ten świat" ,a może powinien "dziwny jest ten kraj"?
ewe
Gwiazdor

Postprzez Tisaja » piątek, 3 lut 2006, 20:27

Hahahaaa..... a ja nie wpadłam na to,że to jest takie dziwne..... Chociaż po przeczytaniu tekstu muszę stwierdzić,że istotnie-dziwny z nas naród. :shock:
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez Hayes » piątek, 3 lut 2006, 20:51

Naprawdę dobre wnioski wyciągnął autor tego artykułu... jesteśmy krajem absurdu... :wink: ale cóż począć.... taki naród, taki kraj... chociaż ma to czasami swoje uroki :lol:
Hayes
Dyskutant

Postprzez Martius » piątek, 3 lut 2006, 23:09

WZT napisał(a):hm....tylko szkoda ze niema tytulu ani numeru wydania czy tez rocznika....bo jestem ciekaw kto takie cos wymyslil....

:D wzt co tu jest wymyslone
jak dlamnie cala prawda :D
Martius
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 3816630

Postprzez zla_kobieta » piątek, 3 lut 2006, 23:26

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Synek pewnie dostanie piany - w imie obrony partyjnych interesow Tatusia :twisted: :twisted: :twisted:
zla_kobieta

Postprzez report5 » piątek, 3 lut 2006, 23:28

zła kobieto, nie mogę czytac spokojnie Twych postów, bo Twój nick jest tak podniecający, ze zupełnie mnie dekoncentruje - napisz, prosze jak bardzo jesteś zła i czy lubisz jak boli - twój zły chłopiec r5
report5

Postprzez report5 » piątek, 3 lut 2006, 23:33

sorkas z ten wtręt - ale na temat to ja nie mam o czym pisać - kaczyryzm mi pasi - o zgrozo - nie zbijajcie mnie - !
report5

Postprzez Martius » sobota, 4 lut 2006, 11:59

WZT napisał(a):
Martius napisał(a):
WZT napisał(a):hm....tylko szkoda ze niema tytulu ani numeru wydania czy tez rocznika....bo jestem ciekaw kto takie cos wymyslil....

Kolega widzial to bardzo dawno i z tego co mowil ten artykul to jest wymysl....

widocznie wymysly czasem rownaja sie z prawda
Martius
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 3816630

Postprzez qrczak » sobota, 4 lut 2006, 17:08

WZT napisał(a):
Martius napisał(a):

Kolega widzial to bardzo dawno i z tego co mowil ten artykul to jest wymysl....

Według mnie jest to wynik trafnych obserwacji Polaków i sytuacji w naszym kraju.
qrczak
Gwiazdor

Następna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze