Marek Grechuta nie żyje

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Marek Grechuta nie żyje

Postprzez Didi » poniedziałek, 9 paź 2006, 12:52

Odszedl kolejny Wielki Czlowiek...

Kod: Zaznacz cały
W wieku 61 lat zmarł Marek Grechuta, mistrz piosenki poetyckiej.
Największą popularność zdobył dzięki przebojom "Tango Anawa", "Korowód", "Serce", "Niepewność", "Ocalić od zapomnienia". Wielokrotnie był nagradzany na Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu

Jego utwory, począwszy od tych, które śpiewał z towarzyszeniem zespołu Anawa, charakteryzowały się zawsze oryginalnym tekstem i odległą od stereotypów muzyką. Grechuta przez długi czas współpracował z kompozytorem Janem Kantym Pawluśkiewiczem. Wraz z nim założył krakowski kabaret, który przekształcił później w swój słynny zespół o nazwie "Anawa".

Z kolejnym zespołem muzycznym WIEM nagrał dwa albumy "Droga za widnokres" i "Magia obłoków", cieszące się również ogromną popularnością.

W 1977 roku, był współautorem, wraz z Krzysztofem Jasińskim i Janem Kantym Pawluśkiewiczem, musicalu "Szalona lokomotywa", według Stanisława Ignacego Witkiewicza. Wielkim przebojem z tego musicalu okazał się utwór "Hop-szklanka piwa".

Przez 10 lat Marek Grechuta współpracował z krakowską Piwnicą pod Baranami. Ostatnia płyta artysty ukazała się w 2003 roku. Nagrał też w kilka lat temu piosenkę pod tytułem "Kraków" z zespołem Myslovitz.

Marek Grechuta urodził się 10 grudnia 1945 roku w Zamościu. Od najmłodszych lat uczył się gry na pianinie. Studiował architekturę w Krakowie.
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Siostra » poniedziałek, 9 paź 2006, 13:35

No właśnie zauważyłam info otwierając jakąś stronę internetową... Aż mi dech zaparło... Tak, kolejny talent... Dla mnie smutek...
Siostra
Twardziel

Postprzez report » poniedziałek, 9 paź 2006, 15:41

straszna strata...
dwa razy był w Kołobrzegu - cięzko chory... pamietam w starej siedzibie radia rozmawialiśmy o piłce nożnej... póxniej jeszcze epizod kiedy szukał syna...

bo wolność...
report

Postprzez Konsul » poniedziałek, 9 paź 2006, 18:03

To był ktoś więcej niż muzyk....
Konsul
Gwiazdor

Postprzez sebamac » poniedziałek, 9 paź 2006, 19:49

[*][*][*]...
sebamac
Dyskutant

Gadu-Gadu: 1889671

Postprzez Hong » wtorek, 10 paź 2006, 10:05

wielki artyzm po nim zostanie :(
Hong
Twardziel

Postprzez report » niedziela, 15 paź 2006, 21:23

w tv kultura - program o M
report

Re: Marek Grechuta nie żyje

Postprzez Wald » poniedziałek, 16 paź 2006, 20:32

DeeJay napisał(a):Odszedl kolejny Wielki Czlowiek...

Niestety, to prawda...
Wald
V.I.P

Gadu-Gadu: 526856

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze