Żądanie znajomości języka obcego dyskryminacją?

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez qrczak » piątek, 14 kwi 2006, 10:10

qrczak
Gwiazdor

Postprzez ewe » czwartek, 20 kwi 2006, 13:22

Nie wiem dlaczego ,ale jak widzę takiego Polaka mówiącego po niemiecku czy angielsku to wiem ,że to DUPOLIŻEC, bo to żadna satysfakcja mowic w obcym języku we własnym kraju . Co innego w innym kraju .
Poza tym sami np: niemcy są zdezorientowani ,czy są w swoim kraju ,czy może w jakimś podległym?Do tego te wszechobecne choć ponoć zabronione napisy po niemiecku . Pozbawiamy ich przyjemności obcowania z obcą kulturą i wierzcie mi ,że jeśli taka niemiecka babcia czy dziadek będą chcieli sobie kupić lody to obejdą sie bez tego naszego dukania . No chyba ,że pragniemy ich rozśmieszyć .
Miałem kiedyś kolegę który ni w ząb nie znał żadnego języka i dawał sobie świetnie radę w Niemczech .
Sam też choć mówię dość swobodnie po niemiecku często gdy przychodzi mi z nimi rozmawiać udaję ,że nie umiem . Niech się trochę pomęczą ,przynajmniej jest ciekawie.
Pozwólmy tym Niemcom czy innym obcym poczuć się u nas trochę inaczej i nie wchodźmy im tak w tyłek za 5 zł. Oni tu i tak przyjadą , bądżmy tylko mili .
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » czwartek, 20 kwi 2006, 13:26

ewe
Gwiazdor

Postprzez rysio » piątek, 28 kwi 2006, 13:57

rysio
Terminator

Postprzez blawatek-blu » piątek, 28 kwi 2006, 22:00

blawatek-blu
Twardziel

Poprzednia strona