Żądanie znajomości języka obcego dyskryminacją?

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez qrczak » piątek, 14 kwi 2006, 10:10

Ale powiedz... masz do czynienia z emerytami? Jakoś nie wyobrażam sobie ich w takich akcjach... Jak przyjadą młodzi Niemcy - to pogadamy :lol:

Tak, mam do czynienia z emerytami, ale są też zdolni do różnych rzeczy. Młodzi Niemcy też bywają i naprawdę w porównaniu z młodymi Polakami to jest niebo a ziemia. Sto razy wolę tych Niemców, Skandynawów niż Polaków.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez ewe » czwartek, 20 kwi 2006, 13:22

Nie wiem dlaczego ,ale jak widzę takiego Polaka mówiącego po niemiecku czy angielsku to wiem ,że to DUPOLIŻEC, bo to żadna satysfakcja mowic w obcym języku we własnym kraju . Co innego w innym kraju .
Poza tym sami np: niemcy są zdezorientowani ,czy są w swoim kraju ,czy może w jakimś podległym?Do tego te wszechobecne choć ponoć zabronione napisy po niemiecku . Pozbawiamy ich przyjemności obcowania z obcą kulturą i wierzcie mi ,że jeśli taka niemiecka babcia czy dziadek będą chcieli sobie kupić lody to obejdą sie bez tego naszego dukania . No chyba ,że pragniemy ich rozśmieszyć .
Miałem kiedyś kolegę który ni w ząb nie znał żadnego języka i dawał sobie świetnie radę w Niemczech .
Sam też choć mówię dość swobodnie po niemiecku często gdy przychodzi mi z nimi rozmawiać udaję ,że nie umiem . Niech się trochę pomęczą ,przynajmniej jest ciekawie.
Pozwólmy tym Niemcom czy innym obcym poczuć się u nas trochę inaczej i nie wchodźmy im tak w tyłek za 5 zł. Oni tu i tak przyjadą , bądżmy tylko mili .
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » czwartek, 20 kwi 2006, 13:26

Qurczak
ja też wolę Polaków ,ale tu . Polacy będąc za granicą zmieniają się jakby ich ktos zaczarował. Co się tyczy młodych Niemców ,to wystarczy pojechac do Drezna czy Lipska ,widać ,że potrafią lepiej rozrabiać niż my.
ewe
Gwiazdor

Postprzez rysio » piątek, 28 kwi 2006, 13:57

to_tylko_ja napisał(a):
SatH^Raa napisał(a):
Megi napisał(a):dlaczego my w naszym panstwie mamy porozumiewac sie z Faszystami w ich ojczystym jezyku

Megi masz prawo ich nie lubić, ale posunęłaś się za daleko. Nie każdy Niemiec był faszystą, że nie wspominając o teraźniejszości.

To prawda, posunęłaś sie troszkę za daleko z tymi Faszystami, ale faktem jest, ze Niemcy zrobili się bardzo wygodni jeśli chodzi o kwestie jezykowe... Przyjeżdzając do Polski wymagaja od nas znajomości jezyka, sami zas nawet w minimalnym stopniu nie probuja poznac naszego jezyka, nie mowiac juz o porozumiewaniu sie nim...

jaka bzdura - oni nic nie wymagają, to polscy pracodawcy wymagają, i się im nie dziwię... zrobili się wygodni bo mają kasę ale nie wymagają że my będziemy znali język, zwyczajnie im i nam ta znajomość kontakt ułatwia. a wiemy że obu stronom zależy na tym kontakcie przy czym nam głównie ze względów finansowych.
inną kwestią jest uczenie się języka obowiązującego w kraju do którego jadę na wypoczynek. co ambitniejszym jak najbardziej polecam, bo poznawanie języka wiąże się z poznawaniem kultury danej społeczności, co wzbogaca człowieka na wielu płaszczyznach. ale porównując przydatność znajomości języka niemieckiego i polskiego łatwo stwierdzić, że nam uczącym się niemieckiego dużo bardziej się on przyda niż niemcom, którzy ambitnie chcieliby nauczyć się polskiego.
poza tym uczymy się języka nie tylko po to żeby zarobić, czy też jak w dość niesprawiedliwym tonie napisał/a wyżej ewe podlizać się niemcom, ale korzystamy na tym o wiele bardziej. choćby poszerzając horyzonty.. widać jednak, że niektórym nawet nauka języka nie poszerzyła horyzontów, bo udają że nie znają języka w kontaktach z niemcami (jak właśnie robi ewe) po to żeby sobie posłuchać jak się niemcy męczą...
myślę ewe, że skoro nie chcesz używać nabytych umiejętności, to albo jesteś chamski/a i masz ochotę ponabijać się z niemców, którzy nie potrafią się porozumiewać po polsku, albo zwyczajnie nie masz zaufania do własnego rzekomo swobodnego posługiwania się językiem niemieckim....
rysio
Terminator

Postprzez blawatek-blu » piątek, 28 kwi 2006, 22:00

No......wydaje mi się, że szczególnie Niemcy stali się wygodni i nawet nie próbują uczyć się naszego języka. Zgodzę się że sprawy w urzędach, bankach powinny być naświetlone w ich języku, ale sprawy codziennego użytku to bez przesady. Niech wiedzą że wyjechali do innego kraju. Ja pamiętam takie czasy, że Polacy nie byli obsługiwani w sklepach u nich, odwracali się plecami i ponurą miną odpowiadali - nie rozumie. Wiem że teraz są inne czasy, nasza mentalność się zmieniła, a ich jakoś nie. Rozmawiajcie z Niemcami po angielsku, to zaczną się uczyć. Miałam taką śmieszną sytuację, syn tłumaczył starszemu Niemcowi jak dojść na rynek- oczywiście po angielsku- a on podziękował mi po Polsku.
blawatek-blu
Twardziel

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze