Koniec wolności uniwersyteckiej?

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Demurrer » wtorek, 21 lut 2006, 18:45

Roman napisał(a):

co do tzw. nauki społecznej Kościoła, to takie podejście już raz było - nazywało się to zdaje się scholastyka

Roman do książek :!:
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez kraall » wtorek, 21 lut 2006, 20:31

Scholastyka: główne kierunki-albertyzm, tomizm, skotyzm, okhamizm. A wszystko razem to lipa pozbawiona wartości naukowej.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez Roman » wtorek, 21 lut 2006, 21:45

aj, znów uprościłem, za co przepraszam

jedyną analogię widzę w niepodważalności pewnych dogmatów i prawd, które można uzasadniać, ale podważać już nie za bardzo
Roman
Mieszka tu

Postprzez kraall » wtorek, 21 lut 2006, 23:06

Długoimienny napisał(a):Dla kogoś, kto nie rozumie, albo inaczej nie chce zrozumieć filozofii, to może i jest to głupota.

Jeśli zachwycasz się w filozofii pomijaniem danych empirycznych na rzecz autorytatywnych tekstów i budowaniu spekulatywnych konstrukcji, oczywiście, w oparciu o zasady logiki, to ja nie mam nic przeciwko temu i nie uważam, że nie rozumiesz, albo nie chcesz rozumieć filozofii.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez kraall » środa, 22 lut 2006, 10:43

Zechciej zrozumieć, że moje uwagi odnoszą się do metody scholastycznej i jako, że odrzuca dane empiryczne, to z naukowego punktu widzenia jest liona, co nie oznacza, że jest głupia. Ale widzę, że mądre jest tylko to, co Ty głosisz, to ja z tego pociągu pychy wysiadam!
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez Demurrer » środa, 22 lut 2006, 19:10

pastor napisał(a):czyżby ludzie dalej się bali wyklinania z ambony... hmmm ... Bogobojny kraj, który nazywa sie wolnym i demokratycznym, ale jak jest każdy widzi i słyszy (nie tylko w radiu). Co do tego co sie dzieje w lublinie jakoś dzisiaj przestalo mnie dziwic, gdyz na przedmiocie "pedagogika rodziny" zostalem zgaszony tekstem wypowiedzianym przez pania doktor na temat aktualnego pojecia rodziny "nie możemy tego przyjąć, gdyż kłóci się to z Nauką Kościoła, a Pan musi być temu przychylny" ... ale ja się nie znam :twisted: :twisted: :twisted: a takie przypadki widzę praktycznie na codzień... :twisted: :twisted: :twisted:

Pastor co Ty studiujesz?? :shock:
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » środa, 22 lut 2006, 19:15

pastor napisał(a):
Demurrer napisał(a):Pastor co Ty studiujesz?? :shock:

Teologie. :twisted: :twisted: :twisted:

O kurcze, czyli nick nieprzypadkowy.
Kto tam takiego antychrysta wpuścił?? :twisted: :P
Demurrer
Gwiazdor

Poprzednia strona