Black_metal_horde

Ten dział dotyczy muzyki i wszystkich spraw z nią związanych. Jeżeli lubisz słuchać, grać, komponować czy rozmawiać o muzyce - pisz tutaj.

Postprzez Black_Horde » czwartek, 27 paź 2005, 22:57

Cieszę się, że chińszczyzna Ci weszła na kolację. A mówienie o subkulturach to już przywoływanie duchów przeszłości...w końcu i tak wiemy każdy swoje, i cała filozofia polega na wymianie zdań w konstruktywny sposób, bo uczymy się całe życie, a gdy zakrywa nas warstwa cmentarnej ziemi to i tak nam nic nie daje. :D
Black_Horde
Rozgrzewa się

Postprzez Black_Horde » czwartek, 27 paź 2005, 23:01

http://195.18.154.36:7999/ posłuchaj a zrozumiesz, że Goth to jest kategoria filozoficzna i sposób na wyrażenie się, nie gatunek muzyczny :)
Black_Horde
Rozgrzewa się

Postprzez Black_Horde » czwartek, 27 paź 2005, 23:12

Na skróty, no dobrze. Pozostaje zawsze w człowieku chętna do zapełnienia pustka. Jedni wolą zalać ją słodkim kremem Pozytywnych energii, choćby fani Techno i tym podobnej muzy o zabarwieniu miłosno bezproblemowym. Inni rzucają się w wir życia otaczjącego blokowiska i przyległe środowisko w rytmicznych rymach, a są też tacy, co widzą innymi kategoriami świat, ten świat ale w kontekście czegoś nadprzyrodzonego i tajemniczego, a w ich sercacach istnieje płomień podsycany legendami i wieżeniami przodków-> właśnie ta ostatnia grupa dotyczy gothów. Jest jeszcze wiele kategorii ludzi i ich filozofii, ale nie ma potrzeby porównywać, bo to nierealne. Opisać Gothów można jako ludzi outsiderskich, ale otwartych na innych. Sposób ubioru i stylu bycia wyróżnia z tłumu i może być różny, ale zawsze dominuje czerń i nawiązanie do klimatu mroku i zazwyczaj przeszłości, z wszechobecnym poczuciem obesności śmierci w istnieniu ludzkości oraz głęboka fascynacja życiem pozagrobowym.
Black_Horde
Rozgrzewa się

Postprzez filomata » piątek, 28 paź 2005, 07:21

Przeczytaj wszystko co napisałeś i kopnij się w czoło.
filomata
Dyskutant

Postprzez Black_Horde » piątek, 28 paź 2005, 09:57

:lol: mądrością filomata nie grzeszysz, no cóż. Powiem tylko jedno - wydajesz się człowiekiem, który myśli, że wykradł bogom święty płomień, ale okazuje się, że to co przyniosłeś ludziom to tylko robaczek świętojański, którego światło nic nie oświetla, a płomień nic nie ogrzewa. A, jakbyś wyraził trochę szacunku innym, choćby nawet najbardziej pokręconym ludziom, otrzymał byś to samo. Choćby nawet nie wiem jak się wystarasz, to i tak wystawiłeś własne świadectwo, po czym wnoszę, że nie znasz się zbyt dobrze o tym co tu pisane, więc zamilknij.
Black_Horde
Rozgrzewa się

Postprzez r00t » piątek, 28 paź 2005, 10:23

Black_Horde napisał(a):Na skróty, no dobrze. Pozostaje zawsze w człowieku chętna do zapełnienia pustka. Jedni wolą zalać ją słodkim kremem Pozytywnych energii, choćby fani Techno i tym podobnej muzy o zabarwieniu miłosno bezproblemowym. Inni rzucają się w wir życia otaczjącego blokowiska i przyległe środowisko w rytmicznych rymach, a są też tacy, co widzą innymi kategoriami świat, ten świat ale w kontekście czegoś nadprzyrodzonego i tajemniczego, a w ich sercacach istnieje płomień podsycany legendami i wieżeniami przodków-> właśnie ta ostatnia grupa dotyczy gothów. Jest jeszcze wiele kategorii ludzi i ich filozofii, ale nie ma potrzeby porównywać, bo to nierealne. Opisać Gothów można jako ludzi outsiderskich, ale otwartych na innych. Sposób ubioru i stylu bycia wyróżnia z tłumu i może być różny, ale zawsze dominuje czerń i nawiązanie do klimatu mroku i zazwyczaj przeszłości, z wszechobecnym poczuciem obesności śmierci w istnieniu ludzkości oraz głęboka fascynacja życiem pozagrobowym.

... psychologowie bardzo ładnie opisują tą grupę ludzi... tych jak to mówisz "gotów" ... streszczając... to ludzie którzy uciekają przed życiem ... zamykaja się w filozofii która opiera się na bajkach legandach itp... a tymczasm życie się toczy obok nich... to nic innego jak ucieczka... zresztą powyżesze stwiedzenia można przypisać też innym subkulturom... ja nic do nich nie mam.. też kiedyś miałem długie włosy i na koszulce "mocno keczupowy obrazek z pentagramem" ... miałem też ..............19 lat.

nie wiem ile ty masz... ale zoabczysz... że zweryfikujesz swoje poglądy... to się tyczy wszystkich ludzi którzy identyfikują się z jakimiś subkulturami..... a jeżeli nie zweryfikujesz to już bym się zaczął martwić....
Ostatnio edytowano piątek, 28 paź 2005, 10:35 przez r00t, łącznie edytowano 1 raz
r00t
Administrator

Postprzez Black_Horde » piątek, 28 paź 2005, 10:33

Słusznie Admin prawi. Ale to nie tak do końca. Poprostu nieco minąłem się z celem na tym forum. Szukałem tylko ludzi podobnych do mnie. Filozofia to poszukiwanie odpowiedzi na pytanie :Kim jesteśmy i dokąd zmierzamy? Oczywiście można żyć dniem codziennym, toczyć się wraz z tym światem. Ale ten oferuje niewiele pozytywów, więc wszyscy szukają ucieczki od tej szarzyzny. A drogi są różne. Każdy człowiek więc szuka swojej. Patrzymy zatem na światło prawdy przez "witraż", każdy własnym kolorem szkła, ale zawsze na to samo. Nie wierzę, że nawet sam adm tego forum nie ma swojego sposobu na ucieczkę od codzienności. :)
Black_Horde
Rozgrzewa się

Postprzez r00t » piątek, 28 paź 2005, 10:53

Black_Horde napisał(a):Słusznie Admin prawi. Ale to nie tak do końca. Poprostu nieco minąłem się z celem na tym forum. Szukałem tylko ludzi podobnych do mnie. Filozofia to poszukiwanie odpowiedzi na pytanie :Kim jesteśmy i dokąd zmierzamy? Oczywiście można żyć dniem codziennym, toczyć się wraz z tym światem. Ale ten oferuje niewiele pozytywów, więc wszyscy szukają ucieczki od tej szarzyzny. A drogi są różne. Każdy człowiek więc szuka swojej. Patrzymy zatem na światło prawdy przez "witraż", każdy własnym kolorem szkła, ale zawsze na to samo. Nie wierzę, że nawet sam adm tego forum nie ma swojego sposobu na ucieczkę od codzienności. :)

..i ja też się z tobą zgodzę... nawet w większości... ...każdy ma prawo do poszukiwania podobnych do siebie... dlatego nie naskakuje na tekst który w tym poście umieściłeś na samym początku.... Co do filozofii.. ok jak najbardziej masz rację... ja chciałem tylko powiedzieć że już dawno przestałem szukać "prawdy" w "odwróconym krzyżu" czy w ogóle w krzyżu... dla mnie najważniejsze jest żeby mieć otwarty umysł... Co do świata i ofert przez niego składanych... Więc to jest tak, że to TY rządzisz swoim życiem.. moim zdaniem trzeba przestać oczekiwać od świata tylko zacząć oczekiwać od siebie... toczenie się wraz z codziennością jest jak najbardziej złym podejściem... TAK SAMO jak zamykanie się w bajkach legendach itp... Jedyna słuszną drogą jest modelowanie rzeczywistości na swój sposób... bo w niej żyjemy i żyć będziemy... a "przerywniki" są jak najbardziej OK. Dla mnie to jest dobra muzyka w dobrym towarzystwie i w fajnym miejscu... ale to tylko chwila! Bo od następnego dnia rzeczywistość wiata mnie ponownie... i to co się stanie zależy tylko ode mnie...
r00t
Administrator

Postprzez Black_Horde » piątek, 28 paź 2005, 11:08

r00t napisał(a):..i ja też się z tobą zgodzę... nawet w większości... ...każdy ma prawo do poszukiwania podobnych do siebie... dlatego nie naskakuje na tekst który w tym poście umieściłeś na samym początku.... Co do filozofii.. ok jak najbardziej masz rację... ja chciałem tylko powiedzieć że już dawno przestałem szukać "prawdy" w "odwróconym krzyżu" czy w ogóle w krzyżu... dla mnie najważniejsze jest żeby mieć otwarty umysł... Co do świata i ofert przez niego składanych... Więc to jest tak, że to TY rządzisz swoim życiem.. moim zdaniem trzeba przestać oczekiwać od świata tylko zacząć oczekiwać od siebie... toczenie się wraz z codziennością jest jak najbardziej złym podejściem... TAK SAMO jak zamykanie się w bajkach legendach itp... Jedyna słuszną drogą jest modelowanie rzeczywistości na swój sposób... bo w niej żyjemy i żyć będziemy... a "przerywniki" są jak najbardziej OK. Dla mnie to jest dobra muzyka w dobrym towarzystwie i w fajnym miejscu... ale to tylko chwila! Bo od następnego dnia rzeczywistość wiata mnie ponownie... i to co się stanie zależy tylko ode mnie...

Pięknie powiedziane. Nie szukam prawdy w religii i antyreligii i nie noszę pentagramu :D , to nie tak. Poprostu interesuję się filozofią i poglądami dawnych kultur, bo dziś nie ma zbyt wiele czasu na zastanawianie się nad tym, kim jesteśmy. A muza i myślenie gotyckie pozwala spoglądać na życie innymi oczyma, chłodno i z dystansu ,w sposobie dalekim od narzuconego mediami i tzw. trendy modą itp... Właściwie sam modeluję swój świat na ile możliwe to jest, niestety obarczają nas ograniczenia - np.: być albo mieć, ale zawsze jest wymiar ponad, dlatego właśnie jak mam czas, zaszywam się w świat gothic, niestety tak obcy w tym mieście....
Black_Horde
Rozgrzewa się

Postprzez Roman » niedziela, 30 paź 2005, 10:07

filomata grzeszy mądrością, oj grzeszy

mi się zawsze wydawało, że filozofia to jedno, a baśnie i legendy to drugie

w sumie wszystko co piszesz jest oczywiste, ale nic nie wnosi, nie wiem wciąż w jakim celu założyłeś ten topic - chcesz żeby tu ludzie utwierdzali cię, że nie jesteś sam w przekonaniu, że i tak umrzemy, świat jest zły i należy istnieć obok rzeczywistości?

dużo mówisz o nie zamykaniu się w jednym systemie wartości, spojrzeniu na świat, chłodnym i zdystansowanym podejściu do rzeczywistości, a mówisz cytatami z Kostrzewskiego tudzież Micińskiego, więc gdzie tu samodzielność i otwartość
Roman
Mieszka tu

Postprzez stary_zgred » niedziela, 30 paź 2005, 21:27

Black_Horde napisał(a):To nie myśl, tylko odsłona tego, co w całym świecie trendów jest oczywiste i już dawno skategoryzowane. Gothic to świat mroczny, inny niż wszędobylskie motywy Hipisowskich kwiatków i love You, a zaczeli , w tej formie jaką dziś znamy Black Sabat, do dziś zresztą jako klasyka. Motywy, impresje i filozoficzne rozważania w twórczości Kata są więc jak najbardziej Gotyckie...

Nie akceptuję kategoryzacji, a w muzyce to już szczególnie. Zabroń mi lub nakaż słuchać tego lub tamtego! No, spróbuj!
stary_zgred
Dyskutant

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: muzyka