Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez Olga » poniedziałek, 23 sty 2006, 12:46

"Piła" i "Piła 2" .... chyba każdy wie o co chodzi, oglądał i ma swoje zdanie. Obie części bardzo mi się podobały chociaż wg mnie polegały na czymś zupełnie innym. Pierwsza oddziaływała bardziej na psychikę natomniast druga na zmysł wzroku. Obawiałam się tej drugiej, bo zazwyczaj kontynuacje filmów są nieudane. Tym razem jednak nie zawiodłam się :spoko: Zakończenie zaskakujące, udane i przemyślane. Sam film jakos bardzo mi przypominał "Cube" [smilie=hmmm.gif] Obie Piły to jedne z lepszych horrorów jakie wyprodukowano w ostatnim czasie. Mam jednak nadzieję, że nie będzie "Piły 3" .... niech nie psują dobrego wrażenia ;/

"Mgła" .... hmmm ....
"Jest to remake znanego horroru Johna Carpentera z 1980 roku. W czasie mgły, która spowija małe miasteczko w Północnej Kalifornii w USA, do miasta przybywają duchy zmarłych marynarzy zatopionego żaglowca, aby na potomkach swych oprawców pomścić swą śmierć." /Filmweb/
Cóż .... jakoś mnie nie zachwycił ten 'horror'. Można obejrzeć jak już się na prawdę nie ma nic do roboty. Fajne efekty specjalne, dość ciekawa fabuła i przeciętne aktorstwo. To by było na tyle.

"Zupełnie jak miłość"
"Zabawna i pogodna romantyczna komedia, przewrotnie opowiadająca o tym, jak czasami może zająć lata, by zakochać się od pierwszego wejrzenia. Ashton Kutcher i Amanda Peet są elektryzujący jako dwa przyciągające się przeciwieństwa. Ich bohaterowie spotykają się w samolocie z Los Angeles do Nowego Jorku. Gdy podróż się kończy obydwoje wracają do swoich własnych światów i problemów, choć pozostają dobrymi przyjaciółmi. Szukając miłości i związku, który nie doprowadzi do katastrofy, znajdują w końcu siebie." /Filmweb/
Bardzo przyjemny film, na odprężenie i dla śmiechu. Polecam każdemu kto ma ochotę na coś lekkiego i sympatycznego.

"Shrek" i "Shrek 2" ..... to chyba też każdy zna :D Stwierdzam, że 1 część to już film kultowy i genialny, ale jakos bardziej jestem przywiązana do części 2. Bardziej mnie śmieszy, jest więcej genialnych tekstów, lepsza akcja .... w tym wypadku (w przciwieństwie do "Pił") czekam na część 3 i 4 ... sam opis 3 części jest zachęcający :D

"Epoka Lodowcowa" ..... trzy słowa --> GENIALNIE GENIALNA BAJKA :D Również z niecierpliwością czekam na część 2, która będzie w marcu :)

"Madagaskar" ..... 'wyginam śmiało ciało' ..... nic wiecej pisac nie trzeba :P

"Pingwiny z Madagaskaru"
"Znany z kinowego "Madagaskaru" gang pingwinów w wigilię wyrusza na poszukiwanie Szeregowego, który po prostu zniknął..." /Filmweb/
:D :lol: Filmik trwa 12 minut i jest świetny .... "lodzio miodzio panowie .. lodzio miodzio" (szkoda, że nie ma w nim tego tekstu :P )
Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez Morland » poniedziałek, 23 sty 2006, 16:48

"Choke" - dobry nie tylko dla wtajemniczonych [smilie=shifty.gif]
Morland
Weteran

Postprzez Olga » poniedziałek, 23 sty 2006, 23:50

"Memento"
"Leonard Shelby nosi tylko eleganckie, szyte na miarę garnitury, jeździ najnowszym modelem Jaguara, mieszka jednak w tanich, anonimowych motelach płacąc zawsze gotówką. Mimo, że wygląda jak dobrze sytuowany człowiek pracujący w biznesie, jego jedynym zajęciem jest szukanie człowieka, który zgwałcił i zamordował jego żonę. Jego podejrzenia zostały zignorowane przez policjantów, którzy postanowili pójść zupełnie innym śladem. Poszukiwanie Leonarda są bardzo żmudne a dodatkowo utrudnia je fakt, że cierpi on na bardzo rzadki i niezidentyfikowany przez współczesną medycynę zanik pamięci. Choroba ta charakteryzuje się tym, że Leonard pamięta wszystko co wydarzyło się w jego życiu przed wypadkiem, który spowodował chorobę, nie potrafi jednak zrelacjonować tego co wydarzyło się piętnaście minut temu, w jakim miejscu obecnie się znajduje, dokąd zmierza i dlaczego."
"Aby posuwać się naprzód w śledztwie Leonard robi notatki na wykonywanych zdjęciach osób i przedmiotów, a co ważniejsze fakty tatuuje sobie na całym ciele." /Filmweb/

Bardzo długo zabierałam się do obejrzenia tego filmu. Dziś wreszcie postanowiłam nadrobić zaległości. Cóż mogę powiedzieć? "Memento" jest od początku do końca genialny. Pozornie poplątany, jednak każdy obraz który widzimy, każda postać która się pojawia, są ważne, mają znaczenie chociaż z każdą minutą trwania filmu owe znaczenie się zmienia podobnie jak nasza ocena bohaterów i zdarzeń. Nie wolno opuścić ani kawałka "Memento" jeśli chcemy dokładnie wiedziec co sie dzieje, poznac nowe fakty i nie pogubić się .... film bowiem cały czas przeskakuje w czasie, w zasadzie zaczyna się od samego końca, a następnie prowadzi nas przez wydarzenia, które do tego końca doprowadziły, pokazując je co chwilę w zupełnie innym świetle.
Film jest bardzo ciekawy, oryginalny, wciągający i wymagający skupienia oraz uwagi. Polecam gorąco. Trzeba go obejrzeć. Obowiązkowo. Moja ocena? 10/10 :spoko:
Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez Stavro » wtorek, 24 sty 2006, 00:11

popieram...Memento swietny filmik...tylko trzeba byc bardzo skupionym przy jego ogladaniu...ale naprawde warto obejrzec...
Stavro
Rycerz forum

Postprzez yennefer » wtorek, 24 sty 2006, 00:17

[quote="Olga"]"Memento"

Bardzo długo zabierałam się do obejrzenia tego filmu. Dziś wreszcie :[/quote]
Olga, :brawo: juz nawet zapomnialam, ze Ty go jeszcze nie obejrzałaś :P
..ale lepiej pozno niz wcale ;)

a co by nie odbiegac od tematu - ostatnio obejrzalam na Polsacie "Koszmar minionego lata" - kazdy pewnie juz ten film zna, wiec nie trzeba przedstawiac, ale na wieczór jak znalazł - choc ten nieznajomy z hakiem byl strasznie kiczowaty (co nie wyklucza jego straszności pod innym katem :P)
yennefer
Mieszka tu

Postprzez Morland » wtorek, 24 sty 2006, 13:14

"What is love?
Baby don't hurt me,
don't hurt me,
no more."

"Noc w Roxbury" - za podkład muzyczny szczególnie duży plus :P
Morland
Weteran

Postprzez FiDo » sobota, 28 sty 2006, 14:52

FiDo