W Kołobrzegu ukonstytuowała się Młodzieżowa Rada Miasta

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

W Kołobrzegu ukonstytuowała się Młodzieżowa Rada Miasta

Postprzez report5 » czwartek, 17 lis 2005, 08:43

W Kołobrzegu ukonstytuowała się Młodzieżowa Rada Miasta. To nowość, bo w poprzedniej kadencji samorządu próba stworzenia młodej rady nie powiodła się. Młodzi ludzie dotąd nie byli przekonani do tej formy aktywności. Teraz udało się przekonać przedstawicieli wszystkich gimnazjalnych i licealnych samorządów szkolnych do wspólnego działania. Młodzi ludzie mają już pewne pomysły czym chcieliby się zająć. W kołobrzeskich szkołach już wkrótce pojawią się skrzynki kontaktowe. Pierwsze efekty działania Młodzieżowej Rady Miasta znane będą już w grudniu.

mowią

http://www.radio.szczecin.pl/komponenty ... 1-16#10619
report5

Postprzez HO!HO! » czwartek, 17 lis 2005, 08:52

A kto ich wybiera i w jaki sposób?
HO!HO!

Postprzez report5 » czwartek, 17 lis 2005, 09:20

aktywizuje ich Łukasz Czechowski z PO - przedstawicieli wytypowały samorządy szkolne, podstawą jest uchwała rady miasta - dorosłej...
report5

Postprzez HO!HO! » czwartek, 17 lis 2005, 09:26

report5 napisał(a): przedstawicieli wytypowały samorządy szkolne,

Od kiedy w demokracji do ciał kolegialnych - przedstawicielskich, ktoś kogoś typuje, a nie jest wybierany w wyborach ? A ostatecznie zatwierdza takiego wytypowanego, jak rozumiem Pan Łukasz?
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » czwartek, 17 lis 2005, 09:51

ŁUkasz napisał(a): Radnych MRM typują samorządy szkolne. Kandydatury zatwierdzają przewodniczący Samorządów.

To po co się był tak spieszyć? Przecież można było pierwszą radę zwołać w przyszłym roku już w pełni demokratyczną. Teraz wybrani – namaszczeni, zmiażdżą konkurentów w przyszłorocznych wyborach, a przynajmniej będą mieli duży handicap. Co to w ogóle za tryb - „zatwierdzanie”, „typowanie”?
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » czwartek, 17 lis 2005, 09:59

Sama idea jest na pewno dobra. Ale tryb jej powołania i wyraźne „przywództwo” nad przedsięwzięciem jednej, konkretnej partii politycznej budzi duże wątpliwości. Bo jeżeli to jest po prostu rozbudowa czyjejś przybudówki partyjnej pod patronatem rady miasta i płaszczykiem apolityczności, to ja nie odbieram tego jako pozytywnego wydarzenia. Mimo, że sam pomysł jest godny pochwały. Jednak jak to zazwyczaj bywa, diabeł tkwi w szczegółach.
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » czwartek, 17 lis 2005, 10:17

ŁUkasz napisał(a):W takim wypadku nie mam pytań. W tym mieście nie można zrobić nic jeśli działa się w jakiejkolwiek młodzieżówce. Nic ciekawego, słusznego, wartego zainteresowania. Przedstawiciel młodzieżówki powinien chodzić w garniturze na przyjęcia, na zebrania, i siedzieć w biurze dyskutując nic nie robiąc. Ja jestem trochę innego zdania. No przecież z inicjatywą reaktywacji MRM nie wyjdzie Stowarzyszenie Wodniukus ani PCK.

Masz rację, że nie można tak oceniać czyjejś działalności. Ale sam zwróć uwagę, że tryb „niedemokratyczny” plus polityk na czele dający „namaszczenie”, rodzą pytania.
HO!HO!

Postprzez BLAaa » czwartek, 17 lis 2005, 11:00

No wiecie, jest jeszcze rola dla przedstawicieli młodziezówek, w której widywaliby nas chetnie starsi koledzy (no może nie wszyscy), czyli fizyczny do noszenia teczki.
Niech MRM podziała, zobaczymy jak to wyjdzie.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez myśliwiec » czwartek, 17 lis 2005, 11:06

mlodzi pojda na kawe i ciasto do prezydenta, pogadaja, pousmiechaja sie, prezydent sie ucieszy ze przyszli, ale tylko zamkna drzwi.... tak nic nie zmieni w zyciu miasta - w sensie uchwalodawczym - ta rada... wytlumaczysz mi co zamierzacie robic? bo jakos nie kumam tego.
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez Agunia » czwartek, 17 lis 2005, 12:01

mam pytanie....
jakie osoby wchodzą w skład i kto został przewodniczącym MRM?
Agunia
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 4081021

Następna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg