Telewizja Kablowa Kołobrzeg

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez M@dF » środa, 2 mar 2005, 11:37

<!--QuoteBegin-Slayer+2.03.2005, 11:32--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>CYTAT (Slayer @ 2.03.2005, 11:32)</td></tr><tr><td id='QUOTE'><!--QuoteEBegin--> tylko wiesz ze tam na trzezwo trzeba...? :rolleyes: :D [/quote]
Przeciez ja jestem abstynentem :blink:
M@dF
Dyskutant

Gadu-Gadu: 2045912

Postprzez vanilla » środa, 2 mar 2005, 17:16

Niektórzy atakują mnei tym, ze program kręcony był w Polsce, więc nasi zachodni sąsiedzi mogliby nauczyć się parę słów po polsku, skoro już nas odwiedzają. Zgadzam się z tym, niezaprzeczalnie macie rację.
Jednak popatrzcie na to trzeźwym okiem. Widzieliście kiedykolwiek rodowitego Niemca mówiącego cos konkretnego po polsku? Ja procz łaskawie i z wielkim wysiłkiem wypowiedzianego "dziendobry" nie słyszałam nic. Nie sądze też, zeby się to zmieniło. od wielu lat Niemcy przyjeżdzaja do Kołobrezegu, który, czy niektórzy tego chcę czy też nie jest miastem wypoczynkowym, a biznes na nich kwitnie. Zagraniczni turyści przywyczajeni sa do tego, że na witrynie sklepu wisi etykietka "wir sprechen deutsch" i że nawet osoba sprzedająca muszelki zagaduje ich w ich ojczystym języku.
Z tego powodu wybaczcie, ale nie wiem w czym ja tuzawiniłam, bo to raczej wina ogólnie przyjętych zasad.
Ale wiecie co?
Mimo tego, ze nie przepadam za Niemcami, nie lubię tego jeżyka itp. to jednak czasemi, kiedy zaczepiona przez takich potrafię udzielic im pełnej informacji na temat naszego miasta jestem zadowolona. I wam też tego życzę, bądzcie dumni z tego co potraficie,a nie... pielegnujecie tylko założenia, że powinno być inaczej. Chcecie coś zmienić to sami to zróbcie.
vanilla

Postprzez KAROLLA-- » środa, 2 mar 2005, 17:33

vanilla to bardzo ladnie, ze znasz niemiecki :)
i to bardzo fajnie, ze mozesz pomoc turystom, z ktorych Kg. zyje :)
rowniez cieszy mnie, ze troszczysz sie o wizerunek kolobrzeskiej telewizji,
bo masz racje " jak nas widza tak nas pisza" i nic do tego nie ma fakt, ze to jest prywatna stacja telewizyjna.
w okienku siedza kolobrzezanie i powinni byc schludni czysci i w miare reprezentacyjni - zgadzam sie z Toba.

Jednak to nic takiego, ze ktos zagada do Niemca po Polsku, bo skad ma wiedziec, ze to Niemiec? A i rowniez ten Niemiec moglby zrobic cos milego dla mieszkancow panstwa, ktore odwiedza, chocby te pare slow. To takie okazanie szacunku dla gospodarza.
Ja jadac do krojow gdzie rodowitym jezykiem jest hiszpanski nauczylam sie pare slow grzecznosciowych w ich jezyku choc wiedzialam, ze prawie wszyscy mowia rowniez w jezyku angielskim. Nie mylilam sie, zawsze okazali mi swoje zadowolenie, ze stac mnie bylo na minimum wysilku, zeby im ten szacunek okazac.
KAROLLA--

Postprzez Colberg » środa, 2 mar 2005, 17:52

<!--QuoteBegin-vanilla+2.03.2005, 17:16--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>CYTAT (vanilla @ 2.03.2005, 17:16)</td></tr><tr><td id='QUOTE'><!--QuoteEBegin--> Jednak popatrzcie na to trzeźwym okiem. Widzieliście kiedykolwiek rodowitego Niemca mówiącego cos konkretnego po polsku? [/quote]
Widziałem. I to nie jednego. Niektórzy chcą się uczyć polskiego. Najwidoczniej obracasz się w towarzystwie emerytów... :ph34r:
Colberg
Ważniak

Postprzez vanilla » środa, 2 mar 2005, 17:52

<!--QuoteBegin-KAROLLA--+2.03.2005, 17:33--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>CYTAT (KAROLLA-- @ 2.03.2005, 17:33)</td></tr><tr><td id='QUOTE'><!--QuoteEBegin--> vanilla to bardzo ladnie, ze znasz niemiecki :)
i to bardzo fajnie, ze mozesz pomoc turystom, z ktorych Kg. zyje :)
rowniez cieszy mnie, ze troszczysz sie o wizerunek kolobrzeskiej telewizji,
bo masz racje " jak nas widza tak nas pisza" i nic do tego nie ma fakt, ze to jest prywatna stacja telewizyjna.
w okienku siedza kolobrzezanie i powinni byc schludni czysci i w miare reprezentacyjni - zgadzam sie z Toba.

Jednak to nic takiego, ze ktos zagada do Niemca po Polsku, bo skad ma wiedziec, ze to Niemiec? A i rowniez ten Niemiec moglby zrobic cos milego dla mieszkancow panstwa, ktore odwiedza, chocby te pare slow. To takie okazanie szacunku dla gospodarza.
Ja jadac do krojow gdzie rodowitym jezykiem jest hiszpanski nauczylam sie pare slow grzecznosciowych w ich jezyku choc wiedzialam, ze prawie wszyscy mowia rowniez w jezyku angielskim. Nie mylilam sie, zawsze okazali mi swoje zadowolenie, ze stac mnie bylo na minimum wysilku, zeby im ten szacunek okazac. [/quote]
Ja jadac do krojow gdzie rodowitym jezykiem jest hiszpanski nauczylam sie pare slow grzecznosciowych w ich jezyku choc wiedzialam, ze prawie wszyscy mowia rowniez w jezyku angielskim. Nie mylilam sie, zawsze okazali mi swoje zadowolenie, ze stac mnie bylo na minimum wysilku, zeby im ten szacunek okazac.

Poznałaś kiedykolwiek Niemca, ktoregorowniez stacby bylo na ten minimum szacunku, jak sama to okreslilas? Bo mi jakos nikt taki sie nie kojarzy.
Oni wymagaja szacunku od nas, bo niektórym z nich wydaje i sie, ze niewiadomo jaką łaske robią nam samym przyjazdem tutaj. To chyba sprawa kultury.
vanilla

Postprzez vanilla » środa, 2 mar 2005, 17:53

colberg a ci niemcy nie byli przypadkiem polskiego pochodzenia?
vanilla

Postprzez KAROLLA-- » środa, 2 mar 2005, 17:56

vanilla, tak to sprawa kultury
nie powiennismy sie wiec przejmowac, ze oni jej nie maja
ani rowniez tym, ze ktos zagadal do nich po polsku w Polsce :)
KAROLLA--

Postprzez Colberg » środa, 2 mar 2005, 18:00

<!--QuoteBegin-vanilla+2.03.2005, 17:53--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>CYTAT (vanilla @ 2.03.2005, 17:53)</td></tr><tr><td id='QUOTE'><!--QuoteEBegin--> colberg a ci niemcy nie byli przypadkiem polskiego pochodzenia? [/quote]
Właśnie że nie. Zero związków rodzinnych z Polską. :rolleyes:

P.S. Bardziej od Niemców "zamknięci" na inne języki są Francuzi...
Colberg
Ważniak

Postprzez KAROLLA-- » środa, 2 mar 2005, 18:01

<!--QuoteBegin-Colberg+2.03.2005, 11:00--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>CYTAT (Colberg @ 2.03.2005, 11:00)</td></tr><tr><td id='QUOTE'><!--QuoteEBegin--> Właśnie że nie. Zero związków rodzinnych z Polską. :rolleyes: [/quote]
no to cieszy
widac, ze nabieramy szacunku u Niemcow :)
KAROLLA--

Postprzez windmill » środa, 2 mar 2005, 19:39

<olabogaa> chyba sie zakochalem w Valilli :wub: cmok cmok dla Ciebie :* Vanillo hihi
windmill
Rozgrzewa się

Postprzez vanilla » środa, 2 mar 2005, 19:53

akurat Francuzów w k-g nie spotkałam jeszcze, bo chyba nadal mówimy o naszym skromnym mieście?
vanilla

Postprzez vanilla » środa, 2 mar 2005, 19:55

cóż za wyznania miłosne pod moim adresem
ale już chyba po walentynkach jest?
vanilla

Postprzez windmill » środa, 2 mar 2005, 20:01

<!--QuoteBegin-vanilla+2.03.2005, 19:53--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>CYTAT (vanilla @ 2.03.2005, 19:53)</td></tr><tr><td id='QUOTE'><!--QuoteEBegin--> akurat Francuzów w k-g nie spotkałam jeszcze, bo chyba nadal mówimy o naszym skromnym mieście? [/quote]
bonjour Madamoiselle vous voulez du jus de fruit, de l' eau minerale, du vin, de la biere? czy poprostu mala czarna?? hihi
windmill
Rozgrzewa się

Postprzez vanilla » środa, 2 mar 2005, 20:07

jak dla mnie najlepiej wszystko po kolei...
vanilla

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg