Żona przewodniczącegogo Rady powiatu zatrudniona niezgodnie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Gandalf » wtorek, 6 wrz 2005, 19:03

Ach ten szron na głowie. Przepraszam, odwołanie poszło oczywiście do SO w Koszalinie. Poszło w trybie specjalnym, gdyż ustawowy termin dowołania na wyrok SR w Kołobrzegu minął. Tryb specjalny, to znaczy zostało złożone zażalenie w trybie art. 429 par. 2 Kodeksu Karnego. Sąd zdecydował jednak rozpatrzyć wniosek pań radnych w trybie art. 430 par. 1 Kodeksu Kranego, czyli odrzucił odwołanie, jak to się nazywa prawniczo: "pozostawił bez rozpoznania przyjęty środek odwoławczy".

P.S. Mam wiele ciekawszych pism pań radnych z oskarżeniami na różne osoby. A jakie są ciekawe odpowiedzi na te pisma :lol:
Gandalf

Postprzez Gandalf » wtorek, 6 wrz 2005, 19:24

Gargamel, po co ta nienawiść, którą mnie raczysz, choć nic ci nie zrobiłem? Czy chcesz mnie powalić na kolana? Kłamstwem, jak Trodat70?

Dyrektor Anny Zabielskiej-Fijałkowskiej nie da rady odwołać w trybie art. 38 par. 1 ustawy o systemie oświaty, gdyż:
organ powołujący na to stanowisko - Zarząd Powiatu Kołobrzeskiego, nie otrzymał ani rezygnacji tej kobiety ani nie ma negatywnej opinii jej pracy - wręcz przeciwnie! Nie zachodzi także potrzeba opinii kuratora, Zarząd Powiatu o taką nie wystąpił. Po co więc to teoretyzowanie i cała filozofia? Chcesz być w Zarządzie Powiatu i sobie decydować o interpretacji prawa to startuj w wyborach Gargamelu, proszę cię bardzo. Przynajmniej dowiem się, kimś ty jest.

Co ma tu do rzeczy twoja intepretacja. Toć to stek bzdur. Pomijam, że szkołę prowadzi powiat, nie gmina. To tylko błąd stylistyczny. Ale co wynika z art. 79 i 39 ustawy o systemie oświaty? Na pewno nie to, co napisałeś! Podaj mi przepis prawny, który mówi wprost: dyrektor szkoły będącej jednostką budżetową prowadzoną przez gminę lub powiat, nie może robić nic, co; i tak dalej. Skorzystam z twojej wiedzy, bo widzę, że pałasz chęcią dzielenia się nią. A ja jestem tylko starcem, którego chcesz rzucać na kolana. To się postaraj.
Gandalf

Postprzez obserwer_anonim » wtorek, 6 wrz 2005, 23:08

Vincenta napisał(a):Fajny dokument, był gdzieś upubliczniony ? :)

Kto może ten dokument mieć ........... ? :)

J. Woźniak..... i chyba zainteresowane radne, tzn te, które podały J.W. do sądu. :)

No, jeszcze ten dokument jest w archiwum sądowym pewnie.... :)

Kim jest osoba, która upubliczniła ten dokument na forum ? :)

Vincento witam!
Sama sobie odpowiedziałaś. Z tekstu Twojego i ja już wiem. Z pewnością wykluczyć trzeba "zainteresowane radne". Pozostaje -cytując za Tobą "J. Woźniak....."
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez obserwer_anonim » wtorek, 6 wrz 2005, 23:17

SAVARY napisał(a):Nie mniej jednak serdecznie witamy w/w Panie na forum! Miłego postowania :wink: :P

To milo wrócić po pracy i wyczytać - na tym szczególnie ekranie - miłe od Ciebie Savarry powitanie .:super:
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez obserwer_anonim » wtorek, 6 wrz 2005, 23:27

Gandalf napisał(a):Ach ten szron na głowie. Przepraszam, odwołanie poszło oczywiście do SO w Koszalinie. Poszło w trybie specjalnym, gdyż ustawowy termin dowołania na wyrok SR w Kołobrzegu minął. Tryb specjalny, to znaczy zostało złożone zażalenie w trybie art. 429 par. 2 Kodeksu Karnego. Sąd zdecydował jednak rozpatrzyć wniosek pań radnych w trybie art. 430 par. 1 Kodeksu Kranego, czyli odrzucił odwołanie, jak to się nazywa prawniczo: "pozostawił bez rozpoznania przyjęty środek odwoławczy".

P.S. Mam wiele ciekawszych pism pań radnych z oskarżeniami na różne osoby. A jakie są ciekawe odpowiedzi na te pisma :lol:

:?: :?: :?: Jak takie ciekawe, to podziel sie z innymi, :?: :?: :?: A jeż eli tego nie zrobisz, to Twoje "P.S." bedzie kłamstwem.
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez KAROLLA-- » wtorek, 6 wrz 2005, 23:30

my tu gadu gadu a Zona kogos tam dociagnie do emerytury :lol:
ot Poslka !!! sejmikowanie sejmikowanie sejmikowanie... to juz chyba przerabialismy...
KAROLLA--

Postprzez julianpp » wtorek, 6 wrz 2005, 23:35

Gandalf napisał(a):Ach ten szron na głowie. Przepraszam, odwołanie poszło oczywiście do SO w Koszalinie. Poszło w trybie specjalnym, gdyż ustawowy termin dowołania na wyrok SR w Kołobrzegu minął. Tryb specjalny, to znaczy zostało złożone zał alenie w trybie art. 429 par. 2 Kodeksu Karnego. Sąd zdecydował jednak rozpatrzyć wniosek pań radnych w trybie art. 430 par. 1 Kodeksu Kranego, czyli odrzucił odwołanie, jak to się nazywa prawniczo: "pozostawił bez rozpoznania przyjęty środek odwoławczy".

Czy kłamstwa tu zawarte, też zwalisz na szron w głowie :?: :?: :?:
julianpp

Postprzez obserwer_anonim » wtorek, 6 wrz 2005, 23:45

KAROLLA-- napisał(a):my tu gadu gadu a Zona kogos tam dociagnie do emerytury :lol:
ot Poslka !!! sejmikowanie sejmikowanie sejmikowanie... to juz chyba przerabialismy...

To smutne KAROLLO, gdy tak wielu, ciezko czasem pracuje za niewielkie pieniadze na chleb dla calej-czesto licznej rodziny, inni-czasami zespolowo-pracuja nad tym, by Zona kogos tam dociagnela do emerytury
Pozdrawiam
obserwer_anonim
Bywalec

Re: Żona przewodniczącegogo Rady powiatu zatrudniona niezgod

Postprzez obserwer_anonim » wtorek, 6 wrz 2005, 23:59

trodat70 napisał(a):
qrczak napisał(a):
Gargamel napisał(a):Jak się okazało dopiero wojewoda zachodniopomorski nakazał natychmiastowe zmiany tj. zwolnienia p.Fijałkowskiej na stanowiskach niezgodnych z prawem.Pomimo walecznej walki BLAaa okazało się, że prawo w RP działa.

Że tak zapytam, od kiedy ta sprawa się ciągnęła :?:

Sprawa zatrudnienia Pani Zabielskiej Fijałkowskiej niezgodnego z ustawa o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodardzej przez osoby pełniące funkcje publiczne ,trwa od kiku lat ,natomiast działania radnych opozycji w powiecie,którzy stale staraja się udowodnic staroście , ze jest łamane prawo w starostwie trwają od kwietnia 2004 , przy utrudnieniach przez większość członkow SLD , Fijałkowskiego,Lawrynowicza , Wozniaka !!!!,Adama, .Są na to dokumenty!!!! potwierdzenia prawne!!!! Dla wszystkich normalnie ,uczciwie pełniących funkcje są to sprawy automatyczne , tylko w naszym powiecie dzięki krętactwom ww , mataczeniu opina publiczną , za pomocą mediów, jest to możliwe , że w żywe oczy nie przestrzega się podstawowych zasad przestrzegania prawa,
Jest takich przykładów wiele , ale nie ujrzą światła dzieki kumoterstwu SLD powiązanych też u nas układami , stołkami.Króluje tam oczywiście Wożniak , Fijałkoski , Lawrynowicz, Niedobrze sie robi.Sitwa,sitwa.Na razie wydaje im sie, że bezkarna.Aleczas im sie konczy ...może wreszcie i u nas nastanie normalność , a przestępców zasłużona kara.

Trodacie70, zapominasz ze wybory "za pasem" i wojewoda tylko na to czeka. Ale po nim bedzie inny i jak wiesc niesie mlody, bystry, kompetentny, uczciwy i sadze ze skuteczny. W nim nadzieja dla wielu.
A swoja droga poczytalem troche postow, to co robi od kilku lat BLAaa w stosunku do osób z prawej strony (pisze skrótami, inicjalami, itp.podjudza przez cale swoje postowanie, to cacy,a grzmi ;/ ;/ ;/ gromko, gdy ktos pieknym za nadobne odpowiada.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez Gandalf » środa, 7 wrz 2005, 06:59

Wieść niesie, oj niesie i to dobrze. Prawo i Sprawiedliwość i Platforma Obywatelska już wiedzą, kto wojewodą będzie. Ostatnio byłem świadkiem, jak w Koszalinie rozdzielano stołki na cały były region. Kto co i za co może dostać... Oj tak, nowy rząd powinien mieć nowe hasło: nie TKM, ale Polska - łup do podziału. Zwycięzca bieże wszystko. I to nie przytyk. Jak powiedział Jarosław Kaczyński, jeśli ma być premierem, to musi mieć współpracowników, którym ufa, a ci też muszą mieć współpracowników, którym ufają. SLD działało podobnie. Dlatego było o nim tak głośno i dlatego nikt go już nie lubi. Ale do następnych wyborów. Wtedy role znów się odwrócą...
Gandalf

Postprzez SAVARY » środa, 7 wrz 2005, 07:06

Gargamel napisał(a):Gandalf,BLAaa,Savary i inni z preoblemem czytania ,jeśli chcecie się bawić to proszę. To, że można zwolnić dyrektora na podstawie art 38 Ustawy o Systemie Oświaty to już udowodniłem 2.To że, p.Fijałkowska jest zatrudniona niezgodnie z prawem udowodnię ponownie.Ograniczenia w prowadzeniu działalności wynikają z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz.U. Nr 106, poz.679 ze zm.)Art 79 ustawy z dnia 7 września 1991 r o systemie oświaty(Dz.U. z 96r. nr 67. poz.329 ze zm.) przesądza że publiczne szkoły są zaliczane do sektora finansów publicznych(jednostkami lub zakładami budżetowymi).Gospodarowanie mieniem służące realizacji zadań JST może następować w formie utworzonej przez nią jednostki organizacyjnej, ale stanowiącej odmienny podmiot prawa w postaci samorz.osoby prawnej lub
jednostki oganizacyjnej wchodzącej do JST w postaci najczęściej niemającej osobowości prawnej i wobec powyższego szkoły prowadzone przez gminy można zakwalifikować do jednostek org. gmin. Zgodnie z art.39 Ustawy o Systemie Oświaty, dyrektor kieruje jednostką organizacyjną oraz wykonuje inne czynności przypisane jedynie tej funkcji i mieszczące się wyłacznie w kompetencjach dyrektora szkoły.Dotyczy to nie tylko dysponowania mieniem określonej jednostki organizacyjnej(art.39 ust. 1 pkt 5 Ustawy o Systemie Oświaty) lecz także podejmopwania innych czynności o charakterze władczym(art.39 ust.2 Ustawy o Systemie Oświaty).Przedstawiona argumentacja uzasadnia twierdzenie, że osobę pełniącą funkcję dyrektora szkoły, której organem założycielskim i prowadzącym jest gmina, obejmuje zakaz prowadzenia działalności gospodarczej oraz obowiązek złożenia oświadczenia majątkowego.
Na kolana panie Przewodniczący SLD Jacku W,Gandalfie,Savary i cała reszta oszołomów i niedouczonych polityków i sympatyków Kulis Kołobrzeskich.
A przepraszać umiecie?

Nie musisz mnie obrażać jak chcesz się do czegoś odnieść ( no... chyba, że ten typ tak ma), obrażasz ludzi tylko dlatego, że mają czelność mieć inne poglądy od twoich???. Nadal pytam, czy to prawda, że pismo Wojewody ma wady prawne? I czy ktoś może zacytować ciekawy fragment tego pisam?
Po drugie faktycznie ...szkoły gminne :lol: :lol:

Po trzecie muszę (jak to słusznie zauważyłeś) jeszcze się dużo uczyć, a zacznę od ciebie, bo przy twoim oszołomstwie, moje - to mały piukuś :P :lol: :lol:
SAVARY
Terminator

Postprzez Ged » środa, 7 wrz 2005, 07:18

Gandalf napisał(a):Zwycięzca bieże wszystko. I to nie przytyk. Jak powiedział Jarosław Kaczyński, jeśli ma być premierem, to musi mieć współpracowników, którym ufa, a ci też muszą mieć współpracowników, którym ufają. SLD działało podobnie.
(..)
Wtedy role znów się odwrócą...

znasz jakis zakatek na swiecie, gdzie polityka wyglada inaczej? jesli tak, to podziel sie ta wiedza, proszę, z nami, a jesli nie- nie wytykaj tego palcami..

pzdr.
Ged

Postprzez Czesiumłodszy » środa, 7 wrz 2005, 08:02

Gandalf napisał(a):Wieść niesie, oj niesie i to dobrze. Prawo i Sprawiedliwość i Platforma Obywatelska już wiedzą, kto wojewodą będzie. Ostatnio byłem świadkiem, jak w Koszalinie rozdzielano stołki na cały były region. Kto co i za co może dostać... Oj tak, nowy rząd powinien mieć nowe hasło: nie TKM, ale Polska - łup do podziału. Zwycięzca bieże wszystko. I to nie przytyk. Jak powiedział Jarosław Kaczyński, jeśli ma być premierem, to musi mieć współpracowników, którym ufa, a ci też muszą mieć współpracowników, którym ufają. SLD działało podobnie. Dlatego było o nim tak głośno i dlatego nikt go już nie lubi. Ale do następnych wyborów. Wtedy role znów się odwrócą...

Oj Gandalf, to że masz baśniowego nicka nie oznacza, że bajki możesz opowiadać. W jakim Ty świecie żyjesz?

Polityka polega m.in. na sprawnym rządzeniu państwem. A jak to sobie wyobrażasz z sldowskim zapleczem urzędniczym? Czy była jakaś partia, która nie wstawiła swoich wojewodów - przedstawicieli rządu w terenie?

Po drugie wyciągasz wnioski zupełnie dowolnie i uznaniowo. SLD od razu po wyborach dokonało zmian personalnych, ale poparcie zaczęli tracić dopiero około roku po wyborach. Więc nie za to przestali być lubiani, tak jak sugerujesz. Społeczeństwo już dawno zrozumiało, że aby realizować własną politykę i brać za nią pełną odpowiedzialność trzeba mieć swoich ludzi - to normalne. Ale widać Ty jeszcze tylko tego nie zrozumiałeś. Cóż - ten świat bajek. I tu, o dziwo, liczę na poparcie mojej tezy przez BLAaa.

Jest też oczywistym, że źle się dzieje, jeżeli te zmiany personalne sięgają za głęboko. Powinny dotyczyć tylko tzw. „politycznych” stanowisk.

P.S. Zrezygnuj proszę z tonu mentora i wszechwiedzącego autorytetu bo jest to trochę irytujące.
Czesiumłodszy

Postprzez BLAaa » środa, 7 wrz 2005, 09:45

Czesiumłodszy napisał(a):
Społeczeństwo już dawno zrozumiało, że aby realizować własną politykę i brać za nią pełną odpowiedzialność trzeba mieć swoich ludzi - to normalne. Ale widać Ty jeszcze tylko tego nie zrozumiałeś. Cóż - ten świat bajek. I tu, o dziwo, liczę na poparcie mojej tezy przez BLAaa.

Jest też oczywistym, że źle się dzieje, jeżeli te zmiany personalne sięgają za głęboko. Powinny dotyczyć tylko tzw. „politycznych” stanowisk.

W tej kwestii faktycznie Cie popieram. Z drobną uwagą - żeby czasami wywalanie poprzedników nie koztowało skarbu państwa, województwa, powiatu, gminy dużych pieniędzy z tytułu odszkodowań za zwolnienia. HB coś na ten temat wie.
Ale ogólnie z Tobą się zgadzam.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » środa, 7 wrz 2005, 09:52

Nie jest prawdą, że JW upublicznił na forum treść uzasadnienia umorzenia postępowania, które gdzieś tam wyżej jest cytowane.

Faktycznie żadna rozprawa się nie odbyła. Sąd grodzki umorzył sprawę "z urzędu" nie doszukując sie znamion przestepstwa.
Odwołań żadnych nie było, bo od umorzenie nie przysługuje odwołanie, tylko zażalenie. Tryb i termin dokładnie określają przepisy. W terminie jedna z pań radnych sie nie zmieściła. Sąd grodzki zażalenia nie przyjął. Sąd okregowy (wydz. karny odwoławczy) poparł stanowisko SG. Na tym etapie sprawa zdechła. Chociaż wiem, że jest jeszcze jedno zażalenie.
Śpię spokojnie.

Aczkolwiek radzę uważnie przestudiować to uzasadnienie umorzennia postępowania. Jest to dokładna interpretacja gwarantowanej w Konstytucji RP swobody wypowiedzi. I sugeruje innym, szczególnie Trodatowi70 nie rzucać nazwiskami.
Bo to na co zwróciłem Ci uwagę gdzieś tam wyżej świadczy o tym, że nie poruszasz się pewnie po wąskiej granicy pomiędzy wolnościa słowa, a oszczerstwem.
BLAaa
Uzależniony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg