W Kołobrzegu ukonstytuowała się Młodzieżowa Rada Miasta

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez McCool » wtorek, 28 lut 2006, 18:22

Widzę, że zawiązała się dość ciekawa dyskusja po DOPIERO pierwszym "roboczym" spotkaniu MRM. Owszem, okazuje sie ze "w praniu" wychodzi wiele uchybień zawartych w statucie MRM i w związku z tym bardzo możliwe że spodziewać się będzie można poprawek.

Zasadniczym błędem statutu jest nieokreślenie terminu, w jakim zostać powołany opiekun MRM przez prezydenta (co uważam za bardzo dobry punkt statutu), ale nie określono jego zakresu obowiązków, a okazuje się, że powinien on przede wszystkim zadbać o w pełni demokratyczne odbycie się głosowania w sprawie wyboru Prezydium. Prezydium bowiem zostało już wybrane na nie do końca prawidłowych zasadach - Franek, który prowadził całość głosowania był zarówno kandydatem na przewodniczącego, co nie zostało pozytywnie odebrane wśród większości.

Owszem, Franek jest bardzo medialną i powszechnie znaną, osobiście bardzo go lubię i cenię jako przewodniczącego SU w mojej szkole, ale praktyki przez niego stosowane do uzyskiwania owej popularności godzą z jakimikolwiek zasadami, a sentencja "cel uświęca środki" ma tutaj dość wyraźny oddźwięk - dążenie do celu, jakim jest posada radnego. Żeby było mało tego, wśród radnych (z Kopernika) są dwie młode dziewczyny, które sympatyzują, bądź są członkiniami (dokładnie nie wiem, aczkolwiek swoich poglądów nie ukrywają) Stowarzyszenia Młodych Demokratów.

Dobrym rozwiązaniem, które uninęłoby takich niepotrzebnych animozji związanych z politycznymi aspiracjami niektórych osobników i dałoby w pełni skupić się na założeniach dla których powstała MRM, byłoby zamieszczenie punktu, który zabraniałby startować radnym MRM do Rady Miasta przez jakiś okres czasu po zakończeniu swojej kadencji. Jest w ogóle fizycznie taka możliwość?

Usłyszałem dziś tylko, że w jednej z wypowiedzi wśród młodych radnych F. Bonkowski się zapędził i stwierdził, że miejsce na liście ma jak w banku.

W jednej z kołobrzeskich gazet Franek został nazwany przewodniczącym MRM jeszcze przed wyborami, do których mam wiele wątpliwości.

W dalszym ciągu szkoda mi tylko tych dzieciaków.Młodzi robaczywi demokraci.

Mysle ze nie jest tak źle. Skoro sami młodzi zauważyli ten problem, to już jest duży plus dla nich. Na szczęście poza poplecznikami Franka nikt nie chce, by taki stan rzeczy miał dalej miejsce, więc wierzę w to, że w najbliższym czasie będzie można spodziewać się zmian.
McCool
Rycerz forum

Postprzez Eureka » wtorek, 28 lut 2006, 19:41

Gargamel napisał(a):W dalszym ciągu szkoda mi tylko tych dzieciaków.Młodzi robaczywi demokraci.

Zapewne przypilnujesz, żeby prezydent wyznaczył opiekuna, który zneutralizuje działania MRM, jeżeli ta nie będzie działała zgodne z jego polityką wyborczą.
Eureka
V.I.P

Postprzez McCool » wtorek, 28 lut 2006, 21:49

Eureka napisał(a):
Gargamel napisał(a):W dalszym ciągu szkoda mi tylko tych dzieciaków.Młodzi robaczywi demokraci.

Zapewne przypilnujesz, żeby prezydent wyznaczył opiekuna, który zneutralizuje działania MRM, jeżeli ta nie będzie działała zgodne z jego polityką wyborczą.

ale prawda jest taka, że osoba stanowiąca pewnego rodzaju funkcję moderatora MRM jest potrzebna, bowiem młodzi ludzie nie zgłębieni są w meandry polityki i tym samym mogą stać się ofiarami manipulacji
McCool
Rycerz forum

Postprzez Vin » środa, 1 mar 2006, 08:54

McCool napisał(a):ale prawda jest taka, że osoba stanowiąca pewnego rodzaju funkcję moderatora MRM jest potrzebna, bowiem młodzi ludzie nie zgłębieni są w meandry polityki i tym samym mogą stać się ofiarami manipulacji

Myślałam, że Waszym moderatorem jest Łukasz Czechowski.
Vin
Uzależniony

Postprzez SAVARY » środa, 1 mar 2006, 09:55

Niech, młodzi działają. A propos, czy ktoś może mi wyjaśnić co się stało z poprzednią MRM? Pytałem kilka osób i dostałem kilka sprzecznych odpowiedzi.
SAVARY
Terminator

Postprzez Demurrer » środa, 1 mar 2006, 10:04

ŁUkasz napisał(a):
We wrześniu 2006 odbędą się wybory w szkołach. Teraz mija sie to z celem, gdyż dopiero co odbywały się wybory do samorządów szkolnych/uczniowskich i ich powtarzanie mogłoby zniechęcić młodzież. Radnych MRM typują samorządy szkolne. Kandydatury zatwierdzają przewodniczący Samorządów.

F. B. to przewodniczący Samorządu Uczniowskiego. Sam się więc wybrał do MRM. Zaczął prowadzić obrady MRM i wybory na przewodniczącego, którym potem sam został. Zanim został przewodniczącym to już był tak tytułowany. Obrady rozpoczęły się z obstawą dwóch ludzi SMD (tak przynajmniej wynika ze zdjęć zamieszczonych na stronie F.B.).

Cóż, kwintesencja demokracji w wydaniu Młodych Demokratów.

A wystarczyło w szkołach przeprowadzić normalne wybory do MRM i nie było by wielu pytań. A tak widać cała akcja tylko po to, żeby wypromować jednego kandydata (F.B.) do Rady Miasta i żeby za pieniądze podatników PO rozbudowywało swoją młodzieżówkę.

Wstyd, że żaden radny nie miał odwagi się temu przeciwstawić.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez SAVARY » środa, 1 mar 2006, 10:10

Masz rację, następnym razem wszyscy radni powinni postępować wg wytycznych Czesia Młodszego. Poruszę ten temat przy okazji :wink:
SAVARY
Terminator

Postprzez Vin » środa, 1 mar 2006, 10:22

słowianin napisał(a):Rozwalic ten polityczny uklad. Inaczej to bedzie Mlodziezowa Rada Manipulowanych.

Od początku jest Młodzieżową Radą Manipulowanych.
Vin
Uzależniony

Postprzez Demurrer » środa, 1 mar 2006, 10:23

SAVARY napisał(a):Masz rację, następnym razem wszyscy radni powinni postępować wg wytycznych Czesia Młodszego. Poruszę ten temat przy okazji :wink:

Nie ironizuj SAVARY. Obiektywnie spójrz na tryb jej powołania. Jest ok?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez SAVARY » środa, 1 mar 2006, 10:30

Hmmm.... fakt ostro młodzian idzie.
SAVARY
Terminator

Postprzez Hayes » środa, 1 mar 2006, 10:57

SatH^Raa napisał(a):
Długoimienny napisał(a):Sa także zastrzeżenia do przewodniczącego MRM, Franciszka Bonkowskiego, członka MD, który, jak wieść niesie, według niektórych radnych potwierdzona przez samego zainteresowanego, ma startować w wyborach jesiennych do Rady Miejskiej.

Na pewno potwierdzona, a właściwie z informacji na stronie wynika, że już kandyduje: :twisted:
'Witam serdecznie na mojej oficjalnej stronie. Nazywam się Franciszek Bonkowski, kandyduję na Radnego miasta Kołobrzeg".

Link - http://bonkowski.eu.pl/

o k..... :shock: ale chłopak jest ambitny, pewnie w wieku 25 lat zostanie prezydentem?
nie to niemożliwe(jest wymóg)...ale kto wie....
ja bym polecał trochę samokrytyki :)
Hayes
Dyskutant

Postprzez Vin » środa, 1 mar 2006, 11:01

Tak tak, ambicje ma, tylko program jeszcze w budowie ma.
A galeria powala na kolana. :D
Vin
Uzależniony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg