Kandydaci na prezydenta ..

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez scotsman » czwartek, 26 paź 2006, 19:00

Konsul napisał(a):A co to jest? Koncert życzeń? :lol:

a moze i byc :wink:

to ja pozdrawiam ciocie i dziadka...
scotsman

Postprzez Konsul » czwartek, 26 paź 2006, 19:01

Ok, pośmialiśmy się, wesoło było. Temat do zamknięcia i tyle.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » czwartek, 26 paź 2006, 19:40

Konsul napisał(a):Wybory na prezia, radnego etc. to nie jest konkurs piękności.

Niestety jesteś w błędzie. To jest konkurs piekności. Z perspektywy czasu i doświadczenia uważam, że w 2002r popełniono dwa błędy:
1. Nie dojrzeliśmy jako społeczeństwo do bezpośrednich wyborów wójta, burmistrza i prezydenta, bo niestety wybieramy miss samorządu, a nie najlepszego. Myślę, że Rada Miejska była lepszym "wyborcą", scalającym władze uchwałodawczą i wykonawczą.
2. Nie potrzebnie złapalismy sie wszyscy na ograniczeni liczby radnych. Jak chciano wprowadzić oszczędności, to należało obnizyć próg diet, a nie liczby radnych. Stąd ewidentne przykłady korumpowania równiez i radnych.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » czwartek, 26 paź 2006, 19:47

Podzielam w części Twój pogląd, jednakże moim zdaniem:
1. Bezpośrednie wybory powinny nieść zmianę, która by gwarantowała "możliwość" rządzenia. Np. Prezydencki "pakiet" radnych.
2. Liczba radnych ograniczona do minimum, np. w K-gu 7, ale to musiało by być powiązane w jakiś sposób z weryfiakacją kompetencji radnych.
W wielu dziedzinach, gdzie zarządzanie finansami, które są daleko mniejsze od "samorządowych" wymagane są bardzo duże kwalifiakcje.
Te wszytskie rzeczy wymagałyby wręcz rewolucji w przepsiach "samorządowych", być może są one jednak niezbędne do lepszego zarzadzania majątkiem gminnym.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » czwartek, 26 paź 2006, 19:50

To prawie dążysz do modelu amerykańskiego, tylko, że tam radni o ile się orientuję, są etatowi. Moge się mylić.

Na razie ta nasza samorządna demokracja jeszcze raczkuje. Zobaczymy za cztery lata. Może wtedy zweryfikujemy swoje poglądy.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » czwartek, 26 paź 2006, 19:55

Tak czy inaczej trzeba coś zmieniać, bo obecny model jest daleki od ideału.
Ciekaw jestem, ile projektów ustaw złożyli radni? Chyba niewiele, a więc tzreba się zastanowić nad sensem radnego, którego aktwyność sprowadza się do "jestestwa" na sesjach i bardziej prozaicznej rzeczy, pobierania diet.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Konsul » czwartek, 26 paź 2006, 20:01

Ale "byka" zrobiłem:). Uchwał oczywiście.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez sebamac » czwartek, 26 paź 2006, 20:25

OK. Mylic sie jest rzecza ludzka, a wszystko co ludzkie nie jest nam obce.
sebamac
Dyskutant

Gadu-Gadu: 1889671

Postprzez BLAaa » czwartek, 26 paź 2006, 21:23

Rada ma charakter nadzorczy, więc nie musi być domeną składanie projektów uchwał. szczególnie przy obecnie obowiązujących na poziomie gmin przepisów.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez mauritus » czwartek, 26 paź 2006, 21:41

Nie tylko nadzorczy BLAaa, znasz statut i ustawę, proszę o prawdę, nie wiele to kosztuje.
mauritus
Terminator

Postprzez padalec_ » czwartek, 26 paź 2006, 21:46

mauritus napisał(a):Nie tylko nadzorczy BLAaa, znasz statut i ustawę, proszę o prawdę, nie wiele to kosztuje.

Naucz się pisać języka polski, bo już zaczynać być mnie to denerwować.
padalec_
Twardziel

Postprzez Konsul » czwartek, 26 paź 2006, 21:48

BLAaa napisał(a):Rada ma charakter nadzorczy, więc nie musi być domeną składanie projektów uchwał. szczególnie przy obecnie obowiązujących na poziomie gmin przepisów.

Rada ma przede wszystkim bardzo szerokie kompetencje wynikające z ustawy o samorządzie gminnym, art. 18 się kłania. To rada decyduje o bardzo wielu działaniach, a bez jej poparcia Prezydent może oprześ swoje działania na dobrcych chęciach.
Blaa tyle jesteś w samorządzie i nie wiesz tak banalnych rzeczy, wygłupiasz się prawda?
Konsul
Gwiazdor

Postprzez mauritus » czwartek, 26 paź 2006, 21:57

padalec_ napisał(a):
mauritus napisał(a):Nie tylko nadzorczy BLAaa, znasz statut i ustawę, proszę o prawdę, nie wiele to kosztuje.

No cały czas się uczę, co poza tym masz do powiedzenia? Dziękuję za kulturalne zwrócenie uwagi, idę się wyspowiedać.
mauritus
Terminator

Postprzez report » czwartek, 26 paź 2006, 22:54

mauritus napisał(a):
padalec_ napisał(a):

No cały czas się uczę, co poza tym masz do powiedzenia? Dziękuję za kulturalne zwrócenie uwagi, idę się wyspowiedać.

zastanawia mnie u mauritusa - znaczna wiedza samorządowa - a z drugiej strony uparte sciemnianie np. w sprawie urlopu, ta sprzeczność pasuje mi tylko do jednego czlowieka - to hipotetyczny portret bardzo znanego samorządowca - aż strach mysleć... idę spać
report

Postprzez dziewuszka » czwartek, 26 paź 2006, 23:49

Konsul napisał(a):Fotki są na mieście, na plakatach.
Temat do zamknięcia chyba.

Chodzi mi o zdjęcia z życia. A nie szczerzenie się do kamery na zawołanie :p
Przyszły prezydent po godzinach np.z workiem na śmieci... :)
Poza tym lepszy ten temat niż ten głuchy telefon o Rupniku, który czymś w Kołobrzeg uderza, a ja dalej nie wiem czym... :evil:

Scotsman
- zawsze to kobiety wybierają, tylko stwarzaja pozory, ze to Wy robicie.. :roll:
dziewuszka
Mistrz klawiatury

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg