Poseł Karpiniuk - Szycha!

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez kraall » piątek, 21 lip 2006, 07:43

Co się stało, że nikt, nawet słowem, nie zaznaczył "wielkiego" wczoraj dnia naszego "wspaniałego" i powszechnie "uwielbianego" posła Sebastiana Karpiniuka?
Czyżby przeczucie, że dał się wpuścić w tzw. kanał?
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez BLAaa » piątek, 21 lip 2006, 07:46

kraall napisał(a):Co się stało, że nikt, nawet słowem, nie zaznaczył "wielkiego" wczoraj dnia naszego "wspaniałego" i powszechnie "uwielbianego" posła Sebastiana Karpiniuka?
Czyżby przeczucie, że dał się wpuścić w tzw. kanał?

Czy ja wiem?
Co prawda zgadzam się, że teczki esbeckie to kanał, ale za to będzie cyrk w okolicach wyborów, gdy teczki kandydatów na prezydenta i radnych staną sie jawne.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » piątek, 21 lip 2006, 08:03

Każdy kto będzie ubiegał się o funkcję z wyboru (radny, prezydent poseł), ale tez Ci, którzy będą pełnić funkcje w administracji publicznej podlegaja lustracji polegającej na wydani przez IPN zaświadczenia o charakterze ich kwitów w zasobach IPN. Zaświadczenia te będą jawne. Tzn., że jeżeli ktos jest zarejestrowany jako TW, to dostanie zaświadczenie, że był TW, jeżeli ktoś jest zarejestrowany jako kontakt operacyjny (np. Zyta Gilowska), to dostanie zaświadczenie, że była KO, itp...
Dostęp do teczek beda mieli również dziennikarze, po uzyskanu zgody szefa IPN. naukowcy - bezograniczeń.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez kraall » piątek, 21 lip 2006, 09:07

Tak sobie myślę (mogę być, oczywiście, w błędzie), ale w większości, te jawne kwity, to będzie kto coś tam sobie przywłaszczył ( deska, farba, klej ...). Natomiast osoby typu TW, TO to chyba bicz na środowiska zwane wówczas " wrogowie ustroju".
I dalej tak sobie myślę, czy to przypadkiem nie chodzi o zniszczenie kilku ważnych ludzi w tym jednej wybitnej osobowości. Czy przypadkiem nie jest tak, że prawdziwym powodem tej tzw. jawności jest ujawnienie teczki "Bolka".
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez BLAaa » piątek, 21 lip 2006, 09:40

Nie wiem, czy akurat chodzi o teczkę "Bolka", ale jedno jest pewne, że na bank chodzi o zniszczenie sporej liczby czynnych obecnie polityków. I zgoda, że najbardziej uderzy to w postsolidarność.
Ale to własnie postsolidarność kręci tego bata, stąd spodziewam się awantury.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » piątek, 21 lip 2006, 11:33

Będzie z tym problem, ale rozwiązała go poprawka zgłoszona przez PO (za Onetem):

"Sejm przyjął poprawkę PO, by IPN w trzy miesiące od wejścia ustawy w życie opublikował spis funkcjonariuszy tajnych służb PRL oraz osób traktowanych przez nie jako "osobowe źródła informacji".

Jak Senat szybko to klepnie, a prezydent podpisze, to jeszcze przed wyborami będziemy mieli igrzyska.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » piątek, 21 lip 2006, 12:38

W moim poście usmiechu nie było.

Tryb wyborczy będzie martwy przy sprawach lustracyjnych. jak ktos odnajdzie swoje nazwisko na liście "Osobowego źródła informacji", to przeciwnicy rozjadą go jak walcem i będzie mógł sie odwoływac, ale przez okno.
Jeszcze gorzej gdy bedzie to TW.

Moga się listy wyborcze "przewietrzyć".
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Sauniere » niedziela, 23 lip 2006, 10:36

teczki Lecha "TW Bolka" Wałęsy prawdopodobnie nie ma .. tak jak Michnika i innych .. zostały zniszczone za kadencji Wałęsy .. a co do postsolidarnosci to moze w koncu dowiemy sie prawdy o nich? .. w tym srodowisku pełno było agentow .. chocby rowniez "TW Święty" Jurczyk ze Szczecina .. coz duzo mowic .. w zamierzeniu SOlidarnosc miała pewnie pomoc przejac władze jednej z frakcji PZPR (jak to miało rzecz w marcu 68') ale wymkneło im sie spod kontroli lekko .. ale i tak komunizm to Reagan obalił
Sauniere
Ważniak

Postprzez Roman » niedziela, 23 lip 2006, 17:13

a ja napiszę jeszcze raz

u źródeł tej idei jest już bubel

można człowieka z życia wyłączyć jako nieuczciwego ze względu na wynik postepowania lustracyjnego

ale o tym, czy ktoś jest uczciwy zadecydują papierzyska stworzone przez "kryształowo uczciwych" esbeków
Roman
Mieszka tu

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 24 lip 2006, 06:46

I w tym właśnie jest cały chichot historii...
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Demurrer » czwartek, 3 sie 2006, 21:37

Ostro jadą z tą ustawą w Senacie.

W dzisiejszym Dzienniku napisali, że Senator PO Smoktunowicz powiedział, że jeśli:

“w przyszłości tego typu poseł będzie reprezentował PO, to ja rezygnuję. Smoktunowicz nie chciał zdradzić, o kim mówi, ale nie jest tajemnicą, że chodziło mu o posła Sebastiana Karpiniuka, który w piątek zgłosił w imieniu Platformy poprawkę do ustawy lustracyjnej”.

Ciekawe.
Ostatnio edytowano czwartek, 3 sie 2006, 21:42 przez Demurrer, łącznie edytowano 1 raz
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Konsul » czwartek, 3 sie 2006, 21:40

Mają "troszeczkę" inne zdanie od swoich kolegów w Sejmie.
Konsul
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg