Strona 1 z 2
Kulinaria, sprawdzone przepisy i Wasze rady

Napisane:
sobota, 19 sie 2006, 18:03
przez Konsul
Kuchnia stanowi integralną część naszego życia. Każdy lubi "dobrze zjeść". Jeżeli macie dobre przepisy, autorskie pomysły na coś dobrego to jest właśnie ten temat.

Napisane:
sobota, 19 sie 2006, 19:15
przez padalec_
2 kg ziemniaków obrać, ugotować w osolonej wodzie. 2 kawałki schabowego utłuc na cienkie plastry, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, potem w rozmąconym jajku, a następnie w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju. Do tego surówka (jaka będzie) oraz ok. 5 piw do popicia. To mój autorski przepis na niedzielny obiad. Porcja dla jednej osoby. Piwo można pić także w trakcie przygotowywania potrawy.
Jajko na twardo: jajko włożyć do zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 7 minut. Smacznego.
Jajko na półtwardo: jajko włożyć do zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut. Smacznego.
Jajko na miękko: jajko włożyć do zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Smacznego.
----
Rozumiem, że w czterech postach wygląda to bardziej dramatycznie, ale takie praktyki z reguły kończą się ostrzeżeniem.

Napisane:
niedziela, 20 sie 2006, 09:37
przez ewe
Nie ma to jak dobre makaroni z pomidorami i cebulką . Uwaga , nie dobrze za dużo makaroni.

Napisane:
niedziela, 20 sie 2006, 23:15
przez Elfik

Napisane:
niedziela, 20 sie 2006, 23:31
przez Tisaja
padalec... masz mocno ograniczona diete..albo.. "kazdy je to, czego mu brakuje"...
Mam dla Ciebie nowy sprawdzony przepis: Jajko po wiedeńsku.
Jajka wbic do szklanki posolić ,popieprzyc . Wstawić szklanke do wody znajdujacej sie w garnku.... zagotowac wode mieszajac jajka w szklance...
Smacznego...


Napisane:
poniedziałek, 21 sie 2006, 13:50
przez ewe

Napisane:
poniedziałek, 21 sie 2006, 14:29
przez ewe

Napisane:
poniedziałek, 21 sie 2006, 18:52
przez padalec_
Moja wersja jajka po wiedeńsku:jajko na bardzo miękko (gotować wg mojego przepisu na jajko na miękko, który podałem wcześniej z tą modyfikacją, że należy je gotować przez 2 minuty) rozmącić w filiżance Rosenthala z kopiastą łyżeczką ostrej musztardy (np. "Rosyjskiej" Kamisa). Doprawić solą i pieprzem (świeżo zmielonym). A dla osób o bardzo wyjątkowo wyrafinowanym smaku polecam popicie tej wspaniałej potrawy kieliszeczkiem domowej smorodinówki. Smacznego!

Napisane:
środa, 23 sie 2006, 09:36
przez ewe
Najprostszy tost dla studenta co sam mieszka
Rozbić jajka do, roztrzepac je z solą. Rozgrzać olej na patelni i tosta maczamy w jajku i kladziemy na patelnie. Gdy juz podsmażymy go z dwóch stron kładziemy serek a potem szyneczkę lub tuńczyka z puszki, chwile smażymy i zdejmujemy z patelni, nastepnie tost polewamy ketchupem!

Napisane:
środa, 2 maja 2007, 15:52
przez Konsul

Napisane:
środa, 2 maja 2007, 16:25
przez kejti

Napisane:
środa, 2 maja 2007, 16:30
przez Konsul