Matura 2006

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez MadziUlka » czwartek, 13 lip 2006, 21:26

chrzano napisał(a):Jak to jest z orzeczeniem lekarskim potrzebnym przy rekrutacji na studia?
W jakiej formie ono ma wyglądać?

Domyslam sie ze chodzi Ci o ta mala biala karteczke....
Dostawales ja jak pielegniarka dawala Ci Twoja karte zdrowia..
ta karteczke miales skopiowac tyle razy ile Ci potrzeba...
i mial ja wypelnic Twoj lekarz rodzinny....
MadziUlka
Mistrz klawiatury

Postprzez Agunia » piątek, 14 lip 2006, 07:14

chrzano napisał(a):Jak to jest z orzeczeniem lekarskim potrzebnym przy rekrutacji na studia?
W jakiej formie ono ma wyglądać?

jak zgubiłeś to, które dostałeś od pielęgniarki to poszukaj na stronie uczelni - niektóre mają plik do ściągnięcia
ewentualnie ładnie poproś to Ci zeskanuję i wyślę :P

PS z tego co się orientuję orzeczenie jest potrzebne dopiero jak się dostaniesz na studia, ... ale może niewszędzie tak jest?
Agunia
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 4081021

Postprzez kulA » piątek, 14 lip 2006, 14:53

Agunia napisał(a):PS z tego co się orientuję orzeczenie jest potrzebne dopiero jak się dostaniesz na studia, ... ale może niewszędzie tak jest?

nie wszedzie
kulA
Rycerz forum

Postprzez MadziUlka » piątek, 14 lip 2006, 21:09

Agunia napisał(a):PS z tego co się orientuję orzeczenie jest potrzebne dopiero jak się dostaniesz na studia, ... ale może niewszędzie tak jest?

Ja jak narazie spotkalam sie z tym jedynie ze potrzebne
jest w trakcie skladania papierow..
a nie dopiero jak sie dostaniesz na studia...
nie wiem moze sa szkoly gdzie jest tak jak mowisz
nie znam sie :P
MadziUlka
Mistrz klawiatury

Postprzez j0shu4 » sobota, 15 lip 2006, 09:40

Roman Giertych potwierdził prasowe doniesienia, że tegoroczni maturzyści, którzy nie zdali jednego z przedmiotów, a mieli w sumie średnią powyżej 30 procent, dostaną świadectwo dojrzałości. Minister edukacji, który przebywa w Zielonej Górze podkreśłił, że dotyczy to połowy osób, które nie zdały matury - blisko 40 tysięcy abiturientów.
Wicepremier Giertych uzasadniając decyzję wyjaśnił, że pierwsze roczniki zawsze płacą cenę za nowe rozwiązania i słabe wyniki tegorocznych matur są tego przykładem. Trzeba zrobić wszystko, aby maturzyści nie ponosili konsekwencji nowych rozwiązań - podkreślił wicepremier.
Giertych potwierdził też, że Ministerstwo Edukacji zamierza wprowadzić obowiązkową matematykę na maturze. Podkreślił, że przygotowaniem do tego będzie zmiana w systemie oceniania na egzaminie maturalnym.

jednak nie jest tak zle :)
j0shu4
Moderator

Postprzez kulA » sobota, 15 lip 2006, 10:18

j0shu4 napisał(a):
Roman Giertych potwierdził prasowe doniesienia, że tegoroczni maturzyści, którzy nie zdali jednego z przedmiotów, a mieli w sumie średnią powyżej 30 procent, dostaną świadectwo dojrzałości. Minister edukacji, który przebywa w Zielonej Górze podkreśłił, że dotyczy to połowy osób, które nie zdały matury - blisko 40 tysięcy abiturientów.
Wicepremier Giertych uzasadniając decyzję wyjaśnił, że pierwsze roczniki zawsze płacą cenę za nowe rozwiązania i słabe wyniki tegorocznych matur są tego przykładem. Trzeba zrobić wszystko, aby maturzyści nie ponosili konsekwencji nowych rozwiązań - podkreślił wicepremier.
Giertych potwierdził też, że Ministerstwo Edukacji zamierza wprowadzić obowiązkową matematykę na maturze. Podkreślił, że przygotowaniem do tego będzie zmiana w systemie oceniania na egzaminie maturalnym.

bardzo mnie to cieszy, oby szybko udalo sie zalatwic formalnosci
kulA
Rycerz forum

Postprzez qrczak » sobota, 15 lip 2006, 13:02

Według mnie jest gorzej niż źle. Jak to przejdzie to będę żałował, że się nie urodziłem jakies osiem lat później. Jak ja zdawałem maturę to nie było jakichś drugich terminów dla tych którzy nie mogli zdawać w pierwszym terminie. Wydaje mi się, że nie jest przypadkiem, że co piąty maturzysta uwalił maturę i raczej nie uwierzę, że to dlatego, że jest nowa matura. Bez jaj ludzie. Ten kto nie zdał niech zdaje poprawkę. Za rok sytuacja się powtórzy bo będzie krzyk, że rok temu odpuszczono maturzystom to w tym roku też powinni odpuścić. Ktoś nie zdał znaczy, że nie umiał i niech się do poprawki uczy.

A może tak damy też prawo jazdy wszystkim, którzy niedawno nie zdali. Też się przecież niedawno tam pozmieniało. Co Wy na to :?:
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Roman » sobota, 15 lip 2006, 13:38

w systemie nowej matury to pojęcie zdał/nie zdał nie ma szczególnego znaczenia

matura miała być uproszczeniem drogi na studia, zastąpić egzaminy wstępne - w takich kategoriach patrząc to jeśli ktoś się wysilił zdać na 31%, to raczej się na tzw. "wymarzone kierunki" nie załapie - pójdzie tam, gdzie zechcą go wziąć

a potem s(r)anie się z sesjami poprawkowymi, na które jak twierdzą egzaminatorzy zwykle mało kto się przygotowuje

może by się zastanowić nad zlikwidowaniem progu zdawalności - podawałoby się tylko wynik procentowy

albo jak już miała być matura "jak przed wojną" - że gdy ktoś miał maturę, to wiadomo było, że istotnie jest niegłupi - to mogli dowalić jakiś próg 60-70%, że by się maturzyści nie pozbierali

no ale w statystyce to by słabo wyglądało
Roman
Mieszka tu

Postprzez kulA » sobota, 15 lip 2006, 13:41

dokladnie Roman, co za roznica jest czy ktos uzyskal 31% czy 29%, to tylko jeden punkt, a jeden mature zdal gdy drugi niestety nie
kulA
Rycerz forum

Postprzez Peny » sobota, 15 lip 2006, 22:40

qrczak napisał(a):

Według mnie jest gorzej niż źle. Jak to przejdzie to będę żałował, że się nie urodziłem jakies osiem lat później. Jak ja zdawałem maturę to nie było jakichś drugich terminów dla tych którzy nie mogli zdawać w pierwszym terminie. Wydaje mi się, że nie jest przypadkiem, że co piąty maturzysta uwalił maturę i raczej nie uwierzę, że to dlatego, że jest nowa matura. Bez jaj ludzie. Ten kto nie zdał niech zdaje poprawkę. Za rok sytuacja się powtórzy bo będzie krzyk, że rok temu odpuszczono maturzystom to w tym roku też powinni odpuścić. Ktoś nie zdał znaczy, że nie umiał i niech się do poprawki uczy.

i w koncu bedzie tak jak w hiszpanii. nie zdajesz matury nic nie szkodzi, nie jestes wytykany palcem a i tak masz prace. Tylko czy warto? A gdzie ambicje? Chec walki? Cokolwiek? Edukacja idzie w zlym kierunku..
noż sie w kieszeni otwiera :cry:
Peny
Terminator

Postprzez Sylwia » niedziela, 16 lip 2006, 12:29

Wydaje mi się, że nie jest przypadkiem, że co piąty maturzysta uwalił maturę i raczej nie uwierzę, że to dlatego, że jest nowa matura.

maturzyści z liceów ogólnokształcących zdali ponoć w 90%. Wynik zaniżyli uczniowie z techników itp. Chyba jest różnica- co piąty, co dziesiąty.

A pomysł Giertycha jest co najmniej dziwny. A co z maturzystami zeszłorocznymi? To oni zdawali po raz pierwszy nową maturę i nikt nie dał świadectwa dojrzałości tym, którzy nie zdali przez jeden przedmiot. A ta matura niczym się nie różniła od tej w tamtym roku, może tylko tym, że z matematyki ta była prostsza...
Sylwia
V.I.P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark